Image default
Ευρώπη

Η έξοδος της Γερμανίας από τα πυρηνικά: Ο Σολτς θέλει να περιμένει τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής

Ενώ οι Γερμανοί πολιτικοί συγκρούονται για μια πιθανή παράταση του χρόνου λειτουργίας των πυρηνικών μονάδων, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανέβαλε την απόφαση για το αποτέλεσμα ενός δεύτερου τεστ αντοχής που θα διεξαχθεί από τους διαχειριστές του δικτύου μεταφοράς.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2021, οι τελευταίοι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Γερμανίας θα απενεργοποιούνταν. Μια εσπευσμένη, εξέταση τον Μάρτιο απέκλεισε την παράταση του χρόνου λειτουργίας τους. Στις 17 Ιουλίου, το υπουργείο Οικονομίας και Κλιματικής Δράσης ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει ένα άλλο, πιο ολοκληρωμένο τεστ αντοχής για να διαπιστωθεί αν οι πυρηνικοί σταθμοί θα είναι απαραίτητοι.

Ο Σολτς θέλει να περιμένει τα αποτελέσματα ενός δεύτερου τεστ αντοχής για την ασφάλεια της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη συζήτηση για την επιμήκυνση του χρόνου λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων, δήλωσε ένας από τους εκπροσώπους του τη Δευτέρα (25 Ιουλίου).

Το φιλελεύθερο FDP, μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, είχε προηγουμένως ζητήσει τη διατήρηση των πυρηνικών εργοστασίων στο δίκτυο.

Το τεστ αντοχής θα δώσει έμφαση στο κατά πόσον η αλληλεγγύη στην ηλεκτρική ενέργεια με τους γείτονες της ΕΕ, ιδίως τη Γαλλία με τον προβληματικό πυρηνικό της στόλο, θα χρειαστεί τον προσεχή χειμώνα. Το αποτέλεσμα αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

«Φυσικά είμαστε αλληλέγγυοι με τους Γάλλους γείτονές μας», δήλωσε στο Twitter η Φραντζίσκα Μπράντνερ, πράσινη υφυπουργός στο υπουργείο Οικονομίας. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παρατείνουμε την πυρηνική ενέργεια εδώ στην πατρίδα μας εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης των γαλλικών πυρηνικών εργοστασίων».

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν τις δηλώσεις της ως μήνυμα προς τους εταίρους της ΕΕ ότι το Βερολίνο θα ήταν πρόθυμο να υποχωρήσει στην πυρηνική ενέργεια με αντάλλαγμα έναν υποχρεωτικό στόχο εξοικονόμησης φυσικού αερίου 15% για ολόκληρη την Ένωση.

Το ζήτημα της γειτονικής αλληλεγγύης έχει ήδη αποδειχθεί μάλλον ακανθώδες. Μια αναφορά στον αντίκτυπο της διακοπής της λειτουργίας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην «ασφάλεια του εφοδιασμού» σε άλλα κράτη της ΕΕ διαγράφηκε την τελευταία στιγμή από το σχέδιο της Επιτροπής για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου της 20ής Ιουλίου.

Οι Πράσινοι της Γερμανίας ιδρύθηκαν εν μέρει με τη δύναμη του αντιπυρηνικού κινήματος. Η αριστερή πτέρυγα του κόμματος αντιστέκεται ιδιαίτερα ανυποχώρητα στις εκκλήσεις του FDP.

«Θεωρώ ότι η παράταση του χρόνου λειτουργίας είναι απολύτως λάθος», δήλωσε την Κυριακή η Ρικάρντα Λανγκ, συμπρόεδρος των Πρασίνων.

Το θέμα αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους συντηρητικούς της αντιπολίτευσης να σπείρουν τη διχόνοια στο εσωτερικό της κατακερματισμένης κυβέρνησης. «Προβλέπω επίσης ότι θα δούμε στο τέλος του έτους ότι η διάρκεια ζωής των πυρηνικών εργοστασίων θα παραταθεί», δήλωσε ο επικεφαλής του CDU Φρίντριχ Μερτς στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης ότι η διατήρηση της ημερομηνίας εξόδου της Γερμανίας από την ΕΕ το 2022 θεωρήθηκε «πολύ ενοχλητική» από τους εταίρους της ΕΕ.

Ο συμβιβασμός για το κλίμα

Οι Πράσινοι, οι οποίοι δηλώνουν υπερασπιστές του κλίματος, βρίσκονται ταυτόχρονα αντιμέτωποι με ένα δίλημμα. Η παράταση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας αντιβαίνει σε μια ιδρυτική αρχή του κόμματος, ενώ η διακοπή της λειτουργίας τους θα αύξανε σημαντικά τις εκπομπές ρύπων της Γερμανίας.

Τα τρία τελευταία πυρηνικά εργοστάσια της Γερμανίας παρήγαγαν το 2021 περίπου το 11% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ήτοι περίπου 69 τεραβατώρες.

«Οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που παρήγαγαν προηγουμένως οι πυρηνικοί σταθμοί θα αντισταθμιστούν ιδίως από αιολικούς, φωτοβολταϊκούς και άλλους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και από τη μείωση των εξαγωγών», δήλωσε το υπουργείο Οικονομίας και Κλιματικής Δράσης στη EURACTIV.

Οι διαγωνισμοί δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπολειτουργούν συνεχώς – ο τελευταίος διαγωνισμός για την ηλιακή δυναμικότητα τον Ιούνιο δεν πέτυχε τον στόχο του, ενώ οι στόχοι για την αιολική ενέργεια δεν έχουν επιτευχθεί εδώ και χρόνια – ενώ η εγχώρια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται.

Ως αποτέλεσμα, οι «συμβατικοί» σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα – το φυσικό αέριο προορίζεται κυρίως για θέρμανση και βιομηχανία – και οι μειωμένες εξαγωγές προς τους γείτονες της ΕΕ είναι πιθανό να σηκώσουν το αρχικό βάρος της μειωμένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Μόλις κλείσουν αυτά τα πυρηνικά εργοστάσια, το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτροπαραγωγής τους θα αντικατασταθεί από την ηλεκτροπαραγωγή με άνθρακα, βραχυπρόθεσμα.

Στο χειρότερο σενάριο, θα αντικατασταθούν πλήρως από άνθρακα, γεγονός που θα απελευθερώσει επιπλέον 70 εκατομμύρια τόνους CO2 στην ατμόσφαιρα μόνο το 2022. Για σύγκριση: Οι συνολικές εκπομπές της Γερμανίας το 2021 ήταν 762 εκατομμύρια τόνοι ισοδύναμου CO2.

Σχετικα αρθρα

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin