Image default
Ευρώπη

Επεξήγηση: Η διαμάχη για την τουρμπίνα του Nord Stream θέτει στο επίκεντρο τον εξοπλισμό

Η διαμάχη για μια τουρμπίνα που σύμφωνα με τη Μόσχα ευθύνεται για τη μείωση των ροών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 έθεσε στο επίκεντρο τον εξοπλισμό που χρειάζεται ο αγωγός για να λειτουργήσει.

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται η SGT-A65, μια τουρμπίνα της Siemens Energy που έχει μήκος 12 μέτρων και βάρος 20 τόνων και πρέπει να μεταφερθεί πίσω στον σταθμό συμπιεστών Nord Stream Portovaya της Gazprom μετά από συντήρηση.

Η τουρμπίνα έχει κολλήσει κατά τη διαμετακόμιση στη Γερμανία, με τη Ρωσία να επικαλείται εκκρεμότητες γύρω από τη μεταφορά της και τις κυρώσεις, ενώ η Γερμανία κατηγορεί τη Μόσχα ότι καθυστερεί σκόπιμα τη διαδικασία.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τρίτη (26 Ιουλίου) ότι μια δεύτερη τουρμπίνα στο σταθμό συμπιεστών έχει κάποιες βλάβες.

Η Siemens Energy δήλωσε ότι η συντήρηση της τουρμπίνας ήταν μια διαδικασία ρουτίνας και ότι δεν υπήρξαν επιπλοκές κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών συντήρησης.

«Προς το παρόν, επομένως, δεν βλέπουμε καμία σχέση μεταξύ της τουρμπίνας και των περικοπών αερίου που έχουν εφαρμοστεί ή ανακοινωθεί», δήλωσε.

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν λέει ότι η Δύση έχει εξαπολύσει έναν οικονομικό πόλεμο με στόχο την καταστροφή της Ρωσίας και της οικονομίας της και έχει υποσχεθεί να πουλήσει τους τεράστιους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας σε χώρες της Ασίας, όπως η Κίνα, εάν οι Ευρωπαίοι πελάτες δεν θέλουν να τους αγοράσουν.

Η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο Gazprom μειώνει τη χωρητικότητα του Nord Stream 1, του μεγαλύτερου αγωγού που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία, στο 20% λόγω αυτού που περιγράφει ως ελαττωματικό εξοπλισμό, κυρίως λόγω της καθυστερημένης επιστροφής της τουρμπίνας SGT-A65.

Η Γερμανία το αμφισβητεί αυτό και έχει πει ότι οι τουρμπίνες αποτελούν πρόσχημα και ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πολιτικό όπλο. «Δεν έχουν καν τα κότσια να πουν ‘είμαστε σε οικονομικό πόλεμο μαζί σας’», δήλωσε τη Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η Gazprom έχει επίσης σταματήσει έναν άλλο αεριοστρόβιλο της Siemens Energy στο σταθμό, επικαλούμενη τη συνήθη συντήρηση και την «τεχνική κατάσταση» του κινητήρα.

Στρόβιλοι και συμπιεστές

Οκτώ βιομηχανικοί αεριοστρόβιλοι αεροπαραγωγής κατασκευάστηκαν αρχικά από τη Rolls-Royce για τον σταθμό Portovaya. Οι δραστηριότητες κατασκευής αεριοστροβίλων της Rolls-Royce αγοράστηκαν από τη Siemens Energy το 2014.

Αυτές οι τουρμπίνες χρειάζονται για την τροφοδοσία των λεγόμενων οδηγών φυγοκεντρικών συμπιεστών, οι οποίοι ουσιαστικά αυξάνουν την πίεση συμπυκνώνοντας όγκους αερίου για να εξασφαλίσουν την ομαλή μεταφορά του καυσίμου.

Σύμφωνα με την Gazprom, έξι από τις μονάδες άντλησης αερίου στην Portovaya έχουν ισχύ 52 μεγαβάτ (MW) η καθεμία, ενώ δύο μονάδες έχουν ισχύ 27 MW η καθεμία.

Επιπλέον, υπάρχουν τέσσερις εφεδρικές τουρμπίνες στο εργοτάξιο για να διασφαλιστεί ότι ο σταθμός θα συνεχίσει να αντλεί εάν κάποιος εξοπλισμός πρέπει να φύγει από το εργοτάξιο για συντήρηση, κάτι που συνήθως συμβαίνει κάθε δύο με τρία χρόνια, δήλωσε άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Δύο από τις έξι μεγάλες μονάδες μπορούν να παραμείνουν αδρανείς χωρίς να μειωθεί η δυναμικότητα του σταθμού, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας του σταθμού.

Η Gazprom δεν απάντησε σε επανειλημμένες ερωτήσεις σχετικά με τη λειτουργία του Nord Stream 1.

«Είναι κατανοητό ότι πολλοί άνθρωποι λένε ότι πρόκειται απλώς για δικαιολογίες των Ρώσων, ενώ ασκούν πίεση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας», δήλωσε ο Τζόναθαν Στερν, διακεκριμένος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

«Αυτό είναι απολύτως πιθανό, διότι απλώς δεν γνωρίζουμε αρκετά ούτε από τη Siemens ούτε από τη Gazprom σχετικά με το πρόγραμμα συντήρησης. Το πρόβλημα είναι ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν μας δίνει τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε».

Τι είναι η Portovaya;

Ο σταθμός συμπίεσης Portovaya βρίσκεται κοντά στη ρωσική πόλη Vybord στις ακτές του Κόλπου της Φινλανδίας, όπου ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 εισέρχεται στη Βαλτική Θάλασσα.

Ο σταθμός αντλεί φυσικό αέριο διαμέσου της Βαλτικής Θάλασσας μέσω της υποθαλάσσιας διαδρομής του Nord Stream 1 μήκους 1.224 χιλιομέτρων (760 μιλίων) μέχρι το σημείο όπου καταλήγει στο Greifswald της Γερμανίας. Η Gazprom αποκαλεί τον Portovaya ως τον μεγαλύτερο σταθμό συμπιεστών στον κόσμο.

Η ονομαστική δυναμικότητα του Nord Stream 1 ανέρχεται σε 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως. Ωστόσο, ο αγωγός άντλησε περισσότερα από 59 δισ. κυβικά μέτρα το 2020 και το 2021, μετά τη λήψη μέτρων για την αύξηση της χωρητικότητας, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής προμήθειας φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Portovaya έφτασε σε ημερήσιο ρεκόρ σχεδόν 177 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα το 2020.

Ρωσικές τουρμπίνες

Η Ρωσία παράγει τουρμπίνες με μέγιστη ισχύ 25 μεγαβάτ.

Η μηχανολογική εταιρεία Power Machines αναπτύσσει δύο τύπους στροβίλων με δυναμικότητα 65 MW και 170 MW έκαστος, όπως δήλωσε.

Η τουρμπίνα των 65 MW αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί σε δοκιμαστική λειτουργία μόνο το 2024 και η άλλη αργότερα το 2022 ή το 2023.

Ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντένις Μαντούροφ δήλωσε σε ομιλία του νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο κοινοβούλιο ότι η Ρωσία επιταχύνει τις δοκιμές των μεγάλων στροβίλων «προς το συμφέρον του ρωσικού τομέα ενέργειας».

Σχετικα αρθρα

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin