Image default
Ευρώπη

Σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία, ο Μακρόν υπόσχεται ενίσχυση των τροφίμων και της ασφάλειας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Δυτική Αφρική

Ανησυχώντας για τη ρωσική επιρροή στην Αφρική, η Γαλλία θα αυξήσει τη συνεργασία και τη στήριξη στον τομέα των τροφίμων και της ασφάλειας στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκινώντας το τετραήμερο ταξίδι του στην περιοχή την Τρίτη (26 Ιουλίου).

Ο Μακρόν διανύει ένα μέρος της τετραήμερης επίσκεψής του στο Καμερούν, το Μπενίν και τη Γουινέα-Μπισάου, ως απάντηση στη ρωσική διπλωματική επίθεση στην Αφρική, όπου ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής στη Δημοκρατία του Κονγκό και την Ουγκάντα.

«Μας κατηγορούν κάποιοι που λένε ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις (κατά της Ρωσίας) είναι η αιτία της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, μεταξύ άλλων και στην Αφρική. Αυτό είναι εντελώς ψευδές», δήλωσε ο Μακρόν στο Καμερούν και πρόσθεσε: «Τα τρόφιμα, όπως και η ενέργεια, έχουν γίνει ρωσικά όπλα πολέμου … Πρέπει να βοηθήσουμε την αφρικανική ήπειρο να παράγει περισσότερα για τον εαυτό της».

Πολλές αφρικανικές χώρες, οι οποίες εισάγουν ρωσικά σιτηρά και ενέργεια, ενώ αγοράζουν επίσης ουκρανικά σιτηρά και επωφελούνται από τις δυτικές ροές βοήθειας και τους εμπορικούς δεσμούς, απέφυγαν να πάρουν θέση στον πόλεμο.

Δεκαεπτά αφρικανικά έθνη, συγκεκριμένα οι Αλγερία, Αγκόλα, Μπουρούντι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Κονγκό, Ισημερινή Γουινέα, Μάλι, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Σενεγάλη, Νότια Αφρική, Νότιο Σουδάν, Μαδαγασκάρη, Σουδάν, Τανζανία, Ουγκάντα, Ζιμπάμπουε, απείχαν σε ψηφοφορία τον Μάρτιο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που καταδικάζει τη ρωσική εισβολή, το οποίο υποστηρίζεται από 141 χώρες από τις 193.

Στη Γιαουντέ του Καμερούν, ο Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία θα παράσχει στήριξη στον τομέα της επισιτιστικής ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. «Καμία οικονομική ανάπτυξη δεν είναι δυνατή χωρίς ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Η Γαλλία θα παραμείνει «αποφασιστικά προσηλωμένη στην ασφάλεια της ηπείρου, προς υποστήριξη και κατόπιν αιτήματος των αφρικανών εταίρων μας», πρόσθεσε.

Επίλυση συγκρούσεων

Εδώ και καιρό υπάρχουν εντάσεις μεταξύ του αγγλόφωνου και του γαλλόφωνου τμήματος του Καμερούν, καθώς τα αγγλόφωνα εδάφη έχουν ταχθεί υπέρ μεγαλύτερης αποκέντρωσης, ακόμη και πλήρους ανεξαρτησίας ή διαχωρισμού.

Η σύγκρουση μεταξύ των εδαφών κατέληξε σε ανοιχτό πόλεμο το 2017, μια συνεχιζόμενη σύγκρουση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 6.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες.

Για την επίλυση της σύγκρουσης, ο Μακρόν δήλωσε ότι πρέπει να προχωρήσει σε «μια πραγματική αποκέντρωση», επισημαίνοντας ως λύση τη λεγόμενη περιφερειοποίηση.

Η Γαλλία σκοπεύει να «επαναδιατυπώσει» και να «επεκτείνει» τον μηχανισμό ασφαλείας της στην περιοχή στις χώρες του Κόλπου της Γουινέας, «οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν τρομοκρατικές ομάδες που επεκτείνονται και αναστατώνουν ολόκληρη την περιοχή», είπε. «Στο Σαχέλ, επαναδιατυπώνουμε τον μηχανισμό μας αποχωρώντας από το Μάλι», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Αυξανόμενη ρωσική επιρροή

Ο Μακρόν εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την «υβριδική παρουσία της Ρωσίας στην αφρικανική ήπειρο», ιδίως στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Ο Γάλλος ηγέτης επεσήμανε τις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις της προπαγάνδας, της ψευδούς πληροφόρησης και της χρήσης πολιτοφυλακών όπως η διαβόητη ομάδα Βάγκνερ.

«Η Ρωσία έχει συμπληρώσει τη διπλωματική της προσφορά με την παρέμβαση των πολιτοφυλακών (τύπου Wagner)», είπε, αναφέροντας τα παραδείγματα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και του Μάλι, όπου δραστηριοποιούνται Ρώσοι μισθοφόροι.

Ο Μακρόν κατηγόρησε επίσης την αφρικανική ήπειρο ότι δεν αναγνωρίζει τη «μονομερή επίθεση» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι «η Ρωσία είναι αυτή που ξεκίνησε τον πόλεμο».

Αύξηση της επισιτιστικής ασφάλειας

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μακρόν ανακοινώθηκε επίσης η αύξηση της συνεργασίας για την επισιτιστική και γεωργική κυριαρχία.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επηρεάσει και την αφρικανική ήπειρο, η οποία βασίζεται σε μεγάλο μέρος του ουκρανικού σιταριού που είναι σήμερα μπλοκαρισμένο στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

«Θέλω επίσης η Γαλλία, στο πλαίσιο της διαφοροποίησής της, να υποστηρίξει την ανάπτυξη μιας βιώσιμης και ανθεκτικής γεωργίας», δήλωσε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι «τα τρόφιμα και η ενέργεια έχουν γίνει όπλα του ρωσικού πολέμου».

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη συνεργασία μεταξύ του ΠΟΕ και του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) για την παροχή βοήθειας σε χώρες που έχουν ανάγκη. Παράλληλα, το Μέγαρο των Ηλυσίων ενθάρρυνε τον ιδιωτικό τομέα να συνεργαστεί με το WFP.

Παράλληλα, ο Μακρόν χαιρέτισε την πρωτοβουλία FARM (Food & Agriculture Resilience Mission), το σχέδιο της ΕΕ για τη δημιουργία αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης που ξεκίνησε τον Μάρτιο.

Για να ανταποκριθεί στον επείγοντα χαρακτήρα της επισιτιστικής κρίσης, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι σκοπεύει να «ενισχύσει την ανθεκτικότητα των γεωργικών συστημάτων, να βοηθήσει στην παραγωγή πιο εμπεριστατωμένης κατάρτισης, μέσω της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Πρόσθεσε ότι η αφρικανική ήπειρος πρέπει να γίνει πιο ανεξάρτητη στην παραγωγή λιπασμάτων, κάτι που θα πρέπει να διευκολύνει η πρωτοβουλία FARM.

«Αυτή η ατζέντα είναι απαραίτητη», κατέληξε.

Σχετικα αρθρα

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin