Image default
Ευρώπη

Το Ιράν χαιρετίζει την πυρηνική διπλωματία και καλεί τις ΗΠΑ να δείξουν ενδιαφέρον

Το Ιράν χαιρέτισε την Τετάρτη (27 Ιουλίου) τις διπλωματικές προσπάθειες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, μία ημέρα αφότου ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε ένα νέο κείμενο για την αποκατάσταση της συμφωνίας.

«Το Ιράν χαιρετίζει τη συνέχιση της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων», ανέφεραν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντουλαχιάν δήλωσε τηλεφωνικά στον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν πάντα ότι θέλουν μια συμφωνία, οπότε αυτή η προσέγγιση θα πρέπει να φαίνεται στη συμφωνία και στην πράξη», πρόσθεσε ο Αμίρ-Αμπντουλαχιάν. Δεν ήταν άμεσα σαφές τι εννοούσε.

Ο Μπορέλ δήλωσε την Τρίτη ότι πρότεινε ένα νέο σχέδιο κειμένου για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015, βάσει της οποίας το Ιράν περιόρισε το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την απαλλαγή από τις οικονομικές κυρώσεις.

Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπαναχώρησε από τη συμφωνία το 2018 και επέβαλε εκ νέου αμερικανικές κυρώσεις, ωθώντας το Ιράν να παραβιάσει τα πυρηνικά όρια της συμφωνίας.

Η συμφωνία για το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης είχε ως στόχο να καταστήσει δυσκολότερο για το Ιράν να συγκεντρώσει το σχάσιμο υλικό για ένα πυρηνικό όπλο, μια φιλοδοξία που το Ιράν αρνείται εδώ και καιρό, λέγοντας ότι το ατομικό του πρόγραμμα ήταν για ειρηνικούς σκοπούς.

Την Τρίτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι εξέτασε την πρόταση του Μπορέλ και θα απαντήσει στην ΕΕ.

Ο Μπορέλ δήλωσε την Τρίτη ότι η συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι αντανακλά «την αποφασιστικότητα όλων … να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά της, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης του προέδρου Τζο Μπάιντεν και των διαβεβαιώσεων των ΗΠΑ σχετικά με αυτό».

Φάνηκε να αναφέρεται στη δέσμευση του Μπάιντεν, η οποία περιγράφεται σε δήλωση του Λευκού Οίκου τον Οκτώβριο του 2021, «να επιστρέψουν οι ΗΠΑ σε πλήρη συμμόρφωση με την JCPOA και να παραμείνουν σε πλήρη συμμόρφωση, εφόσον το Ιράν κάνει το ίδιο».

Ξεχωριστά, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα του Axios, το οποίο αναφέρει ότι ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκουρκ δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» να αναβιώσει η συμφωνία του 2015 στο εγγύς μέλλον.

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin