Image default
Αγορές

Wall Street: Επενδυτικός «πονοκέφαλος» από τα στοιχεία για την απασχόληση

Wall Street: Επενδυτικός «πονοκέφαλος» από τα στοιχεία για την απασχόληση

Συνεδρίαση νευρικότητας και ήπιων μεταβολών ήταν η σημερινή (5/8) για το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να ανησυχούν μετά τα ικανοποιητικά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν νωρίτερα.

Οι ανησυχίες οφείλονται στην ενδεχόμενη περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα της χώρας (Federal Reserve), η οποία ενδέχεται να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η οικονομία κινείται με καλύτερους από τους αναμενόμενους ρυθμούς, όπως αποτυπώνεται στα εν λόγω στοιχεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι προσλήψεις τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκαν στις 528.000, ενώ ο δείκτης ανεργίας επέστρεψε σε χαμηλό προ πανδημίας πέφτοντας στο 3,5%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 258.000 προσλήψεις και δείκτη ανεργίας 3,6%.

Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση της Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,23% στις 32.803,47 μονάδες, ενώ από την άλλη πλευρά ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,18% στις 4.144,30 μονάδες και ο Nasdaq έχασε 0,50% στις 12.657,56 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones σημείωσε πτώση 0,1%, ενώ αντίθετα οι S&P 500 και Nasdaq κατέγραψαν την τρίτη διαδοχική εβδομάδα κερδών, με άνοδο 0,4% και 2,2% αντίστοιχα.

Ισχυρές εβδομαδιαίες απώλειες για το πετρέλαιο

Ήπια ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες δεν απέφυγαν ωστόσο τη «βουτιά» σε επίπεδο εβδομάδας, κλείνοντας μάλιστα κοντά στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Οι traders ανησυχούν πλέον λιγότερο για ζητήματα προσφοράς που σχετίζονται με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και εστιάζουν στις μετρήσεις που δείχνουν επιδείνωση της ζήτησης εν μέσω όλο και περισσότερων εκτιμήσεων που κάνουν λόγο για ύφεση. Με τη ζήτηση της βενζίνης στις ΗΠΑ να βρίσκεται σήμερα 9% κάτω από τα περσινά επίπεδα και ακόμη χαμηλότερα από το καλοκαίρι του 2020, είναι σαφές ότι οι τιμές πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι δεν είναι βιώσιμες», παρατήρησαν αναλυτές της Sevens Report Research.

Το αργό τύπου West Intermediate Texas παραδόσεως Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 0,5% στα 89,01 δολάρια το βαρέλι, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση οι απώλειες έφτασαν στο 9,7%.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Οκτωβρίου πρόσθεσε 0,9% στα 94,92 δολάρια το βαρέλι, ενώ αντίθετα στην εβδομάδα υποχώρησε κατά 8,7%.

Πτώση και για τον χρυσό

Απώλειες κατέγραψε την Παρασκευή ο χρυσός, με τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των επενδυτών. Η ενθαρρυντική έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας αμβλύνει τις ανησυχίες για την ύφεση, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει το φόβο ότι η Federal Reserve θα τηρήσει την επιθετική της πορεία σύσφιξης.

Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε σήμερα κατά 0,9% στα 1.791,20 δολάρια, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας το πολύτιμο μέταλλο κέρδισε 0,5% σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Παράλληλα, το ασήμι παραδόσεως Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 1,4% στα 19,842 δολάρια η ουγγιά, ενώ στην εβδομάδα έχασε 1,8%. Τέλος, το συμβόλαιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου για τον χαλκό σημείωσε άνοδο σχεδόν 1,9% στα 3,552 δολάρια, με εβδομαδιαία πτώση 0,6%.

  • Wall Street
  • αγορά εργασίας ΗΠΑ
  • χρυσός
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρηματιστήριο

    Σχετικα αρθρα

    Ευρώπη: Κλειστά τα περισσότερα χρηματιστήρια – Απώλειες στο Λονδίνο

    admin

    Αναγνωριστικές κινήσεις στη Wall Street πριν τη Fed

    admin

    Ήπια άνοδος για τον FTSE 100 στις… λειψές ευρωαγορές

    admin

    Απώλειες σε Ιαπωνία και Αυστραλία- Βλέμματα σε Fed και γιεν

    admin

    Sell off στη Wall Street-Μείον 550 μονάδες ο Dow τον Απρίλιο

    admin

    Ευρωαγορές: Πρώτος μήνας απωλειών από τον Οκτώβριο- Πτώση 1,49%

    admin

    Στο κόκκινο η Wall Street λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν αναμονή σημαντικών μάκρο ανακοινώσεων

    admin

    Πρώτος πτωτικός μήνας για τον Nikkei εντός του 2024

    admin

    Άνοδος στη Wall Street με οδηγό Tesla, Apple και Domino’s

    admin

    Ήπια άνοδος στις Ευρωαγορές εν αναμονή Fed και εταιρικών αποτελεσμάτων

    admin

    Ανοδικά ξεκινά την εβδομάδα η Wall Street- Άλμα η Tesla

    admin