Image default
Ευρώπη

Ζελένσκι: Επίθεση στην ΕΕ επειδή «λόγω γραφειοκρατίας καθυστερούν τα 8 δισ.»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαμαρτυρήθηκε για καθυστέρηση της ΕΕ στην αποστολή έκτακτης βοήθειας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε την Παρασκευή να δεσμευτεί για ένα χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση.

«Σκοπεύουμε να υποβάλουμε μια πρόταση σχετικά με αυτό το υπόλοιπο ποσό το συντομότερο δυνατό», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής. «Δεν μπορώ να σχολιάσω περαιτέρω το χρονοδιάγραμμα».

Από την εισβολή της Ρωσίας, η Ουκρανία έχει δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα. Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, ώστε να μπορεί να καλύψει βασικά κόστη, όπως συντάξεις και μισθούς του δημόσιου τομέα — αλλιώς κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση.

Τον Μάιο, οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να παράσχουν «έως 9 δισεκατομμύρια ευρώ» σε οικονομική βοήθεια στο Κίεβο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταφέρει να εκταμιεύσει μόνο 1 δισ. ευρώ σε δάνεια που υποστηρίζονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

«Καθημερινά και με διάφορους τρόπους, υπενθυμίζω σε ορισμένους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι Ουκρανοί συνταξιούχοι, οι εκτοπισμένοι μας, οι δάσκαλοί μας και άλλοι άνθρωποι που εξαρτώνται από τις πληρωμές του προϋπολογισμού δεν μπορούν να είναι όμηροι της αναποφασιστικότητας ή της γραφειοκρατίας τους», είπε ο Ζελένσκι στην ομιλία του. .

«Μια τέτοια τεχνητή καθυστέρηση της βοήθειας προς το κράτος μας είναι είτε έγκλημα είτε λάθος, και είναι δύσκολο να πούμε τι είναι χειρότερο σε τέτοιες συνθήκες πολέμου πλήρους κλίμακας», είπε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στα υπόλοιπα 8 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγωνίζεται να χρηματοδοτήσει την εγγύηση του 70% που χρειάζεται για να αντλήσει κεφάλαια στις αγορές, καθώς ο δικός της προϋπολογισμός εξαντλείται.

«Για να μπορέσουμε να παράσχουμε αυτά τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, πρέπει να βρούμε επαρκείς εγγυήσεις εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Εξετάζουμε διάφορες επιλογές, μία από τις οποίες είναι η συνεργασία με εγγυήσεις από τα κράτη μέλη».

Ωστόσο, η Γερμανία —η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ— αντιτίθεται στην παροχή δημοσιονομικών εγγυήσεων, σύμφωνα με αξιωματούχους και διπλωμάτες της Επιτροπής.

Σχετικα αρθρα

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin