Image default
Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Συγνώμη» ζητά η Διεθνής Αμνηστία για την έκθεση που εξόργισε το Κίεβο

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε συγγνώμη για την «αναστάτωση και την οργή» που προκάλεσε μια έκθεση που κατηγορούσε την Ουκρανία ότι θέτει σε κίνδυνο αμάχους, η οποία εξόργισε τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και προκάλεσε την παραίτηση της επικεφαλής του τμήματος της ΜΚΟ στο Κίεβο.

Η οργάνωση δημοσίευσε την έκθεση την Πέμπτη υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε κατοικημένες περιοχές αυξάνει τους κινδύνους για τους αμάχους κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας.

«Η Διεθνής Αμνηστία λυπάται βαθύτατα για την αναστάτωση και την οργή που προκάλεσε το δελτίο τύπου μας σχετικά με τις πολεμικές τακτικές του ουκρανικού στρατού», ανέφερε σε ένα - στο Reuters.

«Η προτεραιότητα της Διεθνούς Αμνηστίας σε αυτήν και σε οποιαδήποτε σύγκρουση είναι η διασφάλιση της προστασίας των αμάχων. Πράγματι, αυτός ήταν ο μοναδικός μας στόχος όταν δημοσιεύσαμε αυτή την έρευνα. Αν και εμμένουμε πλήρως στα ευρήματά μας, λυπούμαστε για τον πόνο που προκλήθηκε».

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε την ΜΚΟ ότι προσπαθεί να μετατοπίσει την ευθύνη από τη ρωσική επιθετικότητα, ενώ η επικεφαλής του τμήματος της Αμνηστίας για την Ουκρανία, η Οκσάνα Πόκαλτσουκ παραιτήθηκε λέγοντας ότι η έκθεση ήταν ένα δώρο προπαγάνδας για τη Μόσχα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι προσπαθούν να απομακρύνουν αμάχους από τις περιοχές της γραμμής του μετώπου του πολέμου. Η Ρωσία, η οποία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους, δεν έχει σχολιάσει την έκθεση της Αμνηστίας.

Στο - της την Κυριακή, η Αμνηστία ανέφερε ότι εντόπισε ουκρανικές δυνάμεις δίπλα σε κατοικίες πολιτών σε 19 πόλεις και χωριά που επισκέφτηκε, εκθέτοντάς τους σε κίνδυνο εισερχόμενων ρωσικών πυρών.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί τις ουκρανικές δυνάμεις υπεύθυνες για παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από ρωσικές δυνάμεις, ούτε ότι ο ουκρανικός στρατός δεν λαμβάνει επαρκείς προφυλάξεις αλλού στη χώρα», ανέφερε.

«Πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς: Τίποτα που τεκμηριώσαμε ότι κάνουν οι ουκρανικές δυνάμεις δεν δικαιολογεί με κανέναν τρόπο τις ρωσικές παραβιάσεις», καταλήγει η ΜΚΟ.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Ελένη Μενεγάκη ποζάρει με το λεοπάρ μαγιό της και κοιτά το απέραντο γαλάζιο

Με δύο διαφορετικά ονόματα και τρεις ηλικίες κυκλοφορούσε ο Πακιστανός δολοφόνος της 17χρονης Νικολέττας

Απειλές Τσελίκ για το γεωτρύπανο: «Η Τουρκία είναι ασταμάτητη, θα απογοητευτεί όποιος δοκιμάσει την αποφασιστικότητά της»

Σχετικα αρθρα

Γάζα: Ο αμερικανικός στρατός άρχισε την κατασκευή προβλήτας

admin

ΗΠΑ: Μέρος της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας θα φτάσει στην Ουκρανία εντός των ημερών, λέει ο Λευκός Οίκος

admin

Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν έρευνα για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας

admin

Ταϊλάνδη: Ο καύσωνας συνεχίζεται – 30 νεκροί από τη ζέστη από την αρχή της χρονιάς

admin

OHE: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου βοήθησε Γάζα, αλλά δεν αρκεί

admin

Ιράκ: Έντεκα άνθρωποι εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού με κατηγορίες για «τρομοκρατία»

admin

Γαλλία: Μόνο το… 3% των νέων 18-24 ετών θα ψηφίσει το ψηφοδέλτιο του Μακρόν στις ευρωεκλογές

admin

Πως ετοιμάζεται η δύση για μια δεύτερη θητεία Trump

admin

Η Πορτογαλία πρέπει να «πληρώσει το κόστος» για τη δουλεία και τα αποικιοκρατικά εγκλήματα, λέει ο πρόεδρος της χώρας

admin

Στις ΗΠΑ, η πολιτεία Τενεσί αποφασίζει οι εκπαιδευτικοί να φέρουν οπλισμό

admin

Aεροσκάφος μεταφοράς φορτίου με δυο επιβαίνοντες συντρίβεται στις ΗΠΑ

admin

Οι ΗΠΑ επιβάλλoυν νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης με στόχο Ιρανούς χάκερ

admin