Image default
Αγορές

Απώλειες στη Wall Street- «Αγκάθια» το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός

Απώλειες στη Wall Street- «Αγκάθια» το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός

Στο «κόκκινο» έκλεισαν σήμερα (25/4) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, στον απόηχο των νέων στοιχείων που έδειξαν απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ και παραμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, οι επενδυτές βλέπουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα καθυστερήσουν κι άλλο, με τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού να είναι πιο ορατός.

Η αμερικανική οικονομία κατέβασε ταχύτητα το α’ τρίμηνο του 2024, με το ΑΕΠ να αναπτύσσεται με χαμηλότερο ρυθμό από αυτόν που προέβλεπαν οι αναλυτές. Ειδικότερα, αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,6% το τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο από 3,4% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones προέβλεψαν ότι το ΑΕΠ θα έφτανε στο 2,4%.

Παράλληλα, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), τον οποίο επικαλείται η Federal Reserve για τη μέτρηση του πληθωρισμού, διαμορφώθηκε στο 3,4% το α’ τρίμηνο, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και ένα χρόνο. Ο δομικός PCE «έτρεξε» με ρυθμό 3,7%, πολύ πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν, με εκείνη του 10ετούς ομολόγου αναφοράς να φτάνει στο 4,706%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Νοεμβρίου του περασμένου έτους. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξήθηκε περίπου 6 μονάδες βάσης στο 4,995%.

Με τα σημερινά δεδομένα, απομακρύνεται πλέον το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από την Fed στις συνεδριάσεις του Ιουνίου και Ιουλίου και το βασικό σενάριο πλέον είναι μία μείωση για φέτος, σύμφωνα με τα προθεσμιακά συμβόλαια στην αγορά του Σικάγο.

Στο πεδίο των συναλλαγών της Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 375,12 μονάδες ή 0,98% και έκλεισε στις 38.085,80 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,46% στις 5.048,42 μονάδες και ο Nasdaq Composite έχασε 0,64% στις 15.611,76 μονάδες.

Η Meta διολίσθησε 10,5% μετά το αδύναμο guidance που εξέδωσε για το δεύτερο τρίμηνο και η μετοχή της σημείωσε την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Οκτώβριο του 2022.

Απώλειες 8% για την ΙΒΜ, αν και η εταιρεία ανέφερε κέρδη 1,68 δολ. ανά μετοχή για το προηγούμενο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις συναινετικές εκτιμήσεις των αναλυτών για 1,59 δολάρια. Ωστόσο, ανακοίνωσε έσοδα 14,46 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο, έναντι εκτίμησης για 14,53 δισ. δολ.

Κέρδη άνω του 1% παρουσίασαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, με το WTI και το Brent να κλείνουν στο υψηλότερο επίπεδο για πάνω από μια εβδομάδα. Σε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας οι τιμές κινούνταν με απώλειες,  με το WTI να φτάνει μάλιστα ενδοσυνεδριακά σε χαμηλό μήνα.

Η ανησυχία για τη ζήτηση καυσίμων μετά την πιο αργή από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ αντισταθμίστηκε από τις ανησυχίες για διακοπές της προσφοράς, καθώς το Ισραήλ ενέτεινε τις αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα της Γάζας.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουνίου πρόσθεσε 99 σεντς ή 1,1%, στα 89,01 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου κέρδισε 76 σεντς, ή 0,9%, κλείνοντας στα 83,57 δολάρια το βαρέλι. Τόσο το Brent, όσο και το WTI, βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τις 16 Απριλίου.

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη η τιμή του χρυσού, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων «σκαρφάλωσαν» μετά τα οικονομικά στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ και τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ, δίνοντας ώθηση στο πολύτιμο μέταλλο.

Η τιμή spot του χρυσού ενισχύθηκε κατά 0,6% στα 2.329,39 δολάρια την ουγγιά. Η τιμή spot του ασημιού σημείωσε πτώση 0,2% στα 27,23 δολάρια ανά ουγγιά. Η πλατίνα υποχώρησε κατά 0,2% στα 901,10 δολάρια και το παλλάδιο έχασε 1,9% στα 982,25 δολάρια.

#WALL_STREET_ΗΠΑ

Σχετικα αρθρα

Η έκθεση για την απασχόληση έφερε «ράλι» στη Wall Street

admin

Άνοδος στις Ευρωαγορές- Πτώση για τη Novo Nordisk

admin

Άνοδος στη Wall Street μετά τα στοιχεία για την απασχόληση

admin

Ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις τράπεζες της Γαλλίας

admin

Χονγκ Κονγκ-Ταϊβάν «έσωσαν» την Ασία μετά τα αποτελέσματα της Apple

admin

Κέρδη, με τεχνολογική ώθηση, στη Wall Street

admin

Με μεικτά πρόσημα και «παράπονα» στη Fed έκλεισαν οι ευρωαγορές

admin

Υψηλότερο άνοιγμα στην Wall Street μετά την απόφαση της Fed

admin

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις της Fed

admin

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Άλμα» στο Χονγκ Κονγκ

admin

Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street μετά τον «πάγο» της Fed

admin

Ευρώπη: Κλειστά τα περισσότερα χρηματιστήρια – Απώλειες στο Λονδίνο

admin