Image default
Ευρώπη

Η Κοπεγχάγη εγκαταλείπει το όνειρο να είναι ουδέτερη ως το 2025

Η πρωτεύουσα της Δανίας δεν θα μπορέσει να επιτύχει τον φιλόδοξο κλιματικό της στόχο, καθώς ο εμβληματικός αποτεφρωτήρας της δεν πληροί τις απαιτήσεις δέσμευσης CO2 για κρατική χρηματοδότηση.

Ο στόχος της Κοπεγχάγης να είναι ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2025 δεν είναι πλέον ρεαλιστικός, αφού ο αποτεφρωτήρας Amager Resource Centre (ARC) εγκατέλειψε την αίτηση για κρατική ενίσχυση για την κατασκευή μονάδας δέσμευσης του CO2 που εκπέμπει.

Για να γίνει η πόλη 100% ουδέτερη ως προς τον άνθρακα, θα χρειαζόταν ο αποτεφρωτήρας ARC να αποκτήσει πρόσβαση σε μέρος του ταμείου της κυβέρνησης ύψους 8 δισεκατομμυρίων δανικών κορωνών (1,07 δισεκατομμυρίων ευρώ) για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS).

Σύμφωνα με το energiwatch.dk, για να συμπεριληφθεί στον διαγωνισμό, η εταιρεία πρέπει να φτάσει ένα συγκεκριμένο ποσό ιδίων κεφαλαίων, προϋπόθεση που η ARC δεν πληροί.

Η ARC έχει ήδη εγκαταστήσει μια μονάδα επίδειξης, η οποία έχει δεσμεύσει μέρος του CO2 που εκπέμπει ο αποτεφρωτήρας, και μια μεγαλύτερη μονάδα θα εγκατασταθεί το επόμενο έτος. Το σχέδιο της εταιρείας ήταν στη συνέχεια να δημιουργήσει μια μεγάλης κλίμακας μονάδα το 2025, η οποία θα μπορούσε να φιλτράρει όλο το CO2 από τον καπνό που απορρίπτει ο αποτεφρωτήρας της ARC.

«Είναι κρίμα που δεν θα το πετύχουμε μέχρι το 2025. Αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με το να λέμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε μέχρι το 2026, το 2027 ή το 2028. Έτσι, υπάρχει ακόμα ελπίδα ότι θα τα καταφέρουμε», δήλωσε η δήμαρχος της Κοπεγχάγης, Σόφι Χέστορπ Άντερσεν, προσθέτοντας ότι η Κοπεγχάγη μείωσε τις εκπομπές CO2 κατά 80% από το 2009.

Η επικεφαλής της Επιτροπής Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος της Κοπεγχάγης, Λϊνε Μπάρφοντ, εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι το κράτος έθεσε κριτήρια που το εργοστάσιο αποβλήτων ARC δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει.

«Έθεσαν κριτήρια για να πάρουν μερίδιο από την κρατική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη τεχνολογίας δέσμευσης CO2, ενώ γνώριζαν εκ των προτέρων ότι η μονάδα αποβλήτων ARC στην Κοπεγχάγη δεν μπορούσε να τα εκπληρώσει. Απλώς δεν το είχαμε φανταστεί αυτό» δήλωσε στο DR.

Παρά το γεγονός ότι η Κοπεγχάγη δεν πέτυχε τον στόχο της, η χώρα παραμένει πρωτοπόρος στην απαλλαγή από τον άνθρακα. Ενώ η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 και στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, η Δανία έθεσε έναν πολύ πιο φιλόδοξο στόχο σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας, η χώρα θα έχει μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 70% το 2030 και θα καταστεί ουδέτερη ως προς το διοξείδιο του άνθρακα, όπως προβλέπεται, το 2050.

 

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin