Image default
Ευρώπη

Η Πορτογαλία θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πυρόπληκτη Serra da Estrela

Η κυβέρνηση θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής της καμένης περιοχής Serra da Estrela, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η υπουργός του Υπουργικού Συμβουλίου Μαριάνα Βιέιρα ντα Σίλβα.

Σύμφωνα με την υπουργό, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρυχθεί από το υπουργικό συμβούλιο και «θα δώσει την ευκαιρία σε όλους, κρατικές και τοπικές αρχές, να ανταποκριθούν στις ανάγκες» της περιοχής.

Η Ντα Σίλβα μιλούσε στους δημοσιογράφους στο τέλος κοινής συνάντησης μεταξύ της κυβέρνησης και των δημάρχων έξι δήμων που καλύπτονται από το φυσικό πάρκο Serra da Estrela – Manteigas, Celorico da Beira, Covilhã, Guarda, Gouveia και Seia – και του Belmonte, που ήταν επίσης παρών επειδή επλήγη από τις φλόγες, για την «αξιολόγηση των αναγκών και την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση αυτών των δήμων» μετά την πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή.

«Αυτή είναι η κύρια εγγύηση που φέραμε εδώ, διάφορες περιοχές της κυβέρνησης, για να δείξουμε ότι η παρέμβαση, εδώ, πρέπει να είναι ολοκληρωμένη. Από τη γεωργία μέχρι το περιβάλλον, από την εργασία και την αλληλεγγύη μέχρι την εδαφική συνοχή, από την εσωτερική διακυβέρνηση. Είναι θεμελιώδες να συμμετέχουν όλοι αυτοί οι τομείς σε αυτή την ανασυγκρότηση», δήλωσε η υπουργός.

Η Μαριάνα Βιέιρα ντα Σίλβα δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο Manteigas, έναν από τους δήμους που επλήγησαν περισσότερο από την πυρκαγιά, και εξέφρασε την «αλληλεγγύη» και τη στήριξη στους ανθρώπους που τώρα «αντιμετωπίζουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση».

«Αυτό που προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε σε αυτό το σύνολο των δήμων ήταν η εγγύηση ότι, σε διάφορες φάσεις, θα προσπαθήσουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα που μας έχουν τεθεί», δήλωσε η ίδια.

Είπε ότι η πρώτη φάση, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, αφορά τη στήριξη των ζωοτροφών, την ανάκτηση και απομάκρυνση των καμένων ξύλων που εγκυμονούν άμεσο κίνδυνο και την κοινωνική στήριξη. Θα ακολουθήσει η καταγραφή, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, «όλων των ζημιών και των απωλειών» από την πυρκαγιά.

«Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση θα εγκρίνει μια σειρά μέτρων στο πλαίσιο της κατάστασης καταστροφής, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα και επειγόντως στις περιοχές αυτές», δήλωσε η ίδια.

Μετά από κοινή συνεδρίαση την Πέμπτη, οι δήμοι που καλύπτονται από το φυσικό πάρκο Serra da Estrela ζήτησαν να κηρυχθεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και άμεση στήριξη για την αποκατάσταση των ζημιών «εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ».

Η Serra da Estrela επλήγη από πυρκαγιά που ξέσπασε στις 6 Αυγούστου στο Garrocho, στο δήμο Covilhã (Castelo Branco) και θεωρήθηκε ότι ήταν υπό έλεγχο στις 13 Αυγούστου, αλλά υπέστη αναζωπύρωση στις 15 Αυγούστου και θεωρήθηκε ότι ήταν υπό έλεγχο και πάλι τη νύχτα της 17ης Αυγούστου.

Οι φλόγες εξαπλώθηκαν στην περιοχή Guarda, στους δήμους Manteigas, Gouveia, Guarda και Celorico da Beira, και έφτασαν επίσης στον δήμο Belmonte, στην περιοχή Castelo Branco.

Η πυρκαγιά κατέκαψε περίπου το 25% του φυσικού πάρκου Serra da Estrela.
Ο δήμαρχος του Manteigas, Φλάβιο Μασάνο, δήλωσε στο τέλος της συνάντησης ότι το «μεγάλο σχέδιο» της αναζωογόνησης του φυσικού πάρκου Serra da Estrela θα προχωρήσει «από τον Σεπτέμβριο».
Ο δήμαρχος του Manteigas δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι, από τη Δευτέρα (22 Αυγούστου), «υπάρχουν άνθρωποι στο πεδίο για να σφραγίσουν ποια είναι τα υδάτινα αποθέματα και η διάβρωση των πλαγιών» και είναι «μετά τη σταθεροποίηση όλου του εδάφους και όλης της γης», που θα προχωρήσουμε στην επόμενη φάση.

«Θα προχωρήσουμε στο μεγάλο σχέδιο αναζωογόνησης της Serra da Estrela, το οποίο θα διασφαλίσει ότι η περιοχή αυτή θα συνεχίσει να αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εμπορικό σήμα για ολόκληρη τη χώρα», συνέχισε.

Ο Φλάβιο Μασάνο υπερασπίστηκε ότι, «για το μέλλον, είναι απαραίτητο να σχεδιάσουμε, είναι απαραίτητο να κάνουμε περισσότερα για τη Serra da Estrela και να καταστήσουμε αυτό το φυσικό πάρκο ένα από τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του κέντρου της χώρας και ολόκληρης της Πορτογαλίας».

«Σημαντικό σε αυτό το στάδιο είναι να γίνει η προστασία των αγαθών και των ανθρώπων, η οποία θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Έχουμε επίσης ήδη ομάδες επί τόπου που επιθεωρούν τις ζημιές και κατανοούν ποιοι άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή είναι ευάλωτοι. Αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν μια απάντηση και την λαμβάνουν ήδη», δήλωσε.

 

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin