Image default
Ευρώπη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατηγορεί τη Γερμανία ότι «εξαπάτησε την Πολωνία» για τα χρήματα της ανάκτησης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιεφ Ζιόμπρο κατηγόρησε τη Γερμανία ότι μπλοκάρει τα κονδύλια για την Πολωνία από τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ, επισημαίνοντας την εθνικότητα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας (22 Αυγούστου) ο Ζιόμπρο αναφέρθηκε στις αποκαλύψεις του Spiegel σχετικά με τη διαμάχη μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και της Επιτρόπου για τις αξίες και τη διαφάνεια Βέρα Γιούροβα.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η Γιούροβα ήταν εκείνη που αντιτάχθηκε στην έναρξη της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) για την Πολωνία λόγω θεμάτων κράτους δικαίου, ενώ η φον ντερ Λάιεν ήταν πιο πρόθυμη να συμβιβαστεί με τη Βαρσοβία – μια θεωρία που ο υπουργός Δικαιοσύνης διέψευσε.

«Αυτά είναι παραμύθια για ωραία παιδιά, μια συνέχεια της γερμανικής εξαπάτησης» για το ΤΑΑ, δήλωσε ο Ζιόμπρο, τον οποίο επικαλείται το ραδιόφωνο RMF FM. «Η φον ντερ Λάιεν, η οποία παραμένει εξέχουσα γερμανίδα πολιτικός, εξαπάτησε τον πολωνό πρωθυπουργό (Ματέους Μοραουβιέτσκι), υποβάλλοντάς τον σε ταπείνωση, σε πολυάριθμες επισκέψεις στις Βρυξέλλες» και εξακολουθώντας να αρνείται να δρομολογήσει τα χρήματα ανάκτησης, επέμεινε ο υπουργός.

«Η Πολωνία έχει ληστευθεί και είναι […] οι Γερμανοί πολιτικοί με επικεφαλής τη φον ντερ Λάιεν που αναλαμβάνουν την ευθύνη για αυτή τη λεηλασία της Πολωνίας», πρόσθεσε.

Ο Ζιόμπρο υπενθύμισε ότι το πολωνικό σχέδιο ανάκαμψης, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για να λάβουν τα κράτη μέλη της ΕΕ τη χρηματοδότηση του ΤΑΑ, εγκρίθηκε από την Επιτροπή τον Μάιο. Σήμερα αποδεικνύεται ότι αυτό δεν είναι αρκετό και επιβάλλονται νέοι όροι στην Πολωνία, κατήγγειλε ο Ζιόμπρο.

Η Επιτροπή έχει επί μακρόν παρακρατήσει την έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης της Πολωνίας λόγω ανησυχιών για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στη χώρα μετά τις μεταρρυθμίσεις που έχει περάσει το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2015.

Αποδεχόμενη το σχέδιο, η φον ντερ Λάιεν έθεσε διάφορα ορόσημα που πρέπει να εκπληρώσει η κυβέρνηση προτού ξεκινήσει η πρώτη δόση από το ΤΑΑ. Τα ορόσημα, τα οποία, κατά την άποψη της Επιτροπής, η Πολωνία δεν έχει ακόμη εκπληρώσει, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη διάλυση του Πειθαρχικού Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου που ίδρυσε το PiS, καθώς και την επαναφορά των δικαστών που τέθηκαν παράνομα σε διαθεσιμότητα.

 

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin