Image default
Ευρώπη

Η Γερμανία ζητά από τις Βρυξέλλες να άρουν την απαγορευμένη ζώνη για τη γρίπη των χοίρων

Ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ ζήτησε την Τετάρτη (24 Αυγούστου) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τερματίσει την απαγορευμένη ζώνη που επέβαλε για να μετριάσει την εξάπλωση της γρίπης των χοίρων στην Κάτω Σαξονία νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Οι Βρυξέλλες επέβαλαν την περιοριστική ζώνη, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ έως τον Οκτώβριο, στην περιφέρεια Emsland μετά τον εντοπισμό κρούσματος αφρικανικής γρίπης των χοίρων σε εγχώρια χοιροτροφική μονάδα τον Ιούλιο.

Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, ζώα από φάρμες εντός της ζώνης μπορούν να μεταφέρονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

«Απευθύνω επειγόντως έκκληση στην Επιτροπή της ΕΕ να καταλήξει γρήγορα σε μια απόφαση εδώ – προς το συμφέρον των επηρεαζόμενων γεωργικών εκμεταλλεύσεων», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας των Πρασίνων Τζεμ Οζντεμίρ.

Το υπουργείο ασκεί πιέσεις στις Βρυξέλλες ώστε «τα εκτεταμένα προστατευτικά μέτρα που έχουν ληφθεί από τα ομόσπονδα κρατίδια και τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις να ανταμειφθούν αναλόγως – για παράδειγμα με τη συντόμευση της προθεσμίας», πρόσθεσε ο υπουργός.

Τα καλά αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί απαιτούν την άρση των περιορισμών, πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «ενήμερη για την κατάσταση» και «βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις αρμόδιες γερμανικές αρχές για το θέμα» σχετικά με μια πιθανή μείωση της προθεσμίας, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής στη EURACTIV Γερμανίας.

Ωστόσο, μόλις τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε παρόμοιο αίτημα για πρόωρη λήξη των περιορισμών για τη γρίπη των χοίρων που είχε επιβάλει στην ομοσπονδιακή περιφέρεια της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Μια «τρομερή» κατάσταση

Οι προειδοποιήσεις της περιφερειακής κυβέρνησης της Κάτω Σαξονίας καθώς και των επηρεαζόμενων γεωργικών εκμεταλλεύσεων αυξήθηκαν πρόσφατα, αναφέροντας ότι ο περιορισμός είχε καταστήσει την κατάσταση «πολύ άσχημη».

Επειδή πολλοί χοίροι έχουν ήδη φθάσει ή υπερβεί το βάρος σφαγής τους, ο χώρος στους στάβλους έχει αρχίσει να στερεύει, και αρκετές φάρμες έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για έκτακτες σφαγές.

Η περιφερειακή υπουργός Γεωργίας Μπάρμπαρα Ότε-Κίναστ έστειλε «επείγουσα επιστολή» στον ομοσπονδιακό ομόλογό της, Οζντεμίρ, την Κυριακή. Στην επιστολή, τον κάλεσε να πιέσει την Επιτροπή να άρει τους περιορισμούς ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στην επιστολή της, αναφέρθηκε σε «προβλήματα που σχετίζονται με την καλή διαβίωση των ζώων» που προκαλούνται από τα μέτρα, τα οποία, όπως είπε, έγιναν πρόσφατα ακόμη πιο έντονα.

Η Ότε-Κίναστ υποστήριξε επίσης ότι το κρούσμα που αναφέρθηκε τον Ιούλιο ήταν μεμονωμένο και ότι ολόκληρη η ζώνη περιορισμού ήταν απαλλαγμένη από την αφρικανική γρίπη των χοίρων. Όλα τα αποτελέσματα των εξετάσεων βρέθηκαν αρνητικά και η περίοδος επώασης των 15 ημερών είχε «περάσει προ πολλού χωρίς άλλο κρούσμα», πρόσθεσε.

Ο Οζντεμίρ εξήγησε, εν τω μεταξύ, ότι η αίτηση προς τις Βρυξέλλες δεν θα μπορούσε να είχε σταλεί νωρίτερα από ό,τι είχε σταλεί, επειδή «απολύτως απαραίτητα στοιχεία» είχαν σταλεί στο Βερολίνο από το υπουργείο της Κάτω Σαξονίας μόλις το Σαββατοκύριακο.

Ο τομέας των χοίρων υπό πίεση

Πέραν της αίτησης προς τις Βρυξέλλες, ο Οζντεμίρ δήλωσε ότι το υπουργείο Γεωργίας του βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε συνομιλίες με τον Καναδά σχετικά με το αν η χώρα θα δεχτεί χοιρινό κρέας από τις απαγορευμένες περιοχές, καθώς η Οτάβα έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να δεχτεί κρέας από την περιοχή από τότε που επιβλήθηκε ο περιορισμός τον Ιούλιο.

Εν τω μεταξύ, τα κρούσματα της αφρικανικής γρίπης των χοίρων τους τελευταίους μήνες και χρόνια έχουν αυξήσει την πίεση στον τομέα του χοιρινού κρέατος, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει απότομες μειώσεις στις εξαγωγές καθώς και στις τιμές παραγωγού και μόλις και μετά βίας μπορεί να καλύψει το κόστος παραγωγής.

Στη Γερμανία, ο τομέας «υποφέρει μαζικά», τόνισε ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αγροτών, Γιόαχιμ Ρούκβιντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη.

«Ο κλάδος χάνει το 10% των γεωργικών εκμεταλλεύσεών του ετησίως», δήλωσε ο Ρούκβιντ. «Δεν παραιτούνται επειδή δεν θέλουν να διατηρούν πλέον ζώα – παραιτούνται επειδή δεν μπορούν, επειδή βρίσκονται οικονομικά στα όρια τους».

«Τα τελευταία χρόνια, πολλές χοιροτροφικές μονάδες εγκατέλειψαν, όχι μόνο λόγω των επιπτώσεων της αφρικανικής γρίπης των χοίρων», ανέφερε επίσης ο Οζντεμίρ στη δήλωσή του, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει ότι τώρα απαιτούνται «ρεαλιστικές και μη περίπλοκες λύσεις».

Σχετικα αρθρα

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin