Image default
Ευρώπη

Η Γαλλίδα υπουργός της ΕΕ στο Μπλεντ για να υπερασπιστεί το όραμά της για την Ευρώπη

Η νέα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Λοράνς Μπουν, θα συμμετάσχει στο Στρατηγικό Φόρουμ του Μπλεντ στη Σλοβενία τη Δευτέρα (29 Αυγούστου) για να υπερασπιστεί το όραμά της για την Ευρώπη και την υπεράσπιση του κράτους δικαίου, όπως δήλωσε το περιβάλλον της στη EURACTIV Γαλλίας.

Έχοντας διαδοχικά διατελέσει επικεφαλής οικονομολόγος στον ΟΟΣΑ και αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ίδιου οργανισμού, η Λοράνς Μπουν διορίστηκε ως υφυπουργός Ευρώπης από τον Εμανουέλ Μακρόν και την πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν στις 4 Ιουλίου, διαδεχόμενη τον Κλεμάν Μπον.

Όταν επικοινώνησε η EURACTIV Γαλλίας, το περιβάλλον της Μπουν ανέφερε την επιθυμία της Γαλλίας και της νέας υπουργού να «στηριχθεί στον γαλλογερμανικό κινητήρα» – χωρίς να παραμελήσει τους άλλους ευρωπαίους εταίρους.

Πράγματι, μετά την επίσημη επίσκεψή της στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα (25-26 Αυγούστου), θα μεταβεί στη Σλοβενία τη Δευτέρα και την Τρίτη (29-30 Αυγούστου) για το Στρατηγικό Φόρουμ του Μπλεντ, όπου θα μοιραστεί «το γαλλικό όραμα για την Ευρώπη», δήλωσε το επιτελείο της στη EURACTIV.

Η Μπουν θα υποστηρίξει έτσι «την ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» που πρότεινε ο Μακρόν – κάτι που είχε προκαλέσει ερωτηματικά στους ηγέτες των άλλων χωρών της Ένωσης.

Θα συζητηθούν επίσης τα «ζητήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διακυβέρνησης» της ΕΕ, μας είπε το περιβάλλον της, εκ των οποίων η αμφισβήτηση της ομοφωνίας στη φορολογία και την εξωτερική πολιτική, καθώς η Μπουν μίλησε υπέρ της σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στους Financial Times.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στο Μπλεντ, η υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με «τους ομολόγους της της Σλοβενίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας», σε διμερές επίπεδο.

Αν και δεν είναι άγνωστη στους ευρωπαϊκούς κύκλους, ιδίως τους οικονομικούς, η Λοράνς Μπουν προσπαθεί, μέσω αυτών των ταξιδιών, να δώσει ένα πιο πολιτικό στίγμα στη δράση της ως επικεφαλής του χαρτοφυλακίου «Ευρώπη» του μεγάλου υπουργείου Εξωτερικών, του οποίου ηγείται η Κατρίν Κολονά.

Το περιβάλλον της επέμεινε στη EURACTIV για τη σημασία που επιθυμεί να δώσει η Μπουν στην «υπεράσπιση του κράτους δικαίου» κατά τη διάρκεια της θητείας της στην κυβέρνηση. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα στην Ευρώπη σήμερα, όπως αποδεικνύεται από τις εντάσεις μεταξύ των Βρυξελλών και της Ουγγαρίας του Βίκτορ Όρμπαν.

Ακολουθεί έτσι τα χνάρια του προκατόχου της Κλεμάν Μπον, ο οποίος είχε λάβει σθεναρή θέση υπέρ της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ στην Πολωνία – κάτι που δεν παρέλειψε να δημιουργήσει διπλωματική διένεξη μεταξύ Παρισιού και Βαρσοβίας.

Ερωτηθείσα για τη θέση της Γαλλίας σχετικά με την πρόταση του Εσθονού πρωθυπουργού να απαγορευτεί ή να περιοριστεί η χορήγηση βίζας σε Ρώσους υπηκόους στις στήλες της EURACTIV, το περιβάλλον της Μπουν απάντησε απλώς ότι αυτό θα συζητηθεί στις 31 Αυγούστου.

Σχετικα αρθρα

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin