Image default
Ευρώπη

Η Ισπανία θα μειώσει τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από το 21% στο 5% από τον Οκτώβριο και μετά

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε την Πέμπτη (1 Σεπτεμβρίου) ότι η αριστερή κυβέρνησή του θα μειώσει τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από το 21% στο 5% από τον προσεχή Οκτώβριο και μέχρι το τέλος του έτους, για να συμβάλει στην άμβλυνση των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της ενέργειας στις πιο ευάλωτες ομάδες.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER που μεταδόθηκε την Πέμπτη, ο Σάντσεθ πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που «αυτή η δύσκολη κατάσταση διαρκέσει» [η ενεργειακή κρίση], η ισπανική κυβέρνηση θα μπορούσε να παρατείνει το μέτρο μέχρι το 2023.

Πρόσθεσε ότι, μέχρι στιγμής, άλλα έκτακτα μέτρα που εγκρίθηκαν τους τελευταίους μήνες από το προοδευτικό εκτελεστικό του όργανο έχουν συμβάλει στη μείωση κατά 80% των φόρων που συνδέονται με τον ηλεκτρισμό και την ενέργεια στην ιβηρική χώρα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει «πολύ περισσότερα», πρόσθεσε.

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο, εκτίμησε την Τρίτη ότι το νέο μέτρο θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 190 εκατομμύρια ευρώ για οικογένειες και επιχειρήσεις, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η μείωση του ΦΠΑ είναι «σύμφωνη με την οικονομική πολιτική που εφαρμόζουμε από την αρχή της ενεργειακής κρίσης», τόνισε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός στη ραδιοφωνική συνέντευξη.

Ο κύριος πολιτικός σχηματισμός της ισπανικής αντιπολίτευσης, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP/EPP), είχε ζητήσει πολλές φορές από την κυβέρνηση αυτή τη μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο, σύμφωνα με εκείνη που έχει ήδη εφαρμόσει η ισπανική εκτελεστική εξουσία στον φόρο της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Σάντσεθ θα εμφανιστεί την Τρίτη (6 Σεπτεμβρίου) ενώπιον της ισπανικής Γερουσίας για να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα στρατηγική της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση ενέργειας και την άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης.

Θα αντιπαραβάλει επίσης τις απόψεις του με αυτές του ηγέτη του PP, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο για θέματα που σχετίζονται με την κρίση. Και τα δύο κόμματα έχουν ανταγωνιστικές απόψεις για τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης.

Ο Σάντσεθ απέκλεισε κατ’ αρχήν το ενδεχόμενο να χρειαστεί να εφαρμοστούν έκτακτα μέτρα πριν από το χειμώνα, όπως περιορισμοί στην ενέργεια για τα ισπανικά νοικοκυριά ή τη βιομηχανία.

Η Ισπανία απολαμβάνει μια «πολύ πιο άνετη και πολύ πιο ασφαλή» κατάσταση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, υπενθύμισε.

Τον Μάιο-Ιούνιο του 2023 θα διεξαχθούν δημοτικές εκλογές στην Ισπανία, οι οποίες θεωρούνται το πρώτο τεστ για τον κυβερνητικό συνασπισμό του PSOE και του αριστερού Unidas Podemos (Ενωμένοι Μπορούμε).

Οι γενικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2023. Οι νέες δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκη του ΡΡ.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin

Έκκληση ΟΗΕ προς πάσα κατεύθυνση για την αποτροπή ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα

admin