Image default
Ευρώπη

Η Wien Energie προκαλεί πολιτικές εντάσεις σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο

Η μη επικοινωνία του σοσιαλδημοκράτη δημάρχου της Βιέννης σχετικά με την επισφαλή οικονομική κατάσταση της Wien Energie έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια τόσο στον εταίρο του φιλελεύθερου συνασπισμού σε επίπεδο κρατιδίου όσο και στους κυβερνώντες Πράσινους σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Στη Βιέννη, οι σοσιαλδημοκράτες (SPÖ) συμμετέχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού με τους φιλελεύθερους Neos- σε ομοσπονδιακό επίπεδο, οι σοσιαλδημοκράτες είναι κόμμα της αντιπολίτευσης.

Ο μικρότερος εταίρος Neos βρέθηκε προ τετελεσμένου γεγονότος από τον σοσιαλδημοκράτη δήμαρχο Michael Ludwig, αφού ενέκρινε δύο πιστωτικές γραμμές ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ η καθεμία στη Wien Energie επικαλούμενος τις έκτακτες εξουσίες που του παρέχει το σύνταγμα της πόλης.

Οι πιστωτικές αυτές γραμμές χορηγήθηκαν πριν από την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να στηρίξει περαιτέρω τον προμηθευτή ενέργειας με δύο δισεκατομμύρια ευρώ την Τετάρτη.

Ο επικεφαλής του Neos Christoph Wiederkehr έμαθε για το δάνειο που αποδεσμεύτηκε μόνο εκ των υστέρων, αλλά ακόμη και στα μέσα Ιουλίου δεν γινόταν λόγος για δυσκολίες στη Wien Energie, ανέφερε η εφημερίδα Der Standard.

Η Der Standard ανέφερε ακόμη ότι και οι Πράσινοι εξοργίστηκαν από τις ενέργειες του βιεννέζικου SPÖ. Εκτός από τη μυστικότητα του Ludwig όσον αφορά τα δάνεια ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων, δυσαρέσκεια προκάλεσε και το γεγονός ότι ο δημοτικός σύμβουλος της Βιέννης Peter Hanke έκρουσε πρώτα τον κώδωνα του κινδύνου και ζήτησε επειγόντως βοήθεια για τη Wien Energie, αλλά στη συνέχεια δεν εμφανίστηκε στη σύνοδο κορυφής για την ενέργεια που είχε συγκληθεί ειδικά για το σκοπό αυτό.

Ο δήμαρχος μπορεί να επικαλείται έκτακτες εξουσίες σε περιπτώσεις όπου δεν μπορούν να αναμένονται αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, των επιτροπών ή της δημοτικής γερουσίας χωρίς να ζημιωθεί το θέμα.

Την Πέμπτη, ο Ludwig υπερασπίστηκε την αποδέσμευση των κονδυλίων στη ραδιοφωνική εκπομπή “Morgenjournal” του Ö1.

Στο μέλλον, ο εταίρος του συνασπισμού Neos θέλει να μάθει τους λόγους για την παροχή ποσών εκατομμυρίων, ενώ θα πρέπει να αξιολογηθεί ο χειρισμός της έκτακτης εξουσίας από τον δήμαρχο.

Αλλά από τώρα, ο συνασπισμός στη Βιέννη δεν κινδυνεύει, σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η Der Standard.

Σχετικα αρθρα

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin