Image default
Διεθνή

Μακρόν: Ανταλλαγές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας με τη Γερμανία

Σε θέση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται τα ευρωπαϊκά κράτη ενώ η Μόσχα επιδίδεται σε «ψυχολογικό πόλεμο» κόβοντας το φυσικό αέριο στη Γηραιά Ήπειρο. Το σχέδιο της Κομισιόν βασίζεται σε τέσσερις άξονες, όπως προανήγγειλε η πρόεδρος την Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και την ιδια στιγμή Γερμανία και Γαλλία εμφανίζονται έτοιμες να ανταλλάξουν αέριο και ρεύμα. 

«Μαζί με τη Γερμανία θα δείξουμε αλληλεγγύη ενισχύοντας τις ανταλλαγές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Θα υπερασπιστούμε την εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα αφορά παραγωγούς ενέργειας» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν σε νέες δηλώσεις του για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

«Ως Ευρωπαίοι δημιουργήσαμε αποθέματα και θα παραμείνουμε ενωμένοι. Με έγκαιρη κινητοποίηση, μπορούμε να μειώσουμε κατά 10% την ενεργειακή κατανάλωση. Μαζί θα το αντιμετωπίσουμε» πρόσθεσε.

«Με τα μέτρα που εγκαίρως λάβαμε, αποφύγαμε την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του ρεύματος κατά 50 έως 70%» συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος. 

 Έτοιμες να ανταλλάξουν φυσικό αέριο και ρεύμα τον χειμώνα Γαλλία και Γερμανία

Στην περίπτωση ελλείψεων στον ενεργειακό τομέα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα, η Γερμανία και η Γαλλία θα αλληλοστηριχθούν, δήλωσε νωρίτερα ο Μακρόν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Μακρόν δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα δώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια, εφόσον η κρίση συνεχιστεί τον χειμώνα. «Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριό μας και εμείς χρειαζόμαστε ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επικοινωνία αυτήν.

«Θα ολοκληρώσουμε τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου για να μπορούμε να παραδώσουμε αέριο στη Γερμανία (…) εάν υπάρξει ανάγκη αλληλεγγύης», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται μέσω αγωγών. «Εάν η Κομισιόν αποφασίσει να βάλει πλαφόν στην τιμή του αερίου που αγοράζεται μέσω των αγωγών από τη Ρωσία, η Γαλλία θα στηρίξει αυτό το μέτρο», είπε. Επίσης, είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση της αγοράς αερίου «από κοινού» με τις άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να καταβάλλεται μικρότερο τίμημα.

Πρόσθεσε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει μεσοπρόθεσμα να μεταρρυθμιστεί, κυρίως ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τιμές αγοράς θα είναι πιο ευθυγραμμισμένες με το πραγματικό κόστος παραγωγής.

Αναφερόμενος στην κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα συνδέει την Ισπανία με τη Γαλλία, ο Μακρόν είπε ότι η χώρα του θέλει να αναπτύξει όλες τις ενεργειακές διασυνδέσεις που «έχουν νόημα» αλλά δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για άλλον έναν αγωγό. Σημείωσε μάλιστα ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο αγωγός Ισπανίας-Γαλλίας λειτουργεί στο μισό των δυνατοτήτων του και ότι η Γαλλία είναι αυτή που εξάγει αέριο στην Ισπανία.

Τα μέτρα που προωθεί η Κομισιόν

Να σημειωθεί ότι το στίγμα των προθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε νωρίτερα η Φον ντερ Λάιεν.

Αναφέρθηκε στα εξής μέτρα:

• Μείωση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας

• Επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

• Ενίσχυση των ευάλωτων καταναλωτών και επιχειρήσεων

• Ενεργοποίηση μηχανισμού υποστήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες

Σχετικα αρθρα

Βρετανία – Εκλογές: Οι Εργατικοί πετυχαίνουν μια πρώτη μεγάλη νίκη έναντι των Συντηρητικών του Ρίσι Σούνακ

admin

Πόλεμος στο Ισραήλ: Νεκρός κηρύχθηκε άλλος ένας όμηρος της Χαμάς

admin

Κολούμπια: Πρόταση μομφής κατά της προέδρου από καθηγητές γιατί κάλεσε την Αστυνομία για τους διαδηλωτές

admin

Μέση Ανατολή – Χανίγια: Η Χαμάς εξετάζει με «θετικό πνεύμα» το νέο προτεινόμενο σχέδιο εκεχειρίας

admin

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ρωσία παραβίασε τη διεθνή απαγόρευση των χημικών όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία – Τι απαντά το Κρεμλίνο

admin

Μπορεί η ένταξη Ουκρανίας και Μολδαβίας να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ;

admin

ΗΠΑ: Η στιγμή που 33χρονος τρανς προσπαθεί να αρπάξει παιδιά σε δημοτικό σχολείο στο Κολοράντο

admin

ΗΠΑ – Τα πανεπιστήμια στο χάος: Εκατοντάδες συλλήψεις και συγκρούσεις για τη Γάζα (βίντεο και φωτογραφίες)

admin

Τον έδεσα στο αυτοκίνητο, αλλά εγώ δεν πυροβόλησα τον σκύλο μου, λέει ο Μιτ Ρόμνεϊ

admin

Άιρτον Σένα: 30 χρόνια από το δυστύχημα που άλλαξε τα πάντα στους κανόνες ασφαλείας της Formula 1

admin

Γερμανία: Η τηλεργασία απειλεί καντίνες και κυλικεία σε χώρους εργασίας

admin

Πανεπιστήμιο Κολούμπια: Καρέ καρέ η έφοδος της αστυνομίας μετά την κατάληψη – 100 συλλήψεις φιλοπαλαιστινίων

admin