Image default
Ευρώπη

Οι τρεις Ρώσοι ολιγάρχες που θέλει να «σώσει» ο Όρμπαν

Η Ουγγαρία συνεχίζοντας να ακολουθεί διαφορετική πορεία μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιέζει να διαγραφούν τρεις Ρώσοι ολιγάρχες από τη λίστα κυρώσεων.

Η ΕΕ έχει προθεσμία έως τις 15 Σεπτεμβρίου για να ανανεώσει τα μέτρα της σε βάρος Ρώσων στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαφορετικά θα λήξουν.

Η ανανέωση των μέτρων θεωρείται τυπική εκκρεμότητα μέσα στην ΕΕ, ωστόσο, σύμφωνα με το Politico, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν βάζει ένα εμπόδιο ζητώντας να αφαιρεθούν τρεις Ρώσοι υπήκοοι από τη λίστα κυρώσεων της ΕΕ.

«Οι λίστες των κυρώσεων της ΕΕ υπόκεινται συνεχώς σε επανεξέταση και υπάρχουν ανησυχίες ξανά και ξανά ότι η συμπερίληψη ορισμένων προσώπων ή οντοτήτων στη λίστα κυρώσεων δεν δικαιολογείται επαρκώς», έγραψε ο εκπρόσωπος του Όρμπαν, Ζολτάν Κόβατς, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την είδηση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Politico- το οποίο χαρακτηρίζει τον Όρμπαν σε ό,τι πιο κοντινό έχει ο Πούτιν σε «χρήσιμο κολλητό στην ΕΕ»- πρόκειται για τους Αλισέρ Ουσμάνοφ, Πιοτρ Άβεν και Βίκτορ Ράσνικοβ.

Ο Ουσμάνοφ είναι ένας δισεκατομμυριούχος που φέρεται να έχει στενούς δεσμούς με τον Πούτιν (αν και το αμφισβητεί αυτό) και έχει χάσει τον έλεγχο ορισμένων από τα περιουσιακά του στοιχεία λόγω των κυρώσεων της ΕΕ. Η γερμανική αστυνομία έχει κατασχέσει το Dilbar, το μεγαλύτερο γιοτ στον κόσμο ανά χωρητικότητα. Η Γαλλία καθήλωσε δύο ελικόπτερα αξίας 26 εκατομμυρίων ευρώ που πιστεύεται ότι είναι δικά του. Οι ιταλικές αρχές έχουν προχωρήσει σε κατάσχεση μιας βίλας στη Σαρδηνία αξίας 17 εκατομμυρίων ευρώ που ανήκει στον μεγιστάνα των μετάλλων, καθώς και μιας λιμουζίνας Mercedes-Maybach.

Ο Άβεν είναι ένας επιχειρηματίας και πολιτικός που ηγήθηκε στο παρελθόν της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ρωσίας, της Alfa Bank, πριν παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο της για να την βοηθήσει να αποφύγει τις κυρώσεις.

Ο Ράσνικοφ είναι δισεκατομμυριούχος με δραστηριότητες στον σίδηρο και το χάλυβα.

Εκτός από τις εξαιρέσεις των τριών Ρώσων, η Ουγγαρία έχει επίσης ζητήσει να διευρυνθεί η εξαίρεση κυρώσεων για την ανθρωπιστική βοήθεια, αναφέρει το Politico επικαλούμενο τις διπλωματικές του πηγές. Αυτό έχει δημιουργήσει ανησυχία στις χώρες της ΕΕ ότι η Βουδαπέστη, διευρύνοντας τις εξαιρέσεις, θέλει να δημιουργήσει περισσότερα «παραθυράκια» τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να αυστηροποιήσει τους κανόνες.

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin

Γιατί θολώνει το όνειρο για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

admin

HSBC: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη α’ τριμήνου – Αποχωρεί αιφινιδιαστικά ο Noel Quinn

admin