Image default
Ευρώπη

Τα βελγικά συνδικάτα απειλούν με μαζική απεργία εν μέσω κρίσης αγοραστικής δύναμης

Τα βελγικά συνδικάτα θα οργανώσουν μαζική απεργία στις 9 Νοεμβρίου, εάν «δεν βρεθούν γρήγορα λύσεις στην κρίση αγοραστικής δύναμης», δήλωσε την Τρίτη (6 Σεπτεμβρίου) μέσω Twitter ο πρόεδρος του χριστιανικού συνδικάτου CSC Marc Leemans.

Η ομοσπονδιακή και η περιφερειακή κυβέρνηση πραγματοποίησαν ήδη διαβουλεύσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις τη Δευτέρα και θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις με τα συνδικάτα την Τετάρτη (7 Σεπτεμβρίου).

Η τρέχουσα κατάσταση γίνεται «αφόρητη» για πολλούς ανθρώπους, έγραψε ο Leemans στο Twitter. Αναμένει ότι από τις διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των εργοδοτών και των κυβερνήσεων της χώρας θα προκύψουν λύσεις.

Ωστόσο, «αν δεν βρεθεί λύση, η CSC θα καλέσει σε γενική απεργία στις 9 Νοεμβρίου», πρόσθεσε ο Leemans.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και της επακόλουθης κρίσης του κόστους ζωής που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Στο Βέλγιο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 46 ετών με 9,94% τον Αύγουστο, έναντι 2,44% το 2021 και 0,74% το 2020.

Ως εκ τούτου, τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας – CSC, FGTB και CGSLB – καλούν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να βρει λύσεις το συντομότερο δυνατό, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να συμβαδίσουν με το τρέχον κόστος ζωής.

Ο οικονομολόγος Bruno Colmant προειδοποίησε ότι περίπου «το 40% του πληθυσμού κινδυνεύει να πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας» λόγω της ενεργειακής κρίσης, η οποία, όπως υποστήριξε, είναι «πολύ πιο σοβαρή από την κορωναϊό», σε συνέντευξή του στο βελγικό τηλεοπτικό κανάλι RTL-TVI την Κυριακή. Το οικονομικό βάρος που βαραίνει τόσο το κράτος όσο και τα νοικοκυριά θα δώσει αφορμή για «πολιτική ανυπακοή», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, η βελγική κυβέρνηση πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα ειδική συνάντηση με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων της χώρας, όπου ανακοινώθηκε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός Alexander De Croo ζήτησε να βρεθεί λύση σε επίπεδο ΕΕ.

Επιπλέον, το κεντρικό υπουργικό συμβούλιο (kern) της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνεδρίασε την Τρίτη το βράδυ στις 8 μ.μ. για να επεξεργαστεί πρόσθετα μέτρα για τη μείωση των ενεργειακών λογαριασμών τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών. Μετά τη συνεδρίαση αυτή δεν αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις. Η κυβέρνηση δήλωσε μόνο ότι δεν σκοπεύει να περιμένει την Ευρώπη για να δράσει.

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin