Image default
Ευρώπη

Η Αυστρία υιοθετεί ένα «κοινωνικά άδικο» ανώτατο όριο κόστους ηλεκτρικής ενέργειας

Παρά τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και των εμπειρογνωμόνων, η αυστριακή κυβέρνηση εμμένει στην πρότασή της για την καθιέρωση μιας ενιαίας τιμής για μια ορισμένη βασική απαίτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και αν τα μικρά νοικοκυριά επωφελούνται περισσότερο από το μέσο όρο.

Η βάση για το ανώτατο όριο κόστους ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα νοικοκυριό τριών ατόμων. Για το 80% αυτού, δηλαδή 2.900 κιλοβατώρες, θα υπάρχει προστατευόμενη τιμή 10 λεπτών ανά κιλοβατώρα, ενώ για το υπόλοιπο θα πρέπει να καταβάλλεται η κανονική τιμή της αγοράς.

Από τον Δεκέμβριο, το μέτρο που εγκρίθηκε την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να ισχύσει αυτόματα στους λογαριασμούς ρεύματος και να εφαρμοστεί μέχρι τα μέσα του 2024. Το μέτρο αναμένεται να κοστίσει έως και τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.

«Ήταν δυνατόν, σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας και το υπουργείο Οικονομικών, να βρεθεί εδώ ένας τρόπος που είναι βιώσιμος, που είναι βιώσιμος από δημοσιονομική άποψη, αλλά κυρίως που μπορεί να εφαρμοστεί γρήγορα και που φτάνει επίσης γρήγορα στους ανθρώπους τώρα σε φάσεις πίεσης», δήλωσε ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

Δεδομένου ότι το ανώτατο όριο τιμών ηλεκτρικής ενέργειας δεν διακρίνει πόσα άτομα ζουν σε ένα νοικοκυριό, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, για παράδειγμα, ένα ζευγάρι να επωφελείται πολύ περισσότερο από μια οικογένεια.

Το φιλελεύθερο κόμμα της αντιπολίτευσης Neos θεωρεί αυτή την αρχή της επιδότησης κοινωνικά άδικη και δεν βλέπει κανένα απολύτως κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας για τα μονοπρόσωπα και διμελή νοικοκυριά.

Ο Γκάμπριελ Φελμπερμάγιερ, επικεφαλής του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (WIFO) επικρίνει επίσης την έλλειψη στόχευσης και δήλωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να παρακολουθεί τον προϋπολογισμό.

Ιδιαίτερα ευάλωτα νοικοκυριά πρόκειται να λάβουν πρόσθετες πληρωμές, αλλά δεν υπάρχουν κατάλληλα σύνολα δεδομένων σχετικά με το ποιος χρειάζεται πραγματικά επιδότηση και ποιος όχι. Αυτό το ζητούν εδώ και καιρό οικονομικοί ερευνητές και εμπειρογνώμονες.

Για τους Σοσιαλδημοκράτες, είναι ακατανόητο γιατί το ανώτατο όριο της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος έρχεται μόλις τώρα, επιπλέον, λένε, απέχει πολύ από το να είναι αρκετό.

«Τι γίνεται με το φυσικό αέριο; Τι γίνεται με τη βενζίνη; Τι γίνεται με το πετρέλαιο;», αναρωτήθηκε απαντώντας ο Γιοργκ Λάιχτφραϊντ, αναπληρωτής πρόεδρος του συλλόγου SPÖ.

Μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, το ανώτατο όριο του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να περάσει από το κοινοβούλιο, πιθανότατα τον Οκτώβριο.

Σχετικα αρθρα

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin