Image default
Αγορές

«Βουτιά» στις ασιατικές αγορές- Τρομάζει η επιμονή του πληθωρισμού

«Βουτιά» στις ασιατικές αγορές- Τρομάζει η επιμονή του πληθωρισμού

Βαριές απώλειες κατέγραψαν οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Τετάρτης (14/9), ακολουθώντας την παγκόσμια αρνητική τάση μετά την ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό που ψαλίδισαν τις ελπίδες για άμεση κορύφωσή του.

Τα στοιχεία της Τρίτης έδειξαν ότι ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 0,1% σε μηνιαία βάση έναντι προσδοκιών για πτώση 0,1% και διαμορφώθηκε στο 8,3% σε ετήσια βάση για τον Αύγουστο. Ειδικότερα, ο βασικός πληθωρισμός, αφαιρώντας τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, διπλασιάστηκε στο 0,6%.

Η Wall Street σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση της τα τελευταία δύο χρόνια, το ασφαλές δολάριο σημείωσε το μεγαλύτερο άλμα από τις αρχές του 2020 και οι αποδόσεις των διετών ομολόγων, οι οποίες αυξάνονται με τις προσδοκίες των εμπόρων για υψηλότερα επιτόκια από της Fed, εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών .

Οι αγορές έχουν πλέον πειστεί για αύξηση των επιτοκίων κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα, ενώ πλέον δίνουν και 38% πιθανότητα μιας υπερμεγέθους αύξησης μιας πλήρους ποσοστιαίας μονάδας, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME. Μια μέρα νωρίτερα, η πιθανότητα αύξησης 100 bps ήταν μηδενική.

Η ισχύς του αμερικανικού δολαρίου είχε σπρώξει το ευαίσθητο στα επιτόκια γιεν Ιαπωνίας κοντά σε χαμηλό 24 ετών στα 149,96 γιεν προτού κυκλοφορήσει η είδηση ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας επανεξετάζει το θέμα των επιτοκίων της, σε μια προφανή ένδειξη ότι ετοιμάζεται να παρέμβει για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα.

Η παρέμβαση αγοράς γεν είναι σπάνια. Η τελευταία φορά που η Ιαπωνία παρενέβη για να στηρίξει το νόμισμά της ήταν το 1998, όταν η ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσε sell off γιεν και γρήγορες εκροές κεφαλαίων.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι δήλωσε ότι η παρέμβαση στο νόμισμα ήταν μεταξύ των επιλογών που θα εξετάσει η κυβέρνηση.

Το δολάριο κυμαίνεται τώρα στα 143,7 γιεν, σημειώνοντας πτώση 0,6% σε ημερήσια βάση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei κατρακύλησε 2,78%, κλείνοντας στις 27.818,62 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε σημαντική πτώση 2,38% στις 18.873,50 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε 0,80% στις 3.237,54 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 1,34% στις 11.762,96 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted σημείωσε πτώση 1,59% και έκλεισε στις 14.658,31 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε απώλειες 1,56% στις 2.411,42 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 6.828,60 μονάδες, διολισθαίνοντας 2,58%.

  • ασιατικές αγορές
  • ΑΣΙΑ
  • Ωκεανία
  • Αυστραλία
  • Κίνα
  • ιαπωνία
  • Nikkei
  • Kospi
  • Χονγκ Κονγκ

    Σχετικα αρθρα

    Ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις τράπεζες της Γαλλίας

    admin

    Χονγκ Κονγκ-Ταϊβάν «έσωσαν» την Ασία μετά τα αποτελέσματα της Apple

    admin

    Κέρδη, με τεχνολογική ώθηση, στη Wall Street

    admin

    Με μεικτά πρόσημα και «παράπονα» στη Fed έκλεισαν οι ευρωαγορές

    admin

    Υψηλότερο άνοιγμα στην Wall Street μετά την απόφαση της Fed

    admin

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις της Fed

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Άλμα» στο Χονγκ Κονγκ

    admin

    Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street μετά τον «πάγο» της Fed

    admin

    Ευρώπη: Κλειστά τα περισσότερα χρηματιστήρια – Απώλειες στο Λονδίνο

    admin

    Αναγνωριστικές κινήσεις στη Wall Street πριν τη Fed

    admin

    Ήπια άνοδος για τον FTSE 100 στις… λειψές ευρωαγορές

    admin

    Απώλειες σε Ιαπωνία και Αυστραλία- Βλέμματα σε Fed και γιεν

    admin