Image default
Ευρώπη

Κατακραυγή για το νέο διάταγμα της Ουγγαρίας κατά των αμβλώσεων

Το διάταγμα των ουγγρικών κυβερνήσεων ότι οι γυναίκες που επιθυμούν άμβλωση πρέπει να ακούνε τον καρδιακό παλμό του εμβρύου προτού τους δοθεί πρόσβαση σε θεμελιώδη υγειονομική περίθαλψη καταδίκασε το Διεθνές Ευρωπαϊκό Δίκτυο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Προγραμματισμένης Τεκνοποιίας (IPPF) σε δελτίο Τύπου την Πέμπτη.

Αυτή η προσθήκη στον ισχύοντα νόμο περί αμβλώσεων δεν εξυπηρετεί κανένα ιατρικό σκοπό και το μόνο που κάνει είναι να ταπεινώνει τις γυναίκες, σύμφωνα με την IPPF. Στην Ουγγαρία, η άμβλωση είναι νόμιμη κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες σε περιπτώσεις όπου η υγεία της γυναίκας κινδυνεύει ή το έμβρυο θα μπορούσε να υποφέρει από σοβαρή αναπηρία ή βλάβη.

«Η νέα νομοθεσία εκδόθηκε ως τετελεσμένο γεγονός από την κυβέρνηση της Ουγγαρίας χωρίς καμία διαβούλευση με εμπειρογνώμονες ή το κοινό και χωρίς να ακουστούν οι γυναίκες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η ουγγρική κυβέρνηση χρησιμοποιεί πάντα το φαινόμενο της αναχαίτισης. Δεν τους αρέσουν ιδιαίτερα οι προκλητικοί νόμοι. Αυτό είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα του ανατριχιαστικού αποτελέσματος, επειδή πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το τραύμα αυτών των γυναικών που ακούνε τον χτύπο της καρδιάς και να τις βάλετε στην κατάσταση που τις φέρνετε στην ιδέα ότι σκοτώνουν κάποιον για να τις αποτρέψετε από το να κάνουν έκτρωση», δήλωσε η ευρωβουλευτής Gwendoline Delbos-Corfield στη EURACTIV.

«Ο Orban και η κυβέρνησή του εισάγουν ξένες πολιτικές τάσεις προκειμένου να προωθήσουν τον εαυτό τους. Τώρα κάνει τις γυναίκες της Ουγγαρίας πολιτικό πεδίο μάχης», δήλωσε η ευρωβουλευτής Karen Melchior στη EURACTIV. «Το να θέτει πολιτικές απαιτήσεις όπως αυτή για το πώς οι γιατροί κάνουν τη δουλειά τους είναι επικίνδυνο για την υγεία των γυναικών», πρόσθεσε.

Εκτός από το διάταγμα, η IPPF έγραψε ότι η Ουγγαρία έχει επίσης εφαρμόσει αποτρεπτικές και παρεμβατικές υποχρεωτικές συνεδρίες συμβουλευτικής για όσες επιθυμούν άμβλωση, «με μοναδικό αποτέλεσμα την ταπείνωση και την υπονόμευση της συναισθηματικής τους υγείας».

«Όπως και στην Πολωνία, είναι τραγικό να βλέπουμε τους πολίτες της ΕΕ να πληρώνουν το τίμημα, καθώς η ψυχική τους υγεία, η προσωπική τους ζωή και η ελευθερία τους θυσιάζονται στο βωμό της υπερσυντηρητικής ατζέντας μιας κυβέρνησης. Η κυβέρνηση του Orban γνωρίζει πολύ καλά ότι η ουγγρική κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων και γι’ αυτό προσπαθεί να ροκανίσει σταδιακά την αυτοδιάθεση των γυναικών», δήλωσε η Irene Donadio του Ευρωπαϊκού Δικτύου IPPF στο δελτίο Τύπου.

Η IPPF δήλωσε ότι ενώνει τις φωνές της με τους Ούγγρους εταίρους της και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να παρενοχλεί τις γυναίκες και να λάβει «επείγοντα και αποτελεσματικά μέτρα» για την υποστήριξη της πρόσβασης στα αντισυλληπτικά, τις σχέσεις και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, καθώς και για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών που δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ζουν ελεύθερα στην Ουγγαρία.

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin