Image default
Ευρώπη

«Παλιά είδηση» η κριτική στην Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων, δηλώνει ο διευθυντής του

Η κριτική στην ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC), η οποία εδώ και καιρό χαρακτηρίζεται ως «εμπλοκή» στην επιβολή της προστασίας των δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ, είναι «παλιά είδηση», δήλωσε ο διευθυντής του παρατηρητηρίου.

Την περασμένη εβδομάδα, η DPC επέβαλε σημαντικό πρόστιμο ύψους 405 εκατομμυρίων ευρώ στο Instagram για παραβίαση του ΓΚΠΔ σε σχέση με τον χειρισμό δεδομένων ανηλίκων. Η υπόθεση επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι οι έφηβοι είχαν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται επαγγελματικούς λογαριασμούς στην πλατφόρμα, γεγονός που σε ορισμένες περιπτώσεις σήμαινε ότι τα προσωπικά τους στοιχεία δημοσιοποιούνταν.

Το πρόστιμο ήταν το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ από την αρχή, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 225 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί στο WhatsApp τον Σεπτέμβριο του 2021, και το τρίτο που έχει επιβληθεί σε εταιρεία που ανήκει στη Meta.

Η DPC έχει δεχθεί σημαντική κριτική τα τελευταία χρόνια, κυρίως για τον ρυθμό με τον οποίο διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις. Η Ιρλανδία αποτελεί σημαντική τοποθεσία όσον αφορά το ευρωπαϊκό καθεστώς προστασίας δεδομένων, λόγω του μεγάλου αριθμού μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας των οποίων η έδρα βρίσκεται στο Δουβλίνο.

Μια έκθεση του Ιρλανδικού Συμβουλίου για τις Πολιτικές Ελευθερίες διαπίστωσε πέρυσι ότι το 98% των υποθέσεων εικαζόμενων διασυνοριακών παραβιάσεων του ΓΚΠΔ που διερευνούσε η DPC είχε μείνει ανεπεξέργαστο, περιγράφοντας το παρατηρητήριο ως «τη χειρότερη εμπλοκή του ΓΚΠΔ». Επέκρινε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποτυχία της να αντιμετωπίσει το ζήτημα και να επιβάλει σωστά τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων.

Μιλώντας στο RTÉ αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, η Ιρλανδή Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων, Έλεν Ντίξον, δήλωσε ότι οι επικρίσεις «έχουν γίνει παλιά είδηση».

Αναφερόμενη στην υπόθεση του WhatsApp, όπου το πρόστιμο που είχε αρχικά προτείνει η DPC -50 εκατ. ευρώ- υπερτετραπλασιάστηκε μετά από διαβούλευση με τους ομολόγους της ΕΕ, η Ντίξον υπερασπίστηκε τη συμπεριφορά της αρχής, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση ήταν προϊόν διαφορετικών τεχνικών ερμηνειών.

«Πρόκειται για ένα αριθμητικό ζήτημα ως αποτέλεσμα της ερμηνείας που προέκυψε σε εκείνη την υπόθεση. Επομένως, δεν αποτελεί παράδειγμα οποιασδήποτε διαφορετικής προσέγγισης όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να εντοπίζονται και τελικά να τιμωρούνται αυτά τα είδη παραβάσεων για την επιβολή κυρώσεων», δήλωσε.

Στην περίπτωση του Instagram, είπε, οι πιθανές ζημίες ήταν «κάπως πιο απτές… επειδή γνωρίζουμε ότι το φαινόμενο της τεχνολογικά υποβοηθούμενης περιποίησης είναι πραγματικό», προσθέτοντας ότι διαπιστώθηκαν παραβιάσεις σε διάφορους τομείς και οι ποινές αθροίστηκαν για να φτάσουν στο τελικό ποσό ρεκόρ.

Υποστήριξε επίσης ότι, ενώ η ψηφιακή ρύθμιση είχε ξεκινήσει αργά στην Ιρλανδία, άρχισε να κινείται ταχύτερα μετά την εισαγωγή του ΓΚΠΔ και ότι ο οργανισμός μπορεί να συνεχίσει να προσλαμβάνει προσωπικό και να αναπτύσσεται προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω στον ρόλο του.

Σχετικα αρθρα

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin