Image default
Ευρώπη

Προειδοποιήσεις Φινλανδίας σε περίπτωση εθνικοποίησης της γερμανικής Uniper

Ο Φινλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διαχείρισης Ιδιοκτησίας Tytti Tuppurainen (SDP) κατέστησε σαφές το βράδυ της Τετάρτης (14 Σεπτεμβρίου) ότι η Φινλανδία δεν θα δεχθεί την εθνικοποίηση της γερμανικής ενεργειακής εταιρείας Uniper χωρίς αποζημίωση.

Ο λιγομίλητος υπουργός σχολίασε το θέμα εν συντομία, αφού τόσο το - όσο και το Reuters είχαν μεταδώσει την είδηση βασιζόμενα σε ανώνυμες πηγές ότι το γερμανικό κράτος μπορεί να αυξήσει την ιδιοκτησία του στην Uniper και ότι ακόμη και η πλήρης εθνικοποίηση είναι στο τραπέζι. Αργότερα και η Uniper επιβεβαίωσε τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Επί του παρόντος, το γερμανικό κράτος κατέχει το 30% της Uniper σύμφωνα με το πακέτο διάσωσης που υπεγράφη τον Ιούλιο, το οποίο τώρα φαίνεται ότι ήταν μια προσωρινή πρώτη βοήθεια. Η Fortum, η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Φινλανδίας που κατέχει το 56% της γερμανικής εταιρείας, σχολίασε μόνο την τροπή των γεγονότων λέγοντας ότι οι συνομιλίες με τη θυγατρική της και τη γερμανική κυβέρνηση συνεχίζονται για την εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης.

Η φινλανδική εταιρεία αγόρασε την Uniper το 2017 με περίπου 7 δισ. ευρώ. Την Τετάρτη, η αξία της Uniper εκτιμήθηκε σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Η τράπεζα Credit Suisse, την οποία επικαλείται η Helsingin Sanomat την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, εκτίμησε ότι οι απώλειες της Uniper λόγω του ρωσικού ενεργειακού πολέμου ανήλθαν πρόσφατα σε περίπου 130 εκατ. ευρώ ημερησίως. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν χάσει το 90% της αξίας τους από την αρχή του έτους.

Το ενδιαφέρον της Fortum, και του φινλανδικού κράτους που κατέχει το 51% της εταιρείας, είναι τουλάχιστον η επιστροφή των δανείων και των εγγυήσεων ύψους 8 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Uniper στις αρχές του τρέχοντος έτους. Στη χειρότερη περίπτωση, η φερεγγυότητα της Fortum θα διακυβευόταν και η Uniper θα μπορούσε να σύρει τη φινλανδική εταιρεία ακόμη και στην άβυσσο. Η αντιπολίτευση στο φινλανδικό κοινοβούλιο ζητά απαντήσεις για το ρόλο και τις πράξεις της κυβέρνησης στην υπόθεση Fortum.

Ο Vesa Puttonen, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Aalto και ένας από τους πιο γνωστούς αναλυτές της χώρας, δήλωσε στην εφημερίδα Uusi Suomi την Πέμπτη (15 Σεπτεμβρίου): «Σε κάθε περίπτωση, η Uniper είναι συστηματικά τόσο σημαντική για τη Γερμανία που δεν μπορεί να επιτραπεί να πτωχεύσει. Εάν η Γερμανία θέλει να σώσει την εταιρεία, το κράτος πρέπει να την αποκτήσει αργά ή γρήγορα. Αυτό είναι μόνο θέμα χρόνου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το καλύτερο αποτέλεσμα θα ήταν η Fortum να πάρει πίσω τα κεφάλαια που έχει επενδύσει και στη συνέχεια να αγοράσει τα κερδοφόρα τμήματα της Uniper για τον εαυτό της.

Σχετικα αρθρα

Φον ντερ Λάιεν – Σι: Η Ευρώπη δεν αποδέχεται αθέμιτο ανταγωνισμό από την Κίνα

admin

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin