Image default
Ευρώπη

Επικρίσεις στην φινλανδική κυβέρνηση για παράδοση χωρίς αντίσταση στην κρατικοποίηση της Uniper

Μετά την είδηση ότι η γερμανική ενεργειακή εταιρεία Uniper μπορεί ακόμη και να κρατικοποιηθεί, η φινλανδική αντιπολίτευση ανέβηκε στα κάγκελα. Η κυβέρνηση επικρίνεται ότι πέφτουν τα γάντια και παραδίδεται στη Γερμανία χωρίς τις κατάλληλες αντιστάσεις. Η κρατική (51%) φινλανδική ενεργειακή εταιρεία Fortum είναι ο κύριος ιδιοκτήτης της Uniper κατά 78%. Το μερίδιό της θα μειωθεί σύντομα στο 56%.

Ο Kai Mykkänen, πρόεδρος του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Εθνικού Συνασπισμού (ΕΣΣ), δεν χαρίστηκε πυρών στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Helsingin Sanomat το Σάββατο (17 Σεπτεμβρίου). Σύμφωνα με την ερμηνεία του, η Γερμανία μειώνει σκόπιμα την αξία της Uniper. Μόλις πιάσει πάτο, η εταιρεία θα κρατικοποιηθεί και οι Φινλανδοί φορολογούμενοι θα έχουν πληρώσει de facto τους γερμανικούς λογαριασμούς φυσικού αερίου. Με το να μην επιτρέπει τη μεταφορά των υψηλότερων τιμών φυσικού αερίου νωρίτερα στους πελάτες, η Γερμανία παραβιάζει τη Συνθήκη του Χάρτη Ενέργειας της ΕΕ (ECT) και τους κανόνες ανταγωνισμού της, δήλωσε ο Mykkänen.

Τον Ιούλιο υπεγράφη μεταξύ της Fortum, της γερμανικής κυβέρνησης και της Uniper το λεγόμενο πακέτο σταθεροποίησης ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διάσωση της Uniper, της οποίας οι ζημίες αυξάνονταν λόγω των περικοπών στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Νωρίτερα μέσα στο έτος, η Fortum βοήθησε την Uniper με πιστωτική γραμμή ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η αντιπολίτευση στη Φινλανδία θεωρεί ότι η Γερμανία προδίδει τώρα τη συμφωνία του Ιουλίου και κατηγορεί τη φινλανδική κυβέρνηση ότι ήταν εξ αρχής πολύ επιεικής.

«Δεσμευόμαστε από διεθνείς συμφωνίες. Σε αυτή την περίπτωση, θα έπρεπε να μας προστατεύουν από τέτοιου είδους καταστάσεις. Μια χώρα που έχει επενδύσει σε μια άλλη χώρα, αναγκάζεται αυθαίρετα να πληρώσει απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο Kai Mykkänen και κάλεσε την πρωθυπουργό Sanna Marin να αγοράσει ένα αεροπορικό εισιτήριο για το Βερολίνο, να επικοινωνήσει με την ΕΕ και να ρωτήσει αν οι αρχές προστασίας των επενδύσεων εξακολουθούν να ισχύουν.

Ο Martin Paasi, οικονομολόγος της Nordnet Bank, δήλωσε στην εφημερίδα Uusi Suomi το Σάββατο (17 Σεπτεμβρίου) ότι η Φινλανδία πρέπει να αγωνιστεί εναντίον «δύο πυγμάχων», εννοώντας την Uniper και το γερμανικό κράτος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Fortum και το φινλανδικό κράτος θα έπρεπε να έχουν συνειδητοποιήσει ότι λειτουργούν σε ένα «εχθρικό» περιβάλλον και ότι η Γερμανία σε κάθε στάδιο «έπαιξε τα χαρτιά για τον εαυτό της». «Εκ των υστέρων, η διοίκηση της Fortum και η Φινλανδία θα φαίνονται σαν να δεν κατάλαβαν τίποτα για τίποτα», δήλωσε ο Paasi.

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin