Image default
Ευρώπη

Ρωσικό πλοίο πέρασε μέσα από τη νέα πολωνική διώρυγα Vistula Spit

Μία μόλις ημέρα μετά τα εγκαίνια της νέας -αν και ημιτελούς- διώρυγας Vistula Spit, η οποία, σύμφωνα με την πολωνική κυβέρνηση, θα σημαίνει ότι τα πλοία δεν θα πρέπει πλέον να εξασφαλίζουν την άδεια της Ρωσίας για να πλέουν από τη Βαλτική Θάλασσα προς τα λιμάνια της λιμνοθάλασσας Βιστούλα, ένα ρωσικό πλοίο εισήλθε στο λιμάνι Έλμπλαγκ, που βρίσκεται στο τέλος της νέας υδάτινης οδού.

Το πλοίο Atlant1 κατέπλευσε το πρωί του Σαββάτου στο λιμάνι της πόλης Έλμπλαγκ, το οποίο επρόκειτο να αποκτήσει «κυρίαρχη» πρόσβαση στη Βαλτική Θάλασσα χάρη στο νέο υδατοδρόμιο, όπως ανέφερε ο Szymon Jadczak, ερευνητής δημοσιογράφος της ειδησεογραφικής πύλης Wirtualna Polska.

«Στο παρελθόν, η διαδρομή χρησιμοποιούνταν συνήθως για τη μεταφορά άνθρακα από τη Ρωσία», έγραψε στο Twitter ο Jadczak, προσθέτοντας ότι το πλοίο απέπλευσε από την περιφέρεια Καλίνινγκραντ. Η Πολωνία επέβαλε εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα τον Απρίλιο.

Το πλοίο δεν χρειάστηκε να διασχίσει τη νέα διώρυγα, καθώς απέπλευσε από τη Ρωσία. Ωστόσο, καθώς η διώρυγα συνέδεσε το λιμάνι του Έλμπλαγκ με τη Βαλτική Θάλασσα μέσω μιας νέας υδάτινης οδού, το ρωσικό πλοίο εισήλθε στη διαδρομή που αποτελεί μέρος αυτής της υδάτινης οδού, σύμφωνα με το στιγμιότυπο οθόνης που μοιράστηκε ο Jadczak.

Ωστόσο, η είσοδος του πλοίου στο λιμάνι του Έλμπλαγκ δεν παραβίασε τις αντιρωσικές κυρώσεις, δήλωσε ο Arkadiusz Zgliński, ένας από τους διαχειριστές του λιμανιού, στη διαδικτυακή πύλη οικονομικών ειδήσεων Money.pl. Το Atlant1 είναι ένα πλοίο που εκτελεί τακτικά δρομολόγια μεταξύ του Έλμπλαγκ και του Καλίνινγκραντ και μεταφέρει μόνο μη κυρωμένα εμπορεύματα, κυρίως οικοδομικά υλικά και λιπάσματα, είπε.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν σταμάτησε τις εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ του Έλμπλαγκ και της περιφέρειας Καλίνινγκραντ. Αντιθέτως, η ρωσική εισβολή προκάλεσε μια αρκετή «κινητοποίηση» στο εμπόριο, δήλωσε ο Zgliński νωρίτερα αυτό το μήνα. «Πρέπει να πρόκειται για την αποθήκευση των υλικών για τα οποία δεν έχουν ακόμη επιβληθεί κυρώσεις», επέμεινε.

Ωστόσο, με τα διαδοχικά πακέτα κυρώσεων της ΕΕ ο κατάλογος των αγαθών που μπορούν να εισαχθούν μικραίνει, επισημαίνει το Money.pl.

Σχετικα αρθρα

Φον ντερ Λάιεν – Σι: Η Ευρώπη δεν αποδέχεται αθέμιτο ανταγωνισμό από την Κίνα

admin

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin