Image default
Ευρώπη

Μόνο μέσω Φινλανδίας μπορούν να περάσουν στην Ευρώπη οι Ρώσοι

Σε αντίθεση με τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, η Φινλανδία δεν έχει περιορίσει πλήρως την είσοδο Ρώσων τουριστών με θεωρήσεις Σένγκεν που έχουν εκδοθεί από τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Από τη Δευτέρα (19 Σεπτεμβρίου), τα σύνορα μεταξύ Φινλανδίας και Ρωσίας έγιναν τα μόνα χερσαία σύνορα για την είσοδο Ρώσων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Φινλανδία ακολούθησε τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής της 9ης Σεπτεμβρίου και τις αρχές της ζώνης Σένγκεν. Αυτή η «νομικίστικη» προσέγγιση που υιοθέτησε και η Φινλανδία, ειδικά αφού έγινε η μόνη χώρα στην περιοχή που δεν απαγόρευσε τους Ρώσους ταξιδιώτες, έκανε πολλούς να αισθάνονται άβολα και να ζητούν πιο «ηθικές» πολιτικές.

Κρίνοντας από την ξέφρενη συζήτηση στο Twitter, πολλοί αισθάνονται «ντροπή» για τη χώρα τους. Αλλά ίσως η πιο σκληρή κριτική να προέρχεται από την Εσθονία. Η Κρίστι Ράικ, η διευθύντρια του Εσθονικού Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής δήλωσε στο tweet της ότι είναι «μπερδεμένη» για το γεγονός ότι η Φινλανδία δεν προσχώρησε στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία για να περιορίσει την είσοδο Ρώσων τουριστών με βίζα Σένγκεν που έχουν εκδοθεί από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι νομικές εκτιμήσεις που η ίδια βρήκε «μη πειστικές».

Συμμετέχοντας στη συζήτηση, ο γενικός διευθυντής προξενικών υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών Γιούσι Τάνερ έγραψε στο Twitter: «Γιατί η Φινλανδία δεν προετοιμάζει απαγόρευση εισόδου -ή απαγόρευση θεώρησης- για τους Ρώσους πολίτες; Προσπαθώ να εξηγήσω. Η δημόσια αρχή πρέπει πάντα να τηρεί αυστηρά τον νόμο και δεν πιστεύουμε ότι μια γενική απαγόρευση θεώρησης (ή απαγόρευση εισόδου) για μια εθνικότητα είναι συμβατή με τον νόμο».

Στην παρούσα κατάσταση, υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένοι κορυφαίοι πολιτικοί χάνουν κάπως το θάρρος και την υπομονή τους. Η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν (SDP) θα ήταν έτοιμη να εμποδίσει τους Ρώσους να ταξιδέψουν με βάση την απειλή για την ασφάλεια που μπορεί να αποτελούν. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο (Πράσινοι) έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος για αυστηρότερα μέτρα.

Αλλά για να επιβάλει την απαγόρευση έκδοσης βίζας, η κυβέρνηση θα ήθελε ακόμη πρώτα να δει κοινές κατευθυντήριες γραμμές από την ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Ζητούνται πόροι για την καταπολέμηση της ρωσικής διαδικτυακής παραπληροφόρησης

admin

Στο μικροσκόπιο της Moody’s η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις αμυντικές δαπάνες

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin