Image default
Ευρώπη

Εξεταστική επιτροπή για τη σχέση Macron-Uber ζητούν Γάλλοι βουλευτές της Αριστεράς

Οι βουλευτές του γαλλικού ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος La France insoumise (LFI) ανακοίνωσαν την Τρίτη (20 Σεπτεμβρίου) ότι θα επιδιώξουν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο Uber Files, που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Αυτό εντάσσεται σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή συζήτηση σχετικά με την «ουμπεροποίηση» της εργασίας.

Η έρευνα θα έχει ως στόχο να «διερευνήσει τις μεθόδους άσκησης πίεσης της Uber στη Γαλλία και να ρίξει φως στο ρόλο που διαδραμάτισε ο Macron βοηθώντας την Uber να αναπτυχθεί στη Γαλλία όταν ήταν υπουργός Οικονομίας» μεταξύ 2014 και 2016, δήλωσε στη EURACTIV η βουλευτής του LFI Danielle Simonnet, υπεύθυνη για τον φάκελο.

Ο στόχος είναι διττός, σύμφωνα με την Simonnet: να ενισχυθούν τα μέτρα διαφάνειας μεταξύ των ιδιωτικών λόμπι και των δημόσιων φορέων λήψης αποφάσεων και να ανοίξει μια συζήτηση σχετικά με την «ουμπεροποίηση της οικονομίας» και το «επισφαλές» καθεστώς των εργαζομένων στην πλατφόρμα.

«Το θέμα συζητείται ευρέως σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω της οδηγίας για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες, αλλά κανείς στη Γαλλία δεν μιλάει γι’ αυτό», δήλωσε στη EURACTIV πηγή προσκείμενη στον φάκελο στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Μια τέτοια ανακοίνωση εντάσσεται σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή συζήτηση σχετικά με τα δικαιώματα και το νομικό καθεστώς των εργαζομένων σε πλατφόρμες.

Τον Δεκέμβριο του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόταση οδηγίας για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες, η οποία κατοχυρώνει ένα μαχητό τεκμήριο απασχόλησης: εάν ένας εργαζόμενος σε πλατφόρμες πληροί δύο από τα πέντε κριτήρια που ορίζονται στην οδηγία, τότε το νομικό τεκμήριο τίθεται αυτόματα σε ισχύ και θεωρείται ότι υπάρχει σχέση εργοδότη-εργαζομένου. Είναι ευθύνη της πλατφόρμας να αποδείξει ότι η σχέση αυτή δεν υφίσταται.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, η EURACTIV αποκάλυψε ότι η Γαλλία είχε ασκήσει ενεργή πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από τη δημοσίευση της πρότασης για να αποτρέψει τη δημιουργία νομικού τεκμηρίου.

Ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Simonnet μαζί με τον Γάλλο βουλευτή του LFI Sébastien Delogu και την ευρωβουλευτή Leila Chaibi, ανακοίνωσαν στις 31 Αυγούστου τη δημιουργία μιας «διεθνούς επιτροπής λαϊκής έρευνας» για τα αρχεία Uber.

Στόχος αυτής της επιτροπής, η οποία δεν έχει νομική ισχύ, είναι να καταστήσει σαφές ότι «το πρόβλημα του καθεστώτος των εργαζομένων στις πλατφόρμες είναι τόσο ευρωπαϊκό όσο και γαλλικό», πρόσθεσε η Simonnet. Ο καταγγέλλων των φακέλων Uber, Mark MacGann, αναμένεται επίσης να μιλήσει σε ακρόαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 25 Οκτωβρίου.

Η Uber, με την οποία επικοινώνησε η EURACTIV, δεν θέλησε να σχολιάσει σε αυτό το στάδιο. Πριν η επιτροπή δει το φως της δημοσιότητας, οι βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν ψήφισμα τον Νοέμβριο.

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin