Image default
Ευρώπη

Το Συμβούλιο ΕΕ-Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί παρά τη συνεχιζόμενη επέκταση των οικισμών

Το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ ετοιμάζεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, λίγο πριν από τις γενικές εκλογές στο Ισραήλ τον Νοέμβριο, με τις παλαιστινιακές οργανώσεις για τα δικαιώματα να υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ έχει εδραιώσει τον έλεγχό του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μέσω της συνεχιζόμενης κατασκευής οικισμών και των δραστηριοτήτων των δυνάμεων ασφαλείας του.

Στην παλαιστινιακή συνοικία Silwan στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, οι ισραηλινοί οικισμοί έχουν επεκταθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της εγγύτητας του χώρου του ναού, τον οποίο οι Ισραηλινοί αποκαλούν «Πόλη του Δαβίδ».

«Περίπου 700 εντολές κατεδάφισης παλαιστινιακών σπιτιών υπάρχουν στο Silwan, που βιώνει το μεγαλύτερο σχέδιο κατεδάφισης στην Ιερουσαλήμ», δήλωσαν στους δημοσιογράφους ακτιβιστές της ένωσης Jerusalem Legal Aid and Human Right Centre.

Η οργάνωση ανέφερε ότι δεν υπήρχαν οικισμοί πριν από τις συμφωνίες του Όσλο του 1993, οι οποίες επιδίωκαν μια ειρηνική λύση δύο κρατών, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβαίας αναγνώρισης του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Τώρα, οι ισραηλινοί οικισμοί αυξάνονται σταδιακά στο κέντρο της περιοχής.

Ο Rami Naser Eddin, εκτελεστικός διευθυντής του Palestinian Vision, μιας παλαιστινιακής οργάνωσης νέων που ιδρύθηκε το 1998, εξήγησε πώς οι Ισραηλινοί πείθουν ή έμμεσα εξαναγκάζουν τους Παλαιστίνιους να ζουν σε διάφορες περιοχές της Ιερουσαλήμ.

«Σου προσφέρουν πολλά χρήματα για ένα σπίτι ή σου κάνουν τη ζωή αδύνατη».

Ο Eddin είπε ότι οι Παλαιστίνιοι στην Ιερουσαλήμ αντιμετωπίζονται ως μετανάστες και κάθε χρόνο πρέπει να αποδεικνύουν με ένα σωρό χαρτιά ότι το κέντρο της ζωής τους είναι στην Ιερουσαλήμ, διαφορετικά χάνουν τα δικαιώματα κατοίκου. «Χρειάζομαι δικηγόρο για τα πάντα», είπε, «επίσης και για να πάρω απλώς ασφάλιση υγείας».

Εξήγησε επίσης τα προβλήματά του όσον αφορά την αντιμετώπιση του σπιτιού του. «Πρέπει να ανακαινίσω ένα δωμάτιο, αλλά δεν έχω την άδεια από τις ισραηλινές αρχές για λόγους ασφαλείας».

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι εποικισμοί είναι παράνομοι, αν και η ισραηλινή κυβέρνηση το αμφισβητεί αυτό και χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της για την υπεράσπισή τους.

Αλλά οι εκλογές πλησιάζουν

Παρά την επιδείνωση της κατάστασης, η ΕΕ επιθυμεί να καταλήξει σε συμφωνία με το Ισραήλ το συντομότερο δυνατό λόγω των επερχόμενων ισραηλινών εκλογών.

Όταν ανακοινώθηκε τον Ιούλιο το Συμβούλιο Σύνδεσης, ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Josep Borrell, επέμεινε ότι δεν υπήρχε λόγος να περιμένουμε μετά τις ισραηλινές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Ποιος ξέρει πότε θα σχηματιστεί η επόμενη ισραηλινή κυβέρνηση; Ίσως να περάσουν έξι μήνες ή ένας χρόνος», δήλωσε ο Borrell.

«Αυτή τη στιγμή, τα κράτη μέλη της ΕΕ οριστικοποιούν τη δήλωση της ΕΕ, η οποία θα καθοδηγήσει τη θέση της ΕΕ στο Συμβούλιο Σύνδεσης με το Ισραήλ», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στη EURACTIV.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η συνάντηση «θα δώσει την ευκαιρία να ασχοληθούμε με όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή».

Ωστόσο, οργανώσεις που βρίσκονται επί τόπου λένε ότι η επέκταση των οικισμών και η αυστηροποίηση της ισραηλινής ασφάλειας μειώνουν τις προοπτικές ειρήνης.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον οικισμό κοντά στην Ιεριχώ, μια τοποθεσία στην έρημο στα σύνορα με την Ιορδανία, ο εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας Προστασίας της Δυτικής Όχθης, Christopher Holt, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ανησυχούν για την έλλειψη λογοδοσίας για τις τακτικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττουν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στα κατεχόμενα εδάφη.

Οι καταυλισμοί βρίσκονται στη λεγόμενη “περιοχή Γ” της Δυτικής Όχθης, η οποία ελέγχεται από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Μια μακρινή λύση

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Yair Lapid υποστήριξε τη λύση των δύο κρατών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Πέμπτη (22 Σεπτεμβρίου), αλλά τόνισε ότι ο όρος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν «ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα είναι ειρηνικό, εάν δεν θα γίνει άλλη μια βάση τρομοκρατίας από την οποία θα απειλείται η ευημερία και η ίδια η ύπαρξη του Ισραήλ».

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin