Image default
Ευρώπη

Νέοι περιορισμοί στα σύνορα με την Φινλανδία για τους Ρώσους

Η νέα ευθυγράμμιση από τη φινλανδική κυβέρνηση, η οποία είναι πιθανό να αποφασιστεί την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, θα εμποδίζει καταρχήν την είσοδο στη χώρα των Ρώσων που φέρουν βίζα Σένγκεν. Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρξουν εξαιρέσεις στον κανόνα και οι λεπτομέρειες εξακολουθούν να περιγράφονται.

Η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μια καταρχήν απόφαση ότι τα ταξίδια από τη Ρωσία προς τη Φινλανδία και μέσω αυτής προς άλλες χώρες Σένγκεν θα είναι περιορισμένα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εσωτερικών μαζί με τη φινλανδική συνοριοφυλακή βρίσκονται από την Παρασκευή σε συνομιλίες σχετικά με την έκταση του αποκλεισμού.

Αντιμέτωπες είναι η πολιτική βούληση και το τι είναι δυνατόν να εφαρμοστεί στην πράξη, η κοινή λογική και οι παράγραφοι του νόμου. Το αποτέλεσμα είναι πιθανό να είναι ένας συμβιβασμός.

Ο Matti Pitkäniitty, επικεφαλής της μονάδας διεθνών υποθέσεων της φινλανδικής συνοριοφυλακής, εκτίμησε στην Helsingin Sanomat την Τρίτη (27 Σεπτεμβρίου) ότι περίπου το ένα τρίτο των ατόμων που έρχονται από τη Ρωσία κατευθύνονται μέσω της Φινλανδίας προς κάποια άλλη χώρα Σένγκεν και πιθανώς αποφεύγουν την κινητοποίηση.

Όμως, το να διακρίνει κανείς τους ταξιδιώτες μεταξύ τους και να ανακαλύψει τα πραγματικά τους κίνητρα είναι σχεδόν αδύνατο.

Για να περάσει κανείς τα σύνορα, πρέπει να δείξει με πιστευτό τρόπο την πρόθεσή του να επιστρέψει στη Ρωσία. Το αν κάποιος θα χρησιμοποιήσει εισιτήριο επιστροφής είναι άλλο θέμα. Άλλοι μπορεί να βρίσκονται σε ένα πραγματικό ταξίδι για ψώνια ή να επισκέπτονται συγγενείς. Σύμφωνα με τον Pitkäniitty, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αξιολογείται ο κάθε ταξιδιώτης ξεχωριστά.

Ωστόσο, αυτές οι διαβουλεύσεις μπορεί να εξελιχθούν σε σημασιολογία. Πολλά εξαρτώνται από την υποτιθέμενη ομιλία του Πούτιν την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου. Μια πλήρης επιστράτευση ή το κλείσιμο των συνόρων της μπορεί να προκαλέσει εισροή αφίξεων από τη Ρωσία και εκτός συνοριακών σταθμών.

Ο Jarno Limnéll, καθηγητής κυβερνοασφάλειας, διδάκτωρ στρατιωτικών επιστημών και μέλος του δικτύου εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, έγραψε στη στήλη του στην εφημερίδα Uusi Suomi την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου ότι μπορεί σύντομα να γίνουμε μάρτυρες του τέλους της Ρωσίας (και της Σοβιετικής Ένωσης) όπως την ξέρουμε. Πιθανή, ακόμη είναι η πλήρης κατάρρευση της κοινωνίας.

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο: Η επιστροφή σε επίπεδα άνω των 910 μονάδων δεν εξασφαλίζει ανάλογη συνέχεια

admin

«Ariel»: Σύσκεψη στην ΠΠ για την επερχόμενη κακοκαιρία – Συστάσεις προς τους πολίτες

admin

Aegean: Νέο 3ετές πρόγραμμα 120 υποτροφιών για την επόμενη γενιά πιλότων

admin

Κίνα: Αγανακτισμένοι οι πολίτες για τα αυστηρά lockdowns αψηφούν τις αρχές

admin

Θεσσαλονίκη: Παράσταση πολιτικής αγωγής από την οικογένεια της 21χρονης φοιτήτριας

admin

Νέο «όχι» της κυβέρνησης στα τραπεζικά bonus

admin

Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι για τον «χορό» των Ρίχτερ στην Εύβοια

admin

Κίνα: Απώθηση καταδρομικού των ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα

admin

Υψηλά κόστη και ελλείψεις πρώτων υλών «φρενάρουν» την αμυντική βιομηχανία της ΕΕ

admin

Διαρροή: Η στρατηγική της Επιτροπής για την υγεία στοχεύει στην επέκταση του ρόλου της ΕΕ διεθνώς

admin

Επίδομα θέρμανσης: Σχεδόν 1 εκατ. οι αιτήσεις – Οι ημερομηνίες καταβολής

admin

400 εκατ. ευρώ περισσότερα πληρώνουν οι δανειολήπτες – 800 εκατ. υψηλότεροι οι τόκοι καταθέσεων

admin