Image default
Ευρώπη

Επιπλέον κυρώσεις της ΕΕ με στόχο την αύξηση της πίεσης στην ρωσική βιομηχανία και κοινωνία

Ένας ολοκληρωμένος κατάλογος προϊόντων, από ημιαγωγούς έως χαρτί υγείας, έχει συμπεριληφθεί σε ένα πρόσθετο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ που έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει την πίεση στη ρωσική οικονομία, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται.

Το όγδοο πακέτο, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος σε προσχέδιο και το οποίο είδε η EURACTIV, συζητείται μεταξύ των πρεσβευτών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα και είναι πιθανό να οριστικοποιηθεί πριν από μια άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Πράγα την επόμενη Παρασκευή.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα βαριά για τη ρωσική βιομηχανία και τους πολίτες, καθώς ο κατάλογος των εταιρειών στις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις περιλαμβάνει πολλά μεγάλα ονόματα, ενώ τα προϊόντα που υπόκεινται σε περιορισμούς εκτείνονται σε πολλούς βασικούς τομείς.

Ενώ οι εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας έχουν προκαλέσει ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να πληγούν οι ενεργειακοί κολοσσοί Transneft, Rosneft και Gazprom Neft. Η τελευταία είναι η πετρελαϊκή θυγατρική του ομίλου Gazprom, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της απειλής της Μόσχας να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου.

Άλλες κρατικές εταιρείες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του καταλόγου κυρώσεων περιλαμβάνουν τους αμυντικούς ομίλους Rostec και Almaz-Antey, τους κατασκευαστές μηχανημάτων Uralvagonzavod και Kamaz, τις αεροδιαστημικές εταιρείες Oboronprom και United Aircraft Corporation, τις ναυπηγικές εταιρείες Sevmash, Sovcomflot, Russian Maritime Register of Shipping και United Shipbuilding Corporation.

Ο κατάλογος των υπό κυρώσεις ειδών φαίνεται έτοιμος να πνίξει την κατασκευαστική ικανότητα της Ρωσίας, καθώς αφορά όλα τα μέρη που σχετίζονται με κάθε τύπο οχήματος, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, τρένων, πλοίων, αεροσκαφών και διαστημοπλοίων, μέσω ειδών όπως κινητήρες και μηχανήματα δοκιμών.

Καλύπτονται όλα τα είδη σιδήρου, χάλυβα και μεταλλικών προϊόντων, όπως σωλήνες, σύρματα και βίδες, καθώς και βιοντίζελ, μόλυβδος, άνθρακας και παράγωγα πετρελαίου. Όλα αυτά είναι αντικείμενα που χρησιμοποιούνται σε κάθε είδους κατασκευαστικές διαδικασίες.

Ομοίως, τα χημικά προϊόντα κατέχουν επίσης εξέχουσα θέση στον κατάλογο. Οι ενώσεις με συγκέντρωση 90% βάρους ή μεγαλύτερη από χημικές ουσίες όπως ο υδράργυρος πρόκειται να απαγορευτούν, μαζί με την αιθανόλη και το βουτάνιο.

Οι νέες κυρώσεις ενδέχεται να επεκταθούν σχεδόν σε όλους τους ημιαγωγούς, βασικά στοιχεία για όλα τα είδη ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, ο ρωσικός στρατός έχει ήδη τόσο μεγάλη ανάγκη από αυτή την τεχνολογία που επαναχρησιμοποιεί ημιαγωγούς από συσκευές κουζίνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ πρότεινε επίσης την επιβολή κυρώσεων σε κατασκευαστές συσκευών όπως ψυγεία, πλυντήρια πιάτων και θερμοσίφωνες. Ευρύτερα, καλύπτεται επίσης οποιοσδήποτε τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων των τηλεφώνων, των έξυπνων καρτών, των φωτογραφικών μηχανών και των οπτικών ινών.

Σε μια κίνηση που φαινόταν ότι είχε σκοπό να επηρεάσει περισσότερο την κοινή γνώμη παρά τα ρωσικά πολεμικά μηχανήματα, η Επιτροπή πρότεινε την επιβολή κυρώσεων σε προϊόντα που σχετίζονται με την προσωπική υγιεινή, όπως το μακιγιάζ, το σαπούνι, τα προϊόντα ξυρίσματος και τα αποσμητικά, τα καθαριστικά και το χαρτί τουαλέτας.

Τα τσιγάρα και άλλα προϊόντα που σχετίζονται με τον καπνό περιλαμβάνονται επίσης στον κατάλογο, μαζί με τα παράγωγα του βαμβακιού, το μελάνι εκτύπωσης και το φωτογραφικό φιλμ.

Επιπλέον, η Επιτροπή πρότεινε τη διεύρυνση του καταλόγου των περιορισμών για τις ρωσικές αρχές επιβολής του νόμου, ιδίως εμποδίζοντάς τες να αποκτούν ή να πωλούν εξοπλισμό ελέγχου ταραχών, όπως δακρυγόνα και ασπίδες ταραχών, καθώς και τεχνολογίες όπλων ηλεκτροσόκ, όπως όπλα αναισθητοποίησης.

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω αναταραχών στη Ρωσία μετά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου ότι θα κινητοποιήσει 300.000 εφέδρους για να πολεμήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η κινητοποίηση οδήγησε σε μαζική έξοδο δυνητικών υποψηφίων για στρατολόγηση και σε διαδηλώσεις στους δρόμους μεγάλων πόλεων.

Παράλληλα, ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει ορισμένες από τις προτάσεις που έκαναν οι «χώρες-γεράκια» την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με μια λίστα επιθυμιών που είδε η EURACTIV την περασμένη εβδομάδα, η Πολωνία, η Ιρλανδία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής πρότειναν να χτυπηθούν πυρηνική τεχνολογία, μηχανές επεξεργασίας δεδομένων, υπηρεσίες ΤΠΕ και διαμάντια.

Οι πέντε χώρες ζήτησαν επίσης να απαγορευτεί σε ολόκληρη την ΕΕ η Kaspersky Lab, μια μεγάλη ρωσική εταιρεία κυβερνοασφάλειας που κατηγορείται από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι έχει δεσμούς με το Κρεμλίνο.

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις οι νέες θέσεις εργασίας για τον Νοέμβριο

admin

ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα απασχόλησης 3.000 ΑμεΑ και ειδική σχολή για αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων

admin

Μπρους Λι: O Ανγκ Λι ετοιμάζει ταινία για τον θρύλο των πολεμικών τεχνών

admin

Θεσσαλονίκη: Δύο μαθήτριες πίσω από ψευδή καταγγελία για τοποθέτηση βόμβας σε σχολείο

admin

Συλλεκτικό νόμισμα στη Βρετανία για τα 60α γενέθλια των Rolling Stones

admin

Ινδονησία: Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους λόγω των επικίνδυνων σιροπιών για τον βήχα

admin

Νότια Κορέα και Πολωνία φλερτάρουν όλο και περισσότερο

admin

Σε κοινή ευρωπαϊκή θέση για τα τσιπς κατέληξαν τα κράτη μέλη

admin

Intrakat: Αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ψήφισε η γενική συνέλευση των μετόχων

admin

Παράγωγα: Η άνοδος  αύξησε όγκους όχι τις προσδοκίες

admin

Γαλλία: Αναγνωρίστηκαν 450 θύματα σεξουαλικής βίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας

admin

Ολοκληρώθηκε η άσκηση «Βελλεροφών – 22 – Νυχτερινή Αστραπή»

admin