Image default
Ευρώπη

Συνεχίζει την αγορά ρωσικού πετρελαίου η σλοβακική Slovnaft ελπίζοντας ότι η Κομισιόν θα κάνει τα στραβά μάτια

Το μεγαλύτερο σλοβακικό διυλιστήριο πετρελαίου θα συνεχίσει να πουλάει ρωσικό πετρέλαιο στην εγχώρια αγορά μετά τη λήξη της εξαίρεσης από την απαγόρευση του πετρελαίου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Slovnaft Marek Senkovič.

Σύμφωνα με τον Senkovič, μια τέτοια πρακτική δεν θα παραβιάζει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από την ΕΕ μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Ο όρος είναι ότι δεν μπορούμε να επεξεργαστούμε περισσότερο ρωσικό αργό πετρέλαιο στα μελλοντικά ημερολογιακά έτη από αυτό που θα παράγουμε από αυτό για την εγχώρια αγορά», δήλωσε ο Senkovič σε συνέντευξή του στο Denník N.

Αυτό σημαίνει ότι η Slovnaft σχεδιάζει να συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό αργό πετρέλαιο μετά τη λήξη της εξαίρεσης από τις κυρώσεις το 2023, αλλά μόνο στην ποσότητα των πετρελαιοειδών που παράγονται για την εγχώρια αγορά.

Ωστόσο, η Slovnaft είναι μια εταιρεία με εξαγωγικό προσανατολισμό και περίπου το 60% των προϊόντων αποστέλλεται στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον Senkovič, το 60% του επεξεργασμένου πετρελαίου πρέπει να προέρχεται από άλλες πηγές.

Επί του παρόντος, η Slovnaft επεξεργάζεται κυρίως ρωσικό αργό πετρέλαιο και δεν μπορεί να επεξεργαστεί άλλα πετρέλαια τόσο αποτελεσματικά. Ως εκ τούτου, πρέπει να επενδύσει σημαντικά τους επόμενους μήνες. Ο Senkovič πιστεύει ότι η επαναχρησιμοποίηση μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023 και θα κοστίσει περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Τον Ιούνιο, η Slovnaft προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την προμήθεια καυσίμων στους παραδοσιακούς εξαγωγικούς προορισμούς της στην Κεντρική Ευρώπη υπό τους όρους των πακέτων κυρώσεων της ΕΕ. Όταν ρωτήθηκε αν ο Senkovič εξακολουθεί να το πιστεύει αυτό, δήλωσε ότι η Slovnaft θα κάνει τα πάντα ώστε να μην προκύψει μια τέτοια κατάσταση.

«Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι τα πρώτα χρόνια μετά την έναρξη της επεξεργασίας μη ρωσικού πετρελαίου δεν θα είναι εύκολα. Άλλο πράγμα είναι να εργάζεσαι με έναν μόνο τύπο πετρελαίου και άλλο όταν πρέπει να αναμειγνύεις διαφορετικούς τύπους. Αυτό είναι πολύ πιο περίπλοκο», εξήγησε.

Άλλα προβλήματα είναι οι καθυστερήσεις των δεξαμενόπλοιων ή η μη διαθεσιμότητα του απαιτούμενου τύπου πετρελαίου στην αγορά.

«Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ανθρώπους σε ένα γερμανικό διυλιστήριο κοντά στη θάλασσα που επεξεργάζεται έως και σχεδόν 30 τύπους πετρελαίου από διάφορα μέρη του κόσμου. Μέχρι τώρα, ζήλευαν το γεγονός ότι εμείς έχουμε μόνο πετρέλαιο από τη Ρωσία, το οποίο, επιπλέον, ρέει σε εμάς μέσω αγωγών. Τώρα, όμως, θα αντιμετωπίσουμε περισσότερους κινδύνους και αβεβαιότητες», πρόσθεσε.

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις οι νέες θέσεις εργασίας για τον Νοέμβριο

admin

ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα απασχόλησης 3.000 ΑμεΑ και ειδική σχολή για αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων

admin

Μπρους Λι: O Ανγκ Λι ετοιμάζει ταινία για τον θρύλο των πολεμικών τεχνών

admin

Θεσσαλονίκη: Δύο μαθήτριες πίσω από ψευδή καταγγελία για τοποθέτηση βόμβας σε σχολείο

admin

Συλλεκτικό νόμισμα στη Βρετανία για τα 60α γενέθλια των Rolling Stones

admin

Ινδονησία: Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους λόγω των επικίνδυνων σιροπιών για τον βήχα

admin

Σε κοινή ευρωπαϊκή θέση για τα τσιπς κατέληξαν τα κράτη μέλη

admin

Νότια Κορέα και Πολωνία φλερτάρουν όλο και περισσότερο

admin

Intrakat: Αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ψήφισε η γενική συνέλευση των μετόχων

admin

Παράγωγα: Η άνοδος  αύξησε όγκους όχι τις προσδοκίες

admin

Γαλλία: Αναγνωρίστηκαν 450 θύματα σεξουαλικής βίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας

admin

Ολοκληρώθηκε η άσκηση «Βελλεροφών – 22 – Νυχτερινή Αστραπή»

admin