Image default
Οικονομία

Η εξόρυξη Bitcoin γίνεται «κλιματική αμαρτία»

Η «εξόρυξη» του κρυπτονομίσματος Bitcoin γίνεται ολοένα και πιο ενεργοβόρα. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η «εξόρυξη» για ψηφιακά νομίσματα είναι περίπου τόσο επιβλαβής για το κλίμα, όσο η εξόρυξη και η επεξεργασία αργού πετρελαίου, από την άποψη της τιμής της αγοράς. Τρεις καθηγητές οικονομικών από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού στο Αλμπουκέρκι, διερεύνησαν πόσο υψηλή είναι η κλιματική ζημιά που προκαλείται από την εξόρυξη Bitcoin και δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό «Scientific Reports».

Η ομάδα υπό τον καθηγητή Μπένζαμιν Τζόουνς υπολόγισε ότι οι παγκόσμιες δραστηριότητες εξόρυξης το 2020 κατανάλωσαν 75,4 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερη ενέργεια από όση χρειάστηκαν από κοινού η Αυστρία (69,9 TWh) ή η Πορτογαλία (48,4 TWh) σε μία χρονιά.

Όλο και πιο «βρώμικο» για το κλίμα

Οι τρεις ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι για την περίοδο που εξετάστηκε από το 2016 έως το 2021, η κλιματική ζημιά ανά κρυπτονόμισμα αυξήθηκε σταθερά. «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η εξόρυξη bitcoin γίνεται πιο βρώμικη και πιο επιζήμια για το κλίμα με την πάροδο του χρόνου» λέει ο Τζόουνς.

Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ εκτιμά επίσης  ότι περίπου το 61%  της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin προέρχεται από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με υπολογισμούς του καθηγητή Τζόουνς και των συνεργατών του, υπάρχει μια απότομη αύξηση στις εκπομπές CO2 ανά bitcoin: λαμβάνοντας υπόψη τις παγκόσμιες τοποθεσίες των ανθρακωρυχείων και το μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας εκεί, ένα εικονικό νόμισμα που εξορύχθηκε το 2021 απελευθέρωσε 126 φορές περισσότερο CO2 από ό,τι το ίδιο κρυπτονόμισμα το 2016 – μια αύξηση από  0,9 σε 113 τόνους CO2 ανά Bitcoin σε μόλις πέντε χρόνια.

Η παγκόσμια κλιματική ζημιά του Bitcoin κατά την περίοδο μελέτης 2016 έως 2021 υπολογίζεται συνολικά σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, υπερέβησαν την τιμή αγοράς των εξορυσσόμενων νομισμάτων σε περισσότερο από το ένα τρίτο των ημερών του 2020.

Η κλιματική ζημιά κορυφώθηκε στο 156%! της τιμής του νομίσματος τον Μάιο του 2020. Έτσι, κάθε δολάριο αγοραίας αξίας Bitcoin που δημιουργήθηκε αυτόν τον μήνα ήταν υπεύθυνο για 1,56 δολάρια σε παγκόσμια κλιματική ζημιά. Η εξόρυξη του κρυπτονομίσματος είναι επομένως παρόμοια με άλλες ενεργοβόρες, ιδιαίτερα επιβλαβείς για το κλίμα διαδικασίες, όπως η παραγωγή βοείου κρέατος (33%), η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο (46%) ή η παραγωγή βενζίνης από αργό πετρέλαιο (41%).

Η εξόρυξη χρυσού, από την άλλη πλευρά, παράγει μόνο το 4% της αγοραίας αξίας της σε κλιματικές ζημιές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, προκειμένου μια τέτοια ζημιά στο Bitcoin να ανέλθει στο 4% της αγοραίας αξίας στο μέλλον, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την εξόρυξη Bitcoin θα πρέπει να είναι σχεδόν 90%.

Η τεχνολογία blockchain

Η παραγωγή κρυπτονομισμάτων βασίζεται σε αυτό που είναι γνωστό ως τεχνολογία blockchain. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι συναλλαγές bitcoin αποθηκεύονται ως κρυπτογραφικά συνενωμένα μπλοκ δεδομένων. Ένα δίκτυο εξορυκτών (prospectors) επαληθεύει κάθε συναλλαγή και διασφαλίζει ότι το μπλοκ δεδομένων δημιουργήθηκε σωστά. Οι εξορύκτες που είναι οι πρώτοι που επαληθεύουν έναν ορισμένο αριθμό συναλλαγών και παρέχουν το σωστό μπλοκ ανταμείβονται με νέα bitcoin.

Η διαδικασία αυτή έχει δημιουργήσει έναν ανταγωνισμό στον οποίο οι εξορύκτες σε όλο τον κόσμο συναγωνίζονται με ολοένα αυξανόμενη υπολογιστική ισχύ για να προσθέσουν νέα στοιχεία στο λεγόμενο blockchain, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ο αριθμός των ανθρακωρύχων αυξάνεται επίσης. Συνολικά, η ενεργειακή απαίτηση για την εξόρυξη των bitcoin αυξάνεται.

Το πρώτο Bitcoin κυκλοφόρησε το 2009 και είναι το παλαιότερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο. Είναι επίσης ένα από τα πιο δημοφιλή στην αγορά: Τον Δεκέμβριο του 2021, το Bitcoin είχε κεφαλαιοποίηση περίπου 960 δισεκατομμυρίων δολαρίων και παγκόσμιο μερίδιο αγοράς περίπου 41% μεταξύ των κρυπτονομισμάτων.

Σχετικα αρθρα

Οι αμφίβολες κινήσεις της Fed περιπλέκουν τις αποφάσεις των επενδυτών

admin

UBS: Πατάει γκάζι η Ελλάδα, φρενάρει η Γερμανία – Τι «βλέπει» για πληθωρισμό και επιτόκια

admin

«Ένεση» 10% του ΑΕΠ στην οικονομία σε τρία χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Μηδενική τιμή στο ρεύμα σήμερα για ένα οκτάωρο – Τι σημαίνει για τον καταναλωτή

admin

Ηλεκτρονικός «πόλεμος» στη φοροδιαφυγή

admin

Ρεύμα: Διακοπή ηλεκτροδότησης για πρώην πελάτες με χρέη ζητούν οι προμηθευτές – Οι προτάσεις της ΔΕΗ

admin

Το Πεκίνο θέλει να χτίσει γέφυρες με την Ευρώπη – Τα μηνύματα της επίσκεψης Σι Τζινπίνγκ

admin

Τα ψηφιακά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τις πασχαλινές σας αγορές

admin

Ανάπλαση Βοτανικού/Ελαιώνα: Ποια εταιρεία κέρδισε τις Intrakat – ΤΕΡΝΑ, ΕΚΤΕΡ, Δομική Κρήτης για έργα υποδομών  

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Ανάχωμα 17 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό 2024-2025

admin

Ενέργεια: Προ των πυλών δύο νέοι διαγωνισμοί για μπαταρίες – Στις ράγες έργα 475 MW

admin

Γιατί τα -λιγοστά- ελληνικά κάρβουνα «στηρίζουν» την προσπάθεια πυροπροστασίας

admin