Image default
Ευρώπη

Διαμαρτύρεται το Κίεβο ότι καθυστερούν τα χρήματα της ΕΕ

Η ΕΕ πρέπει να επιταχύνει τον ρυθμό της οικονομικής της βοήθειας προς την Ουκρανία. Αυτό το μήνυμα στέλνει στις Βρυξέλλες το Κίεβο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε σήμερα μνημόνιο κατανόησης για την παροχή 5 δισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμα δάνεια στη χώρα.

Το δάνειο είναι η δεύτερη δόση ενός πακέτου 9 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε τον Μάιο. Ωστόσο, μόνο 1 δισεκατομμύριο ευρώ του πακέτου έχει εκταμιευτεί μέχρι στιγμής και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι πρέπει να λάβουν το υπόλοιπο προκειμένου να συνεχιστεί η πολεμική προσπάθεια.

«Ο Υπουργός Οικονομικών μας δέχεται εξαιρετικά υψηλή πίεση, όταν στέλνει αυτές τις επιταγές στον στρατό, στα συνταξιοδοτικά ταμεία… Πρέπει να παρέχουμε αυτά τα χρήματα στα χέρια του. Έτσι, κάτι σαν μια εβδομάδα ή αρκετές εβδομάδες καθυστέρηση είναι απλώς απαράδεκτο», δήλωσε στο POLITICO ο Όλεγκ Ουστένκο , οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι.

Η κριτική από το Κίεβο απηχεί σχόλια Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι πίεσαν τους ομολόγους της ΕΕ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να πραγματοποιήσουν την υπόσχεσή τους για οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία. Ερωτηθείς αυτή την εβδομάδα σχετικά με τον ρυθμό της βοήθειας της ΕΕ, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ είπε: «Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε στενά με τους εταίρους μας για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και να καταστήσουμε τη Ρωσία υπεύθυνη για τις πράξεις της».

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η ΕΕ πρόκειται να χορηγήσει τη βοήθειά της σε δόσεις, με 2 δισ. ευρώ να καταβάλλονται στα μέσα Οκτωβρίου, άλλα 2 δισ. ευρώ στα μέσα Νοεμβρίου και 500 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Η εκταμίευση της τελευταίας δόσης έχει σταματήσει για μήνες λόγω της αντίθεσης της Γερμανίας, η οποία αντιστάθηκε στην παροχή δημοσιονομικών εγγυήσεων για τη στήριξη των δανείων και υποστηρίζει την έκδοση επιχορηγήσεων. Ενώ το Βερολίνο συμφώνησε να χορηγήσει δάνεια, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τα 3 δισ. ευρώ της συμφωνίας των 9 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν τον Μάιο, τα οποία είναι απίθανο να εκταμιευθούν πριν από το τέλος του έτους.

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο: Η επιστροφή σε επίπεδα άνω των 910 μονάδων δεν εξασφαλίζει ανάλογη συνέχεια

admin

«Ariel»: Σύσκεψη στην ΠΠ για την επερχόμενη κακοκαιρία – Συστάσεις προς τους πολίτες

admin

Aegean: Νέο 3ετές πρόγραμμα 120 υποτροφιών για την επόμενη γενιά πιλότων

admin

Κίνα: Αγανακτισμένοι οι πολίτες για τα αυστηρά lockdowns αψηφούν τις αρχές

admin

Θεσσαλονίκη: Παράσταση πολιτικής αγωγής από την οικογένεια της 21χρονης φοιτήτριας

admin

Νέο «όχι» της κυβέρνησης στα τραπεζικά bonus

admin

Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι για τον «χορό» των Ρίχτερ στην Εύβοια

admin

Κίνα: Απώθηση καταδρομικού των ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα

admin

Υψηλά κόστη και ελλείψεις πρώτων υλών «φρενάρουν» την αμυντική βιομηχανία της ΕΕ

admin

Διαρροή: Η στρατηγική της Επιτροπής για την υγεία στοχεύει στην επέκταση του ρόλου της ΕΕ διεθνώς

admin

Επίδομα θέρμανσης: Σχεδόν 1 εκατ. οι αιτήσεις – Οι ημερομηνίες καταβολής

admin

400 εκατ. ευρώ περισσότερα πληρώνουν οι δανειολήπτες – 800 εκατ. υψηλότεροι οι τόκοι καταθέσεων

admin