Image default
Ευρώπη

Στο επίκεντρο η Ουκρανία, το ενεργειακό και η ασφάλεια των υποδομών εν μέσω ρωσικής κλιμάκωσης για τους ηγέτες της ΕΕ

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν πώς να ενισχύσουν τη στήριξη προς την Ουκρανία, τα επόμενα κοινά τους βήματα για την τιθάσευση των αυξανόμενων τιμών ενέργειας και θα συντονίσουν την αντίδρασή τους στις επιπτώσεις του σαμποτάζ του Nord Stream, όταν θα συναντηθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα στην Πράγα, την Παρασκευή (7 Οκτωβρίου).

Στην επιστολή πρόσκλησής του προς τους ηγέτες της ΕΕ που δημοσιεύθηκε την Κυριακή (2 Οκτωβρίου), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζήτησε μια αποφασιστική απάντηση της ΕΕ στις πρόσφατες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης της Ρωσίας για προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα.

«Στη συνάντησή μας, θα συζητήσουμε πώς θα συνεχίσουμε να παρέχουμε ισχυρή οικονομική, στρατιωτική, πολιτική και χρηματοπιστωτική στήριξη στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί», δήλωσε ο Μισέλ.

Η επίσημη ανακοίνωση της παράνομης προσάρτησης από τη Ρωσία ήρθε μετά τη διεξαγωγή από τη Μόσχα των λεγόμενων δημοψηφισμάτων σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, τα οποία τόσο οι δυτικές κυβερνήσεις όσο και το Κίεβο καταδίκασαν ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η άτυπη σύνοδος κορυφής της ΕΕ στην Πράγα πρόκειται επίσης να παραγάγει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να λάβει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας, δήλωσε ο Μισέλ.

«Πρωταρχικός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι θα εγγυηθούμε την ασφάλεια του εφοδιασμού και την προσιτή ενέργεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας, ιδίως καθώς πλησιάζει το κρύο του χειμώνα», δήλωσε.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ υιοθέτησαν την Παρασκευή μια νέα δέσμη πολιτικών για την τιθάσευση του υψηλού ενεργειακού κόστους, συμπεριλαμβανομένων των φόρων απροσδόκητων κερδών για τις ενεργειακές εταιρείες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα υποβάλει «σύντομα» προτάσεις για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη παραμένουν διχασμένα ως προς το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια, με πολλά να ζητούν ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου σε επίπεδο ΕΕ, αλλά άλλα, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής δύναμης της Ευρώπης, της Γερμανίας, να αντιτίθενται.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης την Παρασκευή πώς θα προστατεύσουν τις κρίσιμες υποδομές τους, αφού οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη εντείνει τα μέτρα ασφαλείας για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού στη Βόρεια Θάλασσα και στα ανοικτά των ακτών της Ιταλίας, καθώς συνεχίζεται η έρευνα για τις ανεξήγητες ρήξεις στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα.

Τα περιστατικά ώθησαν ορισμένες χώρες να στείλουν στρατό για να διασφαλίσουν τα δυνητικά ευάλωτα ενεργειακά συστήματα.

Το Σάββατο (1 Οκτωβρίου), η Νορβηγία δήλωσε ότι οι σύμμαχοί της θα βοηθήσουν στην περιπολία των πλατφόρμων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θάλασσα μετά τις εκρήξεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν τω μεταξύ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα διεξάγει ένα «τεστ αντοχής» για την ασφάλεια των κρίσιμων ευρωπαϊκών υποδομών, αλλά παρέμεινε ασαφές τι θα συνεπαγόταν ένα τέτοιο βήμα.

Αν και δεν περιλαμβάνεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη, στην άτυπη σύνοδο κορυφής θα μπορούσε να γίνει άλλη μια συζήτηση σχετικά με την επόμενη δέσμη κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Οι πρεσβευτές της ΕΕ στις Βρυξέλλες συζήτησαν τη νέα πρόταση κυρώσεων την περασμένη Παρασκευή, με αρκετούς διπλωμάτες της ΕΕ να δηλώνουν ότι ελπίζουν στην τελική έγκριση την επόμενη εβδομάδα. Σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε συμφωνία, αναμένεται ότι η συζήτηση θα μπορούσε να ανατεθεί στους ηγέτες της ΕΕ.

Οι νέες εισαγωγικές κυρώσεις θα σφίξουν τις βίδες στη ρωσική βιομηχανία, καλύπτοντας τον χάλυβα και τα προϊόντα χάλυβα, το χαρτί και την ξυλεία, αλλά τα ρωσικά γεράκια μπορεί να απογοητευτούν, καθώς πολλές από τις ιδέες τους δεν έχουν βρει το δρόμο τους στο κείμενο.

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις οι νέες θέσεις εργασίας για τον Νοέμβριο

admin

ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα απασχόλησης 3.000 ΑμεΑ και ειδική σχολή για αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων

admin

Μπρους Λι: O Ανγκ Λι ετοιμάζει ταινία για τον θρύλο των πολεμικών τεχνών

admin

Θεσσαλονίκη: Δύο μαθήτριες πίσω από ψευδή καταγγελία για τοποθέτηση βόμβας σε σχολείο

admin

Συλλεκτικό νόμισμα στη Βρετανία για τα 60α γενέθλια των Rolling Stones

admin

Ινδονησία: Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους λόγω των επικίνδυνων σιροπιών για τον βήχα

admin

Νότια Κορέα και Πολωνία φλερτάρουν όλο και περισσότερο

admin

Σε κοινή ευρωπαϊκή θέση για τα τσιπς κατέληξαν τα κράτη μέλη

admin

Intrakat: Αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ψήφισε η γενική συνέλευση των μετόχων

admin

Παράγωγα: Η άνοδος  αύξησε όγκους όχι τις προσδοκίες

admin

Γαλλία: Αναγνωρίστηκαν 450 θύματα σεξουαλικής βίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας

admin

Ολοκληρώθηκε η άσκηση «Βελλεροφών – 22 – Νυχτερινή Αστραπή»

admin