Image default
Ευρώπη

Στο επίκεντρο η Ουκρανία, το ενεργειακό και η ασφάλεια των υποδομών εν μέσω ρωσικής κλιμάκωσης για τους ηγέτες της ΕΕ

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν πώς να ενισχύσουν τη στήριξη προς την Ουκρανία, τα επόμενα κοινά τους βήματα για την τιθάσευση των αυξανόμενων τιμών ενέργειας και θα συντονίσουν την αντίδρασή τους στις επιπτώσεις του σαμποτάζ του Nord Stream, όταν θα συναντηθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα στην Πράγα, την Παρασκευή (7 Οκτωβρίου).

Στην επιστολή πρόσκλησής του προς τους ηγέτες της ΕΕ που δημοσιεύθηκε την Κυριακή (2 Οκτωβρίου), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζήτησε μια αποφασιστική απάντηση της ΕΕ στις πρόσφατες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης της Ρωσίας για προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα.

«Στη συνάντησή μας, θα συζητήσουμε πώς θα συνεχίσουμε να παρέχουμε ισχυρή οικονομική, στρατιωτική, πολιτική και χρηματοπιστωτική στήριξη στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί», δήλωσε ο Μισέλ.

Η επίσημη ανακοίνωση της παράνομης προσάρτησης από τη Ρωσία ήρθε μετά τη διεξαγωγή από τη Μόσχα των λεγόμενων δημοψηφισμάτων σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, τα οποία τόσο οι δυτικές κυβερνήσεις όσο και το Κίεβο καταδίκασαν ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η άτυπη σύνοδος κορυφής της ΕΕ στην Πράγα πρόκειται επίσης να παραγάγει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να λάβει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας, δήλωσε ο Μισέλ.

«Πρωταρχικός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι θα εγγυηθούμε την ασφάλεια του εφοδιασμού και την προσιτή ενέργεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας, ιδίως καθώς πλησιάζει το κρύο του χειμώνα», δήλωσε.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ υιοθέτησαν την Παρασκευή μια νέα δέσμη πολιτικών για την τιθάσευση του υψηλού ενεργειακού κόστους, συμπεριλαμβανομένων των φόρων απροσδόκητων κερδών για τις ενεργειακές εταιρείες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα υποβάλει «σύντομα» προτάσεις για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη παραμένουν διχασμένα ως προς το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια, με πολλά να ζητούν ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου σε επίπεδο ΕΕ, αλλά άλλα, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής δύναμης της Ευρώπης, της Γερμανίας, να αντιτίθενται.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης την Παρασκευή πώς θα προστατεύσουν τις κρίσιμες υποδομές τους, αφού οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη εντείνει τα μέτρα ασφαλείας για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού στη Βόρεια Θάλασσα και στα ανοικτά των ακτών της Ιταλίας, καθώς συνεχίζεται η έρευνα για τις ανεξήγητες ρήξεις στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα.

Τα περιστατικά ώθησαν ορισμένες χώρες να στείλουν στρατό για να διασφαλίσουν τα δυνητικά ευάλωτα ενεργειακά συστήματα.

Το Σάββατο (1 Οκτωβρίου), η Νορβηγία δήλωσε ότι οι σύμμαχοί της θα βοηθήσουν στην περιπολία των πλατφόρμων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θάλασσα μετά τις εκρήξεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν τω μεταξύ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα διεξάγει ένα «τεστ αντοχής» για την ασφάλεια των κρίσιμων ευρωπαϊκών υποδομών, αλλά παρέμεινε ασαφές τι θα συνεπαγόταν ένα τέτοιο βήμα.

Αν και δεν περιλαμβάνεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη, στην άτυπη σύνοδο κορυφής θα μπορούσε να γίνει άλλη μια συζήτηση σχετικά με την επόμενη δέσμη κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Οι πρεσβευτές της ΕΕ στις Βρυξέλλες συζήτησαν τη νέα πρόταση κυρώσεων την περασμένη Παρασκευή, με αρκετούς διπλωμάτες της ΕΕ να δηλώνουν ότι ελπίζουν στην τελική έγκριση την επόμενη εβδομάδα. Σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε συμφωνία, αναμένεται ότι η συζήτηση θα μπορούσε να ανατεθεί στους ηγέτες της ΕΕ.

Οι νέες εισαγωγικές κυρώσεις θα σφίξουν τις βίδες στη ρωσική βιομηχανία, καλύπτοντας τον χάλυβα και τα προϊόντα χάλυβα, το χαρτί και την ξυλεία, αλλά τα ρωσικά γεράκια μπορεί να απογοητευτούν, καθώς πολλές από τις ιδέες τους δεν έχουν βρει το δρόμο τους στο κείμενο.

Σχετικα αρθρα

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

Anglo American προς BHP: Χαμηλή η προσφορά, απορρίπτεται

admin