Image default
Ευρώπη

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

Από το 2023, και παρά τις πολύπλοκες και σοβαρές διεθνείς εξελίξεις, το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας παρουσιάζει συνεχή ανάκαμψη, με την ανάπτυξη διαφοροποιημένων αγορών να αποτελεί μια εμφανή τάση. Όσον αφορά τους εξαγωγικούς προορισμούς, οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα κράτη της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ΕΧΝΑ) παρέμειναν στα ύψη, φτάνοντας τα 3,52 τρισ. και 3,68 τρισ. γιουάν αντίστοιχα. Από την άποψη των εξαγώγιμων προϊόντων, οι συνολικές εξαγωγές ηλεκτρικών επιβατικών οχημάτων, μπαταριών λιθίου και ηλιακών συλλεκτών έφτασαν τα 1,06 τρισ. γιουάν, σημειώνοντας αύξηση 29,9%. Από τις διάφορες μορφές του εμπορίου, οι εξαγωγές του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου έφτασαν τα 1,83 τρισ. γιουάν, σημειώνοντας αύξηση 19,6%. Η ανάκαμψη του εξωτερικού εμπορίου συνεχίστηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με τις εξαγωγές αγαθών να αυξάνονται κατά 4,9%, και να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ για τη συγκεκριμένη περίοδο. Πίσω από τις εξαιρετικές αυτές επιδόσεις κρύβονται οι ακάματες προσπάθειες των κινεζικών επιχειρήσεων των τελευταίων ετών για να διαφοροποιήσουν, να εξειδικεύσουν και να διεθνοποιήσουν τις εξαγωγές τους.

Η διαφοροποίηση αντανακλάται στην προσαρμογή των εξαγωγικών προορισμών της Κίνας. Για τέσσερα συναπτά έτη η Κίνα και η ΕΧΝΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο η μία της άλλης. Με το άνοιγμα των αγορών των αναπτυσσόμενων κρατών, η συνολική δομή του εξωτερικού εμπορίου συνεχώς βελτιώνεται. Η εξειδίκευση αναφέρεται στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των κινεζικών επιχειρήσεων στη διεθνή αγορά μέσα από κορυφαία επιχειρηματικά και διοικητικά μοντέλα. Χάρη στις ισχυρές ικανότητες που διαθέτουν στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, ορισμένες εταιρείες αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα της Κίνας στη μεγάλης κλίμακας ολοκληρωμένη παραγωγή, καθιστώντας το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο νέο μέσο ανάπτυξης των εξαγωγών. Τέλος, η διεθνοποίηση αφορά τις επιταχυνόμενες προσπάθειες τοπικών εταιρειών να γίνουν πολυεθνικές. Κάθε χρόνο οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην κινεζική βιομηχανία αυξάνονται. Οι νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια επιταχύνουν την κατασκευή εργοστασίων στο εξωτερικό, προσαρμόζονται στους εμπορικούς κανόνες των ανεπτυγμένων χωρών και αυξάνουν το μερίδιό τους στην αγορά προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Στο μέλλον η κινεζική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εδραιώνει την ανάκαμψη του εξωτερικού εμπορίου και να δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους. Η Κίνα αυξάνει τη στήριξή της προς μεγάλες διοργανώσεις όπως η Έκθεση της Καντόνας, η Διεθνής Έκθεση Εισαγωγών και Εξαγωγών και η Έκθεση Καταναλωτών, προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ εξαγωγικών εταιρειών και των διεθνών αγορών και διευρύνοντας τα κανάλια πωλήσεων προϊόντων για μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Επιπλέον, η Κίνα θα συνεχίσει να υιοθετεί μέτρα για τη βελτίωση της έκδοσης θεωρήσεων για ξένους επιχειρηματίες που επισκέπτονται τη χώρα και θα επιταχύνει την ομαλή επανέναρξη των διεθνών επιβατικών πτήσεων, διευκολύνοντας τη ζωή των αλλοδαπών στην Κίνα. Τέλος, η χώρα θα ενθαρρύνει ξένα στελέχη επιχειρήσεων και τεχνικό προσωπικό να έρθουν σε επαφή και να συνεργαστούν με κινεζικές εταιρείες εξωτερικού εμπορίου με στόχο τη συνεχή βελτίωση και προσαρμογή των προϊόντων στις ξένες ανάγκες και την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς τους.

Η Κίνα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις της να εξάγουν στο εξωτερικό και να επενδύουν στην κατασκευή εργοστασίων. Ταυτόχρονα επιτρέπει σε ξένες εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στην προηγμένη μεταποίηση και τις σύγχρονες υπηρεσίες, οι οποίες διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στη βιομηχανική αλυσίδα, με στόχο την ώθηση της συνεχούς βελτίωσης και αναβάθμισης των εξαγωγών. Η Κίνα θα ενθαρρύνει τις ξένες επιχειρήσεις να επανεπενδύσουν στη χώρα και τις εγχώριες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν ή να ιδρύσουν κοινοπραξίες με ξένες εταιρείες ώστε να υλοποιήσουν από κοινού ερευνητικά τεχνολογικά προγράμματα και να δημιουργήσουν νέες εμπορικές συνεργασίες.

Σχετικα αρθρα

Φον ντερ Λάιεν – Σι: Η Ευρώπη δεν αποδέχεται αθέμιτο ανταγωνισμό από την Κίνα

admin

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin