Image default
Ευρώπη

Η Μελόνι αλά Ντράγκι, στρέφεται σε τεχνοκράτες στη νέα ιταλική κυβέρνηση

Η νικήτρια των ιταλικών εκλογών και πιθανή επόμενη πρωθυπουργός Τζιόρτζια Μελόνι δέχεται τα πυρά των εταίρων της για απόπειρα «μίμησης» του προκάτοχου της Μάριο Ντράγκι, επιλέγοντας τεχνοκράτες για βασικά υπουργεία αντί για πολιτικούς.

Μετά τον εκλογικό της θρίαμβο τον περασμένο μήνα, η Μελόνι προσπαθεί τώρα να οικοδομήσει μια κυβέρνηση με τους άλλους δύο δεξιούς εταίρους του συνασπισμού, τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Φήμες στη Ρώμη αναφέρουν ότι η Μελόνι είναι αντιμέτωπη με την κριτική των εταίρων της λόγω της επιθυμίας της να έχει μια «υψηλού προφίλ» κυβέρνηση, το οποίο μπορεί να χρειάζεται τεχνοκράτες και όχι πολιτικούς για να γίνει δουλειά στα βασικά υπουργεία.

Πολλοί μάλιστα τη συνέκριναν με τον Ντράγκι.

«Σε αυτή την κυβέρνηση, βάζω το πρόσωπό μου μπροστά. Θέλω να τα πάω καλά. Η στιγμή είναι σημαντική. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», είπε η Μελόνι σε συνάντηση του κόμματος, η οποία διήρκεσε δυόμισι ώρες.

Εν τω μεταξύ, οι σύμμαχοί της έχουν αρχίσει να παραπονιούνται και να προσφέρουν ονόματα.

Ο πρώτος ήταν ο Σαλβίνι, ο οποίος ζήτησε να αναλάβει ξανά το υπουργείο Εσωτερικών. Η Μελόνι δεν έχει επιβεβαιώσει κανένα όνομα μέχρι στιγμής.

Θέμα με το σχέδιο ανάκαμψης;

Μια βασική πρόκληση για την επόμενη κυβέρνηση της Ιταλίας θα είναι η απορρόφηση των χρημάτων της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν.

Αλλά η Μελόνι τόνισε ότι η κυβέρνηση Ντράγκι έχει προκαλέσει καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος και ότι η κυβέρνησή της θα πρέπει να τις αντιμετωπίσει.

«Κληρονομούμε μια δύσκολη κατάσταση: οι καθυστερήσεις στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης είναι εμφανείς και δύσκολα ανακάμπτονται και γνωρίζουμε ότι θα είναι ένα μειονέκτημα που δεν εξαρτάται από εμάς αλλά θα μας αποδοθεί και από αυτούς που το καθόρισαν», είπε.

Ο Ντράγκι αντέδρασε αμέσως, λέγοντας ότι δεν υπήρξαν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του εθνικού σχεδίου.

«Εάν υπήρχαν, η Επιτροπή δεν θα πλήρωνε τα χρήματα. Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διευκολύνει την αποτελεσματική εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης», είπε ο Ντράγκι.

«Εναπόκειται, φυσικά, στην επόμενη κυβέρνηση να συνεχίσει την εφαρμογή και είμαι σίγουρος ότι θα γίνει με την ίδια δύναμη και αποτελεσματικότητα», πρόσθεσε ο Ντράγκι.

Στη συνέχεια, η Μελόνι έκανε ένα βήμα πίσω, σε μια προσπάθεια, σύμφωνα με ορισμένους, να συμφιλιωθεί με τον Ντράγκι.

«Η [σημερινή] κυβέρνηση λέει μέχρι το τέλος του έτους θα δαπανήσουμε 21 δισ. ευρώ από τα 29,4 ευρώ που είχαμε. Λέμε, με εποικοδομητικό πνεύμα, ότι πρέπει να πάμε ακόμα καλύτερα», είπε.

Σε επικοινωνία με την EURACTIV πριν από τις εκλογές στην Ιταλία, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπερασπίστηκε το σχέδιο που κατέθεσε ο Ντράγκι.

«Το ιταλικό σχέδιο περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο σύνολο αμοιβαία ενισχυόμενων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός σημαντικού υποσυνόλου των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που περιγράφονται στις συστάσεις για τη συγκεκριμένη χώρα».

«Οι συστάσεις, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο ιταλικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, παραμένουν έγκυρες», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin