Image default
Οικονομία

Βιώσιμη ανάπτυξη: Μπροστά η Θεσσαλία, μεγάλες προκλήσεις για την Αττική

Η Θεσσαλία εμφανίζει τις καλύτερες επιδόσεις. Μεγάλες προκλήσεις για τη συντριπτική πλειονότητα περιφερειών στους στόχους για μηδενική φτώχεια, βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές, λιγότερες ανισότητες και βιώσιμες πόλεις και κοινότητες.

Η Θεσσαλία είναι η μόνη ελληνική περιφέρεια που έχει ήδη εκπληρώσει τις απαιτήσεις για την βιωσιμότητα έως το 2030, κατά περισσότερο από 50%, ενώ την μεγαλύτερη υστέρηση (36,82%) εμφανίζει η Αττική. Αυτό είναι το βασικό εύρημα της νέας έρευνας για τις επιδόσεις όλων των Περιφερειών της χώρας σε σχέση με τους δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Η έρευνα έγινε από το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDSN Greece), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά και το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, με την υποστήριξη της Data Consultants.

Στους «καλύτερους», μετά τη Θεσσαλία ακολουθούν οι Περιφέρειες Ιονίων Νήσων (49,6%), Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης (47,37), καθώς και Δυτικής Μακεδονίας (46,72) που φαίνεται να αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες, ενώ στον «πάτο» της λίστας είναι μετά την Αττική το Ν Αιγαίο (39,08%), η Κρήτη (40,04) και η Κεντρική Μακεδονία (40,29%) που «θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο για να ξεπεράσουν σημαντικές προκλήσεις για την επίτευξη των ΣΒΑ έως το 2030, δεδομένου ότι πάνω από το 60% του ελληνικού πληθυσμού κατοικεί στις περιοχές αυτές» όπως αναφέρεται στην έρευνα.

Γενικά οι ελληνικές περιφέρειες αντιμετωπίζουν σημαντικό αριθμό προκλήσεων όσον αφορά την επίτευξη όλων των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιφερειών αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις όσον αφορά την επίτευξη των ακόλουθων στόχων: Μηδενική φτώχεια, Βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές, λιγότερες ανισότητας και βιώσιμες πόλεις και κοινότητες.

Από την άλλη μεριά, οι περισσότερες περιοχές έχουν καταφέρει σημαντική βελτίωση στην κατάκτηση των παρακάτω στόχων: μηδενική πείνα, καλή υγεία και ευημερία, ισότητα των φύλων, καθαρό νερό και αποχέτευση, αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη, δράση για το κλίμα και ζωή στη στεριά.

Η μελέτη

Πρόκειται για την πρώτη καταγραφή της προόδου επίτευξης των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) σε περιφερειακό επίπεδο. Στόχος της μελέτης είναι να βοηθήσει στον προσδιορισμό των προτεραιοτήτων πολιτικής, αλλά και στον εντοπισμό μεγάλων ελλείψεων δεδομένων στο πλαίσιο των ΣΒΑ σε «υποεθνικό επίπεδο» (NUTS2). Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι η Καθηγήτρια στο ΟΠΑ κα. Φοίβη Κουντούρη.

Οι στόχοι εγκρίθηκαν το Σεπτέμβριο του 2015 στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Υιοθετήθηκαν από εθνικές κυβερνήσεις αλλά με μια ξεκάθαρη αναγνώριση πως οι περιφέρειες και οι δήμοι θα έχουν κομβικό ρόλο στην εφαρμογή τους. Οι εθνικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να πετύχουν τους φιλόδοξους στόχους της ατζέντας 2030 χωρίς τη συμβολή πόλεων και περιφερειών. Οι εθνικές κυβερνήσεις κατέχουν την πρωταρχική ευθύνη για την εφαρμογή των ΣΒΑ, έχει ωστόσο υπολογισθεί ότι περίπου 65% των στόχων απαιτούν τη συμμετοχή των περιφερειακών και τοπικών ενδιαφερόμενων μερών.

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικά την έρευνα εδώ

Σχετικα αρθρα

ΕΚΤ για κόστος στέγασης στην Ευρώπη: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα, φθηνότερη η Γερμανία

admin

Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025

admin

ΗΠΑ: Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Απρίλιο

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων τη Μεγάλη Τρίτη

admin

ΑΑΔΕ: Νέες λειτουργίες στις ψηφιακές εφαρμογές «Τα Αιτήματά μου» και «Τα Ραντεβού μου»

admin

ΗΠΑ: Στο 2,8 τον Μάρτιο ο αγαπημένος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό

admin

Ανέβασε ρυθμούς η οικοδομική δραστηριότητα – Χωρίς φρένο η άνοδος των τιμών στα οικοδομικά υλικά

admin

Διπλό πρεσάρισμα Κομισιόν για τα ληξιπρόθεσμα «φέσια» του Δημοσίου

admin

Δημοπρασία 3μηνων εντόκων στις 30 Απριλίου

admin

Πληθωρισμός… κρατήσεων στους μισθούς των Ελλήνων

admin

Παπακυρίλλου: Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μειώνει το κόστος χρηματοδότησης των ΜμΕ

admin

Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα των καταναλωτών για τον πληθωρισμό

admin