Image default
Οικονομία

Την κατηφόρα πήρε το εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας μετά το Brexit

«Ουσιαστικό αρνητικό αντίκτυπο» είχε το Brexit στο εμπόριο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών της Ιρλανδίας.

Το εμπόριο από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την ΕΕ μειώθηκε κατά 16%, ενώ σημειώθηκε πτώση 20% στο εμπόριο από την ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο, σε σύγκριση με ένα σενάριο κατά το οποίο η ΕΕ θα ήταν ακόμη εντός της Ένωσης, ανέφερε η ESRI. Η ανάλυση εξέτασε δεδομένα σε επίπεδο προϊόντος για τις ροές εμπορίου αγαθών για το 2021 – το πρώτο πλήρες έτος της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ.

«Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, διαπιστώνουμε ότι το Brexit έχει οδηγήσει σε σημαντική πτώση του εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, αν και σε διαφορετικά μεγέθη», έγραψαν οι Janez Kren και Martina Lawless.

Για τις περισσότερες χώρες η πτώση των εισαγωγών και των εξαγωγών ήταν παρόμοια, αν και η Ιρλανδία ξεχωρίζει είχε μια ιδιαίτερα μεγάλη μείωση στις εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εν τω μεταξύ, δεν υπήρξε «καμία αξιοσημείωτη επίδραση μέχρι σήμερα» στις εξαγωγές από την Ιρλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο, χάρη εν μέρει στο αυξημένο εμπόριο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η έρευνα χρησιμοποίησε μια υπόθεση για σύγκριση ότι το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να αναμένεται να αυξηθεί με παρόμοιο ρυθμό με το εμπόριο με άλλες χώρες εταίρους της ΕΕ σε όλο τον κόσμο.

Αν και το εμπόριο ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου ανέκαμψε σε όρους αξίας μετά την πτώση στις αρχές του 2021, είναι «πολύ κάτω» από αυτό που θα αναμενόταν αν είχε αποδώσει σε σύγκριση με άλλους εμπορικούς εταίρους, αναφέρει η έκθεση.

- -

Σχετικα αρθρα

Τέλη Κυκλοφορίας: Τα σενάρια για τις αλλαγές του 2025

admin

ΕΚΤ για κόστος στέγασης στην Ευρώπη: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα, φθηνότερη η Γερμανία

admin

Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025

admin

ΗΠΑ: Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Απρίλιο

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων τη Μεγάλη Τρίτη

admin

ΑΑΔΕ: Νέες λειτουργίες στις ψηφιακές εφαρμογές «Τα Αιτήματά μου» και «Τα Ραντεβού μου»

admin

ΗΠΑ: Στο 2,8 τον Μάρτιο ο αγαπημένος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό

admin

Ανέβασε ρυθμούς η οικοδομική δραστηριότητα – Χωρίς φρένο η άνοδος των τιμών στα οικοδομικά υλικά

admin

Διπλό πρεσάρισμα Κομισιόν για τα ληξιπρόθεσμα «φέσια» του Δημοσίου

admin

Πληθωρισμός… κρατήσεων στους μισθούς των Ελλήνων

admin

Δημοπρασία 3μηνων εντόκων στις 30 Απριλίου

admin

ΕΤαΕ: Πιστωτικές εγγυήσεις έως 4,5 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση ΜμΕ

admin