Image default
Οικονομία

Eurogroup: Ακόμα πιο στοχευμένα τα μέτρα στήριξης

Δυσκολία εύρεσης της κατάλληλης ισορροπίας ανάμεσα στην ανάγκη αντιμετώπισης της ανόδου των τιμών και της στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών.

Στην επιβεβαίωση της ανάγκης για αυστηρά στοχευμένα μέτρα προς τους πιο ευάλωτους επανέλαβε το Eurogroup, στη σημερινή του συνεδρίαση.

O πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου στη Συνέντευξη Τύπου τόνισε πως η οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνεται, όμως στο πρώτο μισό υπήρξε ανάπτυξη παρά τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.

Ταυτόχρονα, η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας έχει επιδείξει σημαντική ανθεκτικότητα ενώ τα ασθενέστερα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στηρίχθηκαν και μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα σε αυτούς.

«Οι υπουργοί παρατήρησαν τις προκλήσεις των σημαντικών ενισχύσεων και της αποτελεσματικής διαχείρισης της αντιστάθμισης μεταξύ της μείωσης του πληθωρισμού με ταυτόχρονη υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών» πρόσθεσε.

«Προφανώς, οι δημοσιονομικές πολιτικές έχουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο εδώ. Μέσω των εργασιών της Επιτροπής, καταγράψαμε τα μέτρα και αναλύσαμε τον αντίκτυπό τους, καθώς εφαρμόστηκαν για να κρατήσουν τους πολίτες μας ζεστούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής, οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης έχουν μέχρι στιγμής δαπανήσει συλλογικά περίπου το 1,25% του ΑΕΠ της ΕΕ για την ενεργειακή στήριξη για το έτος, δηλαδή περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημοσιονομική πολιτική πέρα από τη νομισματική παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της αύξησης των τιμών, ενώ και ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης εμφανίζεται δυνατός, αν και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

«Ωστόσο, υπάρχουν μερικές πολύ σημαντικές προκλήσεις μπροστά. Για χρόνια, οι τράπεζές μας λειτουργούσαν σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και χαμηλού πληθωρισμού και αυτό αλλάζει τώρα με ρυθμό που πολλοί δεν θα περίμεναν. Η ευρύτερη εικόνα του πληθωρισμού, της οικονομικής αναταραχής και της γεωπολιτικής αναταραχής θα επηρεάσει επίσης τις τράπεζές μας και τον χρηματοπιστωτικό τομέα ευρύτερα. Επομένως, πρέπει να διατηρήσουμε υγιείς πολιτικές και να συνεχίσουμε την προσεκτική παρακολούθησή μας» σημείωσε.

Σε παρόμοιες διαπιστώσεις προχώρησε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα, Πάολο Τζεντιλόνι, προειδοποιώντας ότι τον χειμώνα η οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να συρρικνωθεί και να οδηγηθεί σε ύφεση.

«Το πρώτο μισό του έτους υπήρχε ισχυρή ανάπτυξη, το γ’ τρίμηνο ήταν θετικό ενώ ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 10%» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζεντιλόνι ενώ συμπλήρωσε πως είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για το επόμενο έτος.

Όπως σημείωσε, τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να κινούνται πάνω σε τρεις άξονες:

  • Να είναι δημοσιονομικά προσιτά
  • Να στοχεύουν τους πιο ευάλωτους
  • Να διατηρούν το «σήμα τιμής»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρολφ Στράουχ, υποστήριξε ότι είναι ακόμα νωρίς να υιοθετηθούν νέα πανευρωπαϊκά εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιτότητα η πλήρης χρήση των υφιστάμενων κοινών πόρων.

Σχετικα αρθρα

Τριαντόπουλος: Τροποποίηση σχήματος στεγαστικής συνδρομής για το σεισμό στο Αρκαλοχώρι

admin

Τέλη Κυκλοφορίας: Τα σενάρια για τις αλλαγές του 2025

admin

ΕΚΤ για κόστος στέγασης στην Ευρώπη: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα, φθηνότερη η Γερμανία

admin

Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025

admin

ΗΠΑ: Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Απρίλιο

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων τη Μεγάλη Τρίτη

admin

ΑΑΔΕ: Νέες λειτουργίες στις ψηφιακές εφαρμογές «Τα Αιτήματά μου» και «Τα Ραντεβού μου»

admin

ΗΠΑ: Στο 2,8 τον Μάρτιο ο αγαπημένος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό

admin

Ανέβασε ρυθμούς η οικοδομική δραστηριότητα – Χωρίς φρένο η άνοδος των τιμών στα οικοδομικά υλικά

admin

Διπλό πρεσάρισμα Κομισιόν για τα ληξιπρόθεσμα «φέσια» του Δημοσίου

admin

Δημοπρασία 3μηνων εντόκων στις 30 Απριλίου

admin

Πληθωρισμός… κρατήσεων στους μισθούς των Ελλήνων

admin