Image default
Οικονομία

Γ. Στουρνάρας: Βλέπει μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ και επιβράδυνση του πληθωρισμού το 2023

Αισιόδοξος ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει του χρόνου εμφανίστηκε ο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο podcast “ΒΑΒΕΛ” του Οικονομικού Ταχυδρόμου και στον δημοσιογράφο Νίκο Φιλιππίδη, αν και προειδοποίησε ότι αποτελεί ένα “πολύ δύσκολο πρόβλημα”, με τη νομισματική πολιτική να μην μπορεί να κάνει πολλά σε αυτό. 

Αποτελεί “ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα” [ο πληθωρισμός] καθως “δεν είναι πληθωρισμός ζήτησης, δεν είναι δηλαδή υπερβάλλουσα ζήτηση στην Ευρώπη η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί από τη Νομισματική Πολιτική, αλλά είναι πληθωρισμός κόστους ή και ακόμα χειρότερα είναι πληθωρισμός εισαγόμενου κόστους λόγω της ενέργειας, ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ. 

“Η Ευρώπη είναι μεγάλος εισαγωγέας, καθαρός εισαγωγέας ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι έχει υποστεί μια πολύ μεγάλη χειροτέρευση των όρων εμπορίου. Δηλαδή, οι τιμές των εισαγομένων πρώτων υλών, κυρίως πετρελαίου, φυσικού αερίου, σε σχέση με τα εξαγώγιμα προϊόντα μας, τα ευρωπαϊκά. Αυτή η σχέση έχει χειροτερεύσει πάρα πολύ. Αυτό ήδη μας κοστίζει 500 δισεκατομμύρια, γύρω στο 3% με 4% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ”, πρόσθεσε.  

Επισήμανε ταυτόχρονα ότι το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι πολύ χειρότερο απ’ ό,τι στη Αμερική καθώς εκεί “σε μεγάλο βαθμό είναι πληθωρισμός ζήτησης… Στην Ευρώπη είναι καθαρά πληθωρισμός κόστους, ο οποίος μάλιστα προέρχεται από την ενέργεια. Δεν μπορεί να κάνει πολλά η νομισματική πολιτική σε αυτό. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η νομισματική πολιτική είναι να κρατήσει τις προσδοκίες προσγειωμένες στο 2% που ευτυχώς μέχρι τώρα φαίνεται ότι, με τα metrix που έχουμε, φαίνεται ότι κρατάμε το μεσομακροπρόθεσμο πληθωρισμό στο 2%. Και επίσης φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να κρατάμε τις μισθολογικές απαιτήσεις σε επίπεδο που να είναι συνεπές με πληθωρισμό 2% μεσομακροπρόθεσμα. 

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πάντως ότι “του χρόνου ο πληθωρισμός στην Ευρώπη θα είναι γύρω στο 5,5%, άρα πολύ χαμηλότερος από σήμερα που είναι περίπου 10%. Αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην προσδοκώμενη και προβλεπόμενη μείωση της τιμής της ενέργειας. Όλα τα future markets, ακόμα και της ηλεκτρικής ενέργειας, δείχνουν ότι πάμε σε μείωση”. 

Αυτό αναμένεται να βοηθήσει και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη μάχη που δίνει για να ελέγχξει τον πληθωρισμό, με τον διοικητή της ΤτΕ να εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει με μικρότερα βήματα στη σύσφιξη της πολιτικήςτης τους επόμενους μήνες. 

“Νομίζω ότι θα πάμε σε πιο λογικές αυξήσεις [των επιτοκίων]”, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι πλέον έχουν κοπάσει οι φωνές που ζητούσαν μεγάλες αυξήσεις ακόμα και από συναδέλφους “που ήταν υπέρ των μεγάλων αυξήσεων”. 

“Η Ρωσία εργαλειοποίησε το φυσικό αέριο”

Ο διοικητής της ΤτΕ στηλίτευσε το γεγονός ότι η Ευρώπη, παρά την εργαλοποίηση της ενέργειας από τη Ρωσία, δεν έλαβε μέτρα νωρίτερα για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση.  

“Ενώ είδαμε ότι η Ρωσία εργαλειοποίησε το φυσικό αέριο κόβοντας την προσφορά φυσικού αερίου, εμείς συνεχίσαμε στην Ευρώπη με το μοντέλο target να τιμολογούμε την ηλεκτρική ενέργεια με βάση την οριακή τιμή μονάδος, που ήταν μονάδα φυσικού αερίου, πολύ ακριβό”, ανέφερε.

“Προσέξτε, άλλο πράγμα να χρησιμοποιείς τους πόρους σου με βάση αυτό το σύστημα mail to order, που πράγματι το φυσικό αέριο ως ακριβότερο έρχεται τελευταίο, πρώτα βάζεις τους λιγνίτες, που δεν είναι και επιθυμητό για λόγους περιβαλλοντικούς, αλλά τα υδροηλεκτρικά, την πράσινη ενέργεια και τελευταίο το φυσικό αέριο.

Έτσι λοιπόν πρέπει να το χρησιμοποιείς για να ελαχιστοποιείς το κόστος. Δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να τιμολογείς την ηλεκτρική ενέργεια, όλη την ηλεκτρική ενέργεια σαν να χρησιμοποιείς μόνο ένα καύσιμο και αυτό είναι το φυσικό αέριο. Αυτό είναι σωστό. Είναι αποδεκτή μέθοδος τιμολόγησης, αλλά όταν τα πράγματα είναι ομαλά”.

Σχετικα αρθρα

ΒΟΕ: Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη Fed προϊδεάζει για μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο

admin

Influencers: Σκληρή μάχη για την παγκόσμια πίτα των 21 δισ. ευρώ

admin

Εξαγωγές, τουρισμός, Ταμείο Ανάκαμψης οδηγούν σε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης

admin

Ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών αυξάνεται τον Μάιο

admin

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα – Έως 15 Μαΐου οι αιτήσεις

admin

Τι θα συμβεί αν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία; Δείτε τι συμβαίνει στη Γεωργία

admin

Τουρκία: Εκτίναξη του πληθωρισμού κοντά στο 70%

admin

Αέριο: Εντός του μήνα η εμπορική πρεμιέρα της «πύλης» LNG στην Αλεξανδρούπολη

admin

Πληθωρισμός: Τα καλά νέα από τον δομικό δείκτη – Το στοίχημα σε μεταφορές, τουρισμό και τρόφιμα

admin

Σιδηρόδρομος: 463 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του δικτύου από τις ζημιές του Daniel

admin

Τιμές ρεύματος: Τρία εργαλεία για συγκρίσεις στη διάθεση των καταναλωτών

admin

Πάσχα: Ποιοι κλάδοι παρουσίασαν άνοδο πωλήσεων

admin