Image default
Οικονομία

Σκυλακάκης: Εκατοντάδες διαγωνισμοί από το Ταμείο Ανάκαμψης το επόμενο 4μηνο – Τεράστια πρόκληση για την κρατική μηχανή & αγορά

Εύσημα για την πολύ καλή πορεία του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, αλλά και κατανόηση πως η επόμενη χρονιά είναι πολύ κρίσιμη.

«Τώρα μπαίνουμε στο πιο δύσκολο μέρος του προγράμματος που είναι η υλοποίηση των δημοσίων έργων τα οποία περιλαμβάνει» το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην ημερίδα για το εν λόγω Σχέδιο που συνδιοργανώνει το ΙΟΒΕ και η Κομισιόν.

Εξήγησε πως «αυτή τη στιγμή εκατοντάδες είναι οι διαγωνισμοί που είτε έχουν βγει είτε βγαίνουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο – τετράμηνο, και αυτό όπως ξέρουμε όλοι στην Ελλάδα εμπεριέχει και τους περισσότερους κινδύνους, είτε από πρόσφυγες, είτε από γραφειοκρατικές καθυστερήσεις». Οπότε, ανέφερε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ τώρα «θα κριθεί ολόκληρη η διοίκηση και η αγορά στην ικανότητά μας να φέρουμε αυτούς τους πόρους από τα ταμεία στα οποία έχουν ήδη εισέλθει στην αγορά».

Εύσημα από την Κομισιόν

Για την πρωτοπορία του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, «ενός καλά δομημένου σχεδίου» καθώς «η Ελλάδα ήταν το τρίτο κράτος μέλος που υπέβαλε την πρώτη αίτηση πληρωμής και είναι η τέταρτη χώρα που έλαβε θετική αξιολόγηση για την δεύτερη αίτηση πληρωμής» αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Δεδομένου του σημαντικού αριθμού των επενδύσεων που προβλέπονται για το επόμενο έτος, έκανε σαφές πως «η δημιουργία μιας ισχυρής δομής υλοποίησης του σχεδίου ανάκαμψης μέσω της ειδικής υπηρεσίας συντονισμού του σχεδίου θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική» και «το γεγονός ότι το ελληνικό σχέδιο έχει εφαρμοστεί σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα παρά τα οικονομικά εμπόδια που όλοι ζήσαμε το τελευταίο χρόνο δείχνει ακριβώς ότι αυτή η δομή συντονισμού αποδίδει και ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση». «Δεδομένης λοιπόν της σημασίας του σχεδίου» επισήμανε πως «θέλω με τη σημερινή ευκαιρία να προτρέψω όλους να συμβάλουν ουσιαστικά και καθοριστικά σε αυτή την εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια». Και να «απευθύνω θερμά συγχαρητήρια στις ελληνικές αρχές σε όλους τους εταίρους που εμπλέκονται στο σχέδιο».

Σε ανάλογο ύφος μίλησε και το στέλεχος της αρμόδιας διεύθυνσης της Κομισιόν, Τζούλια Λεντβάι μιλώντας για πολύ καλή πορεία και για την έλευση πιο νωρίς από ότι ήταν σχεδιασμένο του πακέτου των δανείων. Εκτίμησε πως για την 2η δόση η πληρωμή θα γίνει «νωρίς το 2023».

Σκυλακάκης: Τι θα έρθει στην αγορά

Στα δάνεια, όπως είπε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ επενδύσεις 8,5 δισ. είναι σε φάση ωριμότητας για την υποβολή αιτήματος, ενώ πλέον το νέο ΕΣΠΑ μπαίνει στο παιχνίδι. Το ίδιο ισχύει και για κάποια άλλα κομμάτια όπως είναι το REPowerEU και η «Εξοικονόμηση» επιχειρήσεων, αλλά και οι επενδύσεις των ιδιωτικοποιήσεων όπως το Ελληνικό. Υπάρχει και μία άλλη αλλαγή, είπε: Οι κατασκευές που έχουν εξωστρέφεια και συμβάλλουν επίσης στις επενδύσεις.

Οι υψηλές επιδοτήσεις είναι λάθος, ανέφερε, γιατί δεν συμβάλλουν στην εξωστρέφεια. Έδωσε έμφαση στα δάνεια που έχουν χαμηλή συνεισφορά (10%-30% σε όρους χαμηλότερου κόστους δανεισμού), αλλά έχουν ανταπόκριση γιατί έχουν ταχύτητα πχ έναντι του Αναπτυξιακού Νόμου που έδινε τα λεφτά σε 3-4 χρόνια. Μπορούμε λοιπόν να πάμε σε αυτό το καινούριο μοντέλο, είπε: χαμηλές επιδοτήσεις συγχρονισμένες με την επένδυση. Και όταν ο επιχειρηματίας έχει τόσο υψηλή συνεισφορά τότε «μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος» για το τι θα κάνει τα λεφτά, ανέφερε.

Με την αναθεώρηση του Σχεδίου, θα προσθέσουμε και άλλες μεταρρυθμίσεις είπε. Μέχρι τώρα οι μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει στην ώρα τους. Η Επιτροπή επιλέγει να είναι «απολύτως επίμονη» στα θέματα μεταρρυθμίσεων «και καλά κάνει» ανέφερε. Υπάρχει πλήρης έμφαση στη δευτερογενή νομοθεσία και στην υλοποίηση είπε.

Οι μεταρρυθμίσεις είναι εθνική ιδιοκτησία, είπε. «Έχουμε τελειώσει 11 αξιολογήσεις στο προηγούμενο πρόγραμμα και τα 2 αιτήματα εκταμίευσης τα έχουμε κάνει όλα στην ώρα μας. Το να κάνεις μία τέτοια συνεργασία σε 14 πακέτα και να γίνουν όλα στην ώρα τους είναι ένα ρεκόρ» είπε.

Στο πεδίο των επενδύσεων αναφέρθηκε στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Δηλαδή σε πραγματικά αποτελεσματικές ιδιωτικές επενδύσεις που να αξιοποιούν και τις δημόσιες επενδύσεις που έχουν γίνει. «Ένας δρόμος που πάει από το πουθενά στο πουθενά αν δεν έχει επενδύσεις δεν έχει αξία» ανέφερε.

Οι πραγματικές αντοχές

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ εξήγησε ερωτηθείς τι τον ανησυχεί πιο πολύ, είπε πως δοκιμάζονται οι πραγματικές αντοχές της αγοράς σε ότι αφορά στην δυνατότητα απορρόφησης. «Είχαμε ένα ρυθμό απορρόφησης Δημοσίων Επενδύσεων για τα χρόνια πριν έρθουμε της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ» και την 3ετία 2023 – 2025 «θα κληθούμε να «υπερδιπλασιάσουμε το ρυθμό πραγματικών πληρωμών». «Είναι τεράστια τα νούμερα», είπε το 2023 θα έχουμε 12 δισ. δημόσιες επενδύσεις. «Θα είναι η μεγάλη δοκιμασία για όλα τα επίπεδα της αγοράς» είπε.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι πάντα το πόσο γρήγορα θα αλλάξει το κράτος μας σε ότι αφορά στη διοίκηση και στη νοοτροπία του πολιτικού συστήματος» είπε. Εξήγησε πως αυτή η αλλαγή στο εσωτερικό είναι πολύ πιο δύσκολη από άλλες διαδικασίες. Μίλησε για το κύμα επενδύσεων που αλλάζει σταδιακά τις νοοτροπίες και έφερε ως παράδειγμα το όταν πρωτοάνοιξε το μέτρο στην Ελλάδα «στο χώρο του μετρό οι άνθρωποι είχαν τελείως διαφορετική συμπεριφορά από τον ηλεκτρικό, νομίζω ότι αυτό συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, αλλά δεν κατάφερε το ΜΕΤΡΟ να αλλάξει τον ηλεκτρικό».

Σχετικα αρθρα

Διασύνδεση ταμειακών-POS: Από «κόσκινο» όσοι δεν συμμορφωθούν-Τα πρώτα πρόστιμα

admin

Σκρέκας: Πιθανά εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης

admin

Ευοίωνες προβλέπονται οι προοπτικές για τις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος

admin

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά ενόψει Πάσχα

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα αναβαθμιστεί η Μαρίνα Λευκίμμης στην Κέρκυρα – Τα σκάφη, οι χρήσεις και η στόχευση 

admin

Τριαντόπουλος: Τροποποίηση σχήματος στεγαστικής συνδρομής για το σεισμό στο Αρκαλοχώρι

admin

Τέλη Κυκλοφορίας: Τα σενάρια για τις αλλαγές του 2025

admin

ΕΚΤ για κόστος στέγασης στην Ευρώπη: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα, φθηνότερη η Γερμανία

admin

Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025

admin

ΗΠΑ: Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Απρίλιο

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων τη Μεγάλη Τρίτη

admin

ΑΑΔΕ: Νέες λειτουργίες στις ψηφιακές εφαρμογές «Τα Αιτήματά μου» και «Τα Ραντεβού μου»

admin