Image default
Αγορές

«Γκάζωσε» η Wall Street μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού

«Γκάζωσε» η Wall Street μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού

Σε ανοδικό έδαφος ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πέμπτης (12/1) για τη Wall Street, καθώς η επιβράδυνση του αμερικανικού πληθωρισμού τον περασμένο Δεκέμβριο ενίσχυσε τις προσδοκίες των επενδυτών για λιγότερο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve).  

Ο Dow Jones έκλεισε σήμερα με κέρδη 0,64% στις 34.189,97 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,34% στις 3.983,24 μονάδες και ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,64% στις 11.001,10 μονάδες. Μάλιστα, ο τεχνολογικός δείκτης σημείωσε την πέμπτη διαδοχική του άνοδο για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2022. Και οι τρεις δείκτες οδεύουν προς αξιόλογα εβδομαδιαία κέρδη. Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών την Παρασκευή (13/1) αναμένεται να βρεθούν τα οικονομικά αποτελέσματα μεγάλων αμερικανικών τραπεζών.

Σημειώνεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανήλθε στο 6,5% το Δεκέμβριο έναντι 7,1% το Νοέμβριο. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,1%, στην πρώτη αρνητική επίδοση έπειτα από τέσσερις διαδοχικούς ανοδικούς μήνες. Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,7% έναντι 6% τον Νοέμβριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Σε άλλα μάκρο, σε χαμηλό 15 εβδομάδων διαμορφώθηκαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα εργασίας για την εβδομάδα που έληξε στις 7 Ιανουαρίου μειώθηκε κατά 1.000 σε 205.000, από 206.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός της περασμένης εβδομάδας αναθεωρήθηκε κατά 2.000 σε 206.000. Ο κινητός μέσος όρος των απαιτήσεων τεσσάρων εβδομάδων, ο οποίος αμβλύνει μέρος της μεταβλητότητας από εβδομάδα σε εβδομάδα, μειώθηκε κατά 1.750 στις 212.500.

Το δικό του μήνυμα για αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης «έστειλε» ο επικεφαλής της Fed της Φιλαδέλφεια, Πάτρικ Χάρκερ. Όπως τόνισε, η Fed χρειάζεται να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο προκειμένου να μετριάσει τον πληθωρισμό. Ωστόσο, σημείωσε ότι «οι μέρες που αυξάναμε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης έχουν σίγουρα περάσει». Αντίθετα, ο πρόεδρος της Fed στο Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, ανέφερε πως «η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το 5% όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να διασφαλίσει ότι οι πιέσεις στις τιμές θα μειωθούν».

Ανοδικό σερί για πετρέλαιο και χρυσό

Κέρδη για έκτη διαδοχική συνεδρίαση σημείωσαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στο μεγαλύτερο ανοδικό σερί τους από τον Φεβρουάριο του 2022. Ευεργετικά για τον «μαύρο χρυσό» λειτούργησαν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Στο πεδίο των συναλλαγών, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαρτίου πρόσθεσε 1,36 δολάρια ή 1,7% στα 84,03 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Φεβρουαρίου κέρδισε 98 σεντς ή 1,3% στα 78,39 δολάρια το βαρέλι.

Στο ίδιο μοτίβο και η τιμή του χρυσού, που διεύρυνε το υψηλό 8 μηνών μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου κέρδισε 19,90 δολάρια ή 1,1% στα 1.898,80 δολάρια ανά ουγγιά. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμό του από τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Το ασήμι Μαρτίου κέρδισε 52 σεντς ή 2,2%, στα 24,004 δολάρια ανά ουγγιά και ο χαλκός Μαρτίου πρόσθεσε 3 σεντς ή 0,7% στα 4,1965 δολάρια η λίβρα, στα υψηλότερα επίπεδά του από τον περασμένο Ιούνιο.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • πληθωρισμός
  • χρυσός
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • επιδόματα ανεργίας
  • FED
  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
  • Nasdaq
  • κέρδη

    Σχετικα αρθρα

    Ευρώπη: Κλειστά τα περισσότερα χρηματιστήρια – Απώλειες στο Λονδίνο

    admin

    Αναγνωριστικές κινήσεις στη Wall Street πριν τη Fed

    admin

    Ήπια άνοδος για τον FTSE 100 στις… λειψές ευρωαγορές

    admin

    Απώλειες σε Ιαπωνία και Αυστραλία- Βλέμματα σε Fed και γιεν

    admin

    Sell off στη Wall Street-Μείον 550 μονάδες ο Dow τον Απρίλιο

    admin

    Ευρωαγορές: Πρώτος μήνας απωλειών από τον Οκτώβριο- Πτώση 1,49%

    admin

    Στο κόκκινο η Wall Street λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν αναμονή σημαντικών μάκρο ανακοινώσεων

    admin

    Πρώτος πτωτικός μήνας για τον Nikkei εντός του 2024

    admin

    Άνοδος στη Wall Street με οδηγό Tesla, Apple και Domino’s

    admin

    Ήπια άνοδος στις Ευρωαγορές εν αναμονή Fed και εταιρικών αποτελεσμάτων

    admin

    Ανοδικά ξεκινά την εβδομάδα η Wall Street- Άλμα η Tesla

    admin