Image default
Οικονομία

Η Κομισιόν βάζει υπό έλεγχο το «ξεφόρτωμα» (τιτλοποιήσεις) των κόκκινων δανείων

Η σχετική Οδηγία με αυστηρότερες ρυθμίσεις πρέπει να έχει ενσωματωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του 2023, δημιουργώντας νέες συνθήκες για την δευτερογενή αγορά των NPLs και NPEs.

Το νέο δεν είναι ακριβώς… «νέο», αλλά φαίνεται πως ήρθε η ώρα να μπει έλεγχος στις τιτλοποιήσεις των NPLs και των NPEs.

Αυτών που τιτλοποιούνται σωρηδόν στην Ευρωζώνη προκειμένου να απαλλαγούν οι ισολογισμοί των τραπεζών από «κόκκινα δάνεια» και στην θέση των «ζημιών» να μπουν έσοδα.

Πάνω από 1,8 τρισ. ευρώ ο λογαριασμός των NPLs και NPEs μέχρι τον περασμένο Μάρτιο (2022), με σημαντική περαιτέρω αύξηση το 2023, ειδικά στα NPEs.

Οι ελληνικές τράπεζες μέσω του Ηρακλή Ι και ΙΙ έχουν «τρέξει» και αυτές το «ξεφόρτωμα» των NPLs και NPEs, τα δύο τελευταία χρόνια απαλλάσσοντας τους ισολογισμούς τους από την μεγαλύτερη «πληγή» των τελευταίων 12 ετών.

Τι πρόκειται να αλλάξει; Η Κομισιόν με την Οδηγία της υπ’ αριθμόν 2021/2167 απαιτεί από όλες τις χώρες μέλη την εφαρμογή νέων κανόνων με μεγαλύτερη αυστηρότητα και διαφάνεια όσον αφορά την διαχείριση των NPLs και NPEs στο σκέλος των τραπεζών, των επενδυτών και κυρίως των Servicers.

Οι νέοι αυστηρότεροι κανόνες θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί από τις χώρες μέλη το αργότερο μέχρι το τέλος του 2023.

Η κατάσταση, σύμφωνα με τις υπάρχουσες έρευνες που γίνονται τόσο από τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις της ΕΚΤ (SSM) και ιδιωτικών οργανισμών (PwC), «δείχνει» ότι η δευτερογενής αγορά των δανείων – ειδικά των NPLs και NPEs – στην Ευρωζώνη έχει μεγεθυνθεί πολύ τα τελευταία 2 – 3 χρόνια με τις τιτλοποιήσεις να έχουν γίνει ισχυρό εργαλείο «εξυγίανσης» των τραπεζικών ισολογισμών.

Επιδείνωση

Όμως η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης με την ταυτόχρονη εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού και την εξ αντανακλάσεως αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ έχει δημιουργήσει συνθήκες υψηλού κινδύνου για τον όγκο των τιτλοποιημένων δανείων που έχουν διοχετευθεί στην δευτερογενή αγορά.

Η Κομισιόν και με την σύμφωνη γνώμη – αν όχι παρότρυνση – της ΕΚΤ επιχειρεί έστω και εκ των υστέρων να ρυθμίσει περισσότερο το κανονιστικό περιβάλλον αυτής της αγοράς η οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων στις Βρυξέλλες, «δεν ενέχει κινδύνους ενός επεισοδίου τύπου subprime loans, αλλά παρ’ όλα αυτά υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης ρύθμισης, ειδικά στο σκέλος των Servicers και των τραπεζών…».

Και αυτό πρέπει να έχει γίνει μέσα στους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του 2023, σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Η διαδικασία έχει επισπευσθεί λόγω των εξελίξεων το 2022 και την ανησυχία για επιδείνωση των NPLs στην Ευρώπη, η οποία όμως ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις εξελίξεις στους «αριθμούς». Παρ’ όλα αυτά σημειώνεται ότι στο σύνολο των δανείων για κάθε 10 Ευρώ, έχουν κινηθεί διαδικασίες παρακολούθησης για το 1 Ευρώ τουλάχιστον.

Με άλλα λόγια το 10% των δανείων έχει τεθεί ήδη υπό παρακολούθηση ως πιθανό να παρουσιάσει κίνδυνο αποπληρωμής.

Σε κάθε περίπτωση και οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να επισπεύδουν τις σχετικές διαδικασίες πώλησης και τιτλοποίησης των κόκκινων και… ροζ δανείων τους στις παρούσες συνθήκες και οπωσδήποτε πριν ολοκληρωθεί η εφαρμογή των νέων αυστηρότερων κανονισμών των οποίων την εισαγωγή επιβάλει η Κομισιόν μέχρι το τέλος του έτους.

Σχετικα αρθρα

Τα ψηφιακά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τις πασχαλινές σας αγορές

admin

Ανάπλαση Βοτανικού/Ελαιώνα: Ποια εταιρεία κέρδισε τις Intrakat – ΤΕΡΝΑ, ΕΚΤΕΡ, Δομική Κρήτης για έργα υποδομών  

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Ανάχωμα 17 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό 2024-2025

admin

Ενέργεια: Προ των πυλών δύο νέοι διαγωνισμοί για μπαταρίες – Στις ράγες έργα 475 MW

admin

Βιλερουά ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό οδηγούν σε μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο

admin

Συνάντηση Ένωσης Τραπεζών με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Ν. Παππάς: Έρχεται νομοθετική πρόταση για τις τράπεζες

admin

Πώς Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία από ουραγοί έγιναν ηγέτες της Ευρώπης

admin

Πώς 30.000 επιπλέον συνταξιούχοι «ροκανίζουν» 400 εκατ. ευρώ από τα υπερέσοδα

admin

Το νέο αεροδρόμιο του Ντουμπάι θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο

admin

Χόλτσμαν: Όχι στη δεύτερη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούλιο

admin

Το Μπαχρέιν αναζητά επενδυτές για αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία

admin

Στα 18,16 δισ. ευρώ το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου το 2023

admin