Image default
Αγορές

«Παγωμάρα» στη Wall Street μετά τα πρακτικά της Fed

«Παγωμάρα» στη Wall Street μετά τα πρακτικά της Fed

Έκδηλη είναι η επιφυλακτικότητα των επενδυτών στη Wall Street, έπειτα από τη δημοσίευση των πρακτικών της πρόσφατης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve). Οι επενδυτές δείχνουν νευρικοί και απαισιόδοξοι σχετικά με το τι ακολουθεί ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων, κάτι που αποτυπώθηκε σήμερα (22/2) στο χρηματιστηριακό ταμπλό με τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων.

Πιο συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,26% στις 33.045,09 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 0,15% στις 3.991,28 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 11.507,07 μονάδες. Για τον S&P 500 η σημερινή ήταν η τέταρτη διαδοχική πτώση. Ο ενεργειακός δείκτης τερμάτισε χαμηλότερα για επτά συνεχόμενες συνεδριάσεις, καθώς οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων δέχονται πιέσεις από τις ανησυχίες των επενδυτών για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση καυσίμων.

Στα πρακτικά της Fed αποτυπώθηκε η διάθεση των αξιωματούχων να συνεχίσουν τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, με τη λογική ότι ο πληθωρισμός παραμένει μακριά από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα. Το δεδομένο αυτό σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας της χώρας δίνουν το περιθώριο για συνέχιση της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής, παρόλο που είναι λεπτές οι ισορροπίες της ύφεσης.

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας συμφώνησαν πως έπρεπε να γίνει αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και ότι λίγοι ήταν εκείνοι που τάχθηκαν υπέρ της αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης.

Παράλληλα, κάποιοι αξιωματούχοι τόνισαν πως μια «ανεπαρκώς περιοριστική» νομισματική πολιτική θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συγκράτηση του πληθωρισμού, γεγονός που δείχνει ότι είναι διατεθειμένοι να αυξήσουν τα επιτόκια πάνω από το 5,1% που προέβλεπαν τον Δεκέμβριο. Οι συμμετέχοντες στην αγορά χρήματος αναμένουν ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν στο 5,35% έως τον Ιούλιο και θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα έως το τέλος του 2023.

«Είναι σαφές ότι η Fed είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων και θα το κάνει ακόμη και όταν οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται», δήλωσε ο Ed Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA. «Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, μετά την αφομοίωση των πρακτικών, είδατε τις αγορές να υποχωρούν λίγο», πρόσθεσε.

Έκτη διαδοχική πτώση για το πετρέλαιο

Με απώλειες έκλεισαν για έκτη συναπτή μέρα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι νέες ισχυρές αυξήσεις επιτοκίων που ετοιμάζουν οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να οδηγήσουν σε ύφεση την αμερικανική οικονομία και να επηρεάσουν αισθητά τη ζήτηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το αμερικανικό αργό WTI Απριλίου σημείωσε πτώση 3,2% ή 2,41 δολαρίων στα 73,95 δολάρια το βαρέλι και το Brent Απριλίου έκλεισε στα 80,6 δολάρια το βαρέλι με απώλειες 3% ή 2,45 δολαρίων.

Την τρίτη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών ολοκλήρωσε σήμερα ο χρυσός, ο οποίος κινήθηκε ήπια πτωτικά στον απόηχο της δημοσίευσης των πρακτικών από την πρόσφατη συνεδρίαση της Fed. Ειδικότερα, το συμβόλαιο Απριλίου του χρυσού ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 1.841,5 δολάρια η ουγγιά στο Comex, με ανεπαίσθητες απώλειες 0,1% ή 1 δολαρίου.

Το ασήμι παράδοσης Μαρτίου διολίσθησε 1% στα 21,677 δολάρια ανά ουγγιά και ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου έχασε 0,8% στα 4,1905 δολάρια η λίβρα.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • ΠΡΑΚΤΙΚΑ FED
  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
  • πληθωρισμός
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός
  • ύφεση

    Σχετικα αρθρα

    Η έκθεση για την απασχόληση έφερε «ράλι» στη Wall Street

    admin

    Άνοδος στις Ευρωαγορές- Πτώση για τη Novo Nordisk

    admin

    Άνοδος στη Wall Street μετά τα στοιχεία για την απασχόληση

    admin

    Ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις τράπεζες της Γαλλίας

    admin

    Χονγκ Κονγκ-Ταϊβάν «έσωσαν» την Ασία μετά τα αποτελέσματα της Apple

    admin

    Κέρδη, με τεχνολογική ώθηση, στη Wall Street

    admin

    Με μεικτά πρόσημα και «παράπονα» στη Fed έκλεισαν οι ευρωαγορές

    admin

    Υψηλότερο άνοιγμα στην Wall Street μετά την απόφαση της Fed

    admin

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις της Fed

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Άλμα» στο Χονγκ Κονγκ

    admin

    Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street μετά τον «πάγο» της Fed

    admin

    Ευρώπη: Κλειστά τα περισσότερα χρηματιστήρια – Απώλειες στο Λονδίνο

    admin