Image default
Οικονομία

Το «ψηφιακό ευρώ» είναι πιο… κοντά από όσο νομίζουμε

Η Bundesbank, μετά την BIS και την ΕΚΤ μπαίνει στον «χορό» της επίσπευσης της «κυκλοφορίας» του ψηφιακού ευρώ. Η κρίση της παγκοσμιοποίησης και η ασφυκτική πίεση από ΗΠΑ και Κίνα.

Ισχυροποίηση της ενιαίας «εσωτερικής αγοράς»; Ναι, και θα γίνει με το ψηφιακό ευρώ, σύμφωνα με την Bundesbank.

Η κρίση της παγκοσμιοποίησης «σπρώχνει» την Ευρωζώνη σε επίσπευση της περαιτέρω ενίσχυσης της εσωτερικής «κοινής αγοράς», απέναντι στην ασφυκτική πλέον πίεση από τις ΗΠΑ και την Κίνα, μετά την ρήξη μιας σχέσης 70 χρόνων με την Ρωσία.

Και αυτό θα γίνει με την είσοδο του ψηφιακού ευρώ. Ποιος το υποστηρίζει αυτό; Ο ισχυρότερος «μέτοχος» της Ευρωζώνης, του ευρώ και της ΕΚΤ, η Γερμανία και η Bundesbank.

O Ιωακείμ Νάγκελ επικεφαλής της Bundesbank, με την ευκαιρία της τελευταίας ομιλίας του για την Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά, έδειξε ότι το ψηφιακό ευρώ, είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε…

Μέσα στο περιβάλλον της τρέχουσας κρίσης, η περαιτέρω ενίσχυση της Ενιαίας Εσωτερικής Αγοράς είναι η προτεραιότητα για την Ευρώπη, επισήμανε ο πρόεδρος της Buba και για να γίνει αυτό «πρέπει να γίνει δουλειά, για παράδειγμα, όσον αφορά το εμπόριο υπηρεσιών, την ένωση κεφαλαιαγορών και τον ψηφιακό τομέα».

Προς το παρόν, όπως είπε, μιλώντας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW), «δεν υπάρχει ενιαία, πανευρωπαϊκή λύση βασισμένη στις ευρωπαϊκές υποδομές. Το σχέδιο για το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο σε αυτό…».

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurogroup: Οι 7 προϋποθέσεις για να «πετύχει» το ψηφιακό ευρώ

Και αυτό γιατί «το ψηφιακό ευρώ θα ήταν μια πρόσθετη επιλογή στις διασυνοριακές πληρωμές που θα μπορούσε να συμβάλλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και να μειώσει τις υφιστάμενες εξαρτήσεις. Και, μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να προετοιμάσει το έδαφος για καινοτόμες επιχειρηματικές διαδικασίες στην ευρωπαϊκή οικονομία…».

Όπως εξήγησε, υπάρχουν τεράστιες και προς το παρόν «ανεκμετάλλευτες δυνατότητες για την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων εντός της Ευρώπης….». Για να επιτευχθεί αυτό, είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να είναι σε θέση να λαμβάνουν ευκολότερα χρηματοδότηση πέραν των εθνικών συνόρων, ιδίως μέσω ιδίων κεφαλαίων. Οι επενδυτές χρειάζονται μεγαλύτερη διαφάνεια και συνεκτικό νομικό πλαίσιο.

Μετά την Λαπωνία

Ως εκ τούτου, η έλλειψη εναρμονισμένων κανόνων περί αφερεγγυότητας θεωρείται ένα από τα κύρια εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, ήταν λογικό να εξεταστεί το ενδεχόμενο βελτίωσης της εναρμόνισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Bundesbank, «μια πραγματική ενιαία χρηματοπιστωτική αγορά θα απέδιδε με δύο τρόπους: θα μπορούσε να καταστήσει την ευρωπαϊκή οικονομία πιο καινοτόμο και παραγωγική, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργούσε ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες».

Και σ’ αυτό ο ρόλος του ψηφιακού ευρώ θα είναι καταλυτικός, τουλάχιστον σύμφωνα με την ηγεσία της Bundesbank.

H τοποθέτηση του κ. Νάγκελ να συνδέσει την ενίσχυση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή σύγκλιση σε ένα εξαιρετικά ασταθές διεθνές περιβάλλον, «διαβάζεται» σαν μία προσπάθεια επίσπευσης της εκλαΐκευσης του νέου ψηφιακού νομίσματος που μας φέρνει πιό κοντά στην έκδοσή του.

Μετά την πρόσφατη συνάντηση στην Λαπωνία, το επόμενο κρίσιμο τεστ όσο αφορά την ετοιμότητα της ΕΚΤ και του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος για να υποδεχθεί ένα ψηφιακό ευρώ έρχεται στις αρχές του φθινοπώρου, επισπεύδοντας τις σχετικές διαδικασίες.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην μακρινή Λαπωνία (!) η ΕΚΤ ετοιμάζει το ψηφιακό ευρώ, νέο εργαλείο ελέγχου της νομισματικής ρευστότητας

Το πλαίσιο αυτού του Οδικού Άξονα προς τα ψηφιακά νομίσματα έχει ήδη χαραχθεί τα τελευταία χρόνια από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο επικεφαλής της BIS, Augustin Carstens στην Σιγκαπούρη για το θέμα των ψηφιακών νομισμάτων ξεκαθάρισε πως «η διευκόλυνση της ύπαρξης CBDC (σ.σ. ψηφιακά νομίσματα που εκδίδουν Κεντρικές Τράπεζες) και “άυλων” καταθέσεων, θα παρείχε την τεχνολογική αναπαράσταση των χρημάτων που χρειάζεται περαιτέρω καινοτομία. Η ένταξή τους σε ένα ενιαίο καθολικό θα είχε καταλυτική επίδραση στην περαιτέρω καινοτομία που διεξάγεται από τον ιδιωτικό τομέα».

Δημοσιονομική πειθαρχία

Η κίνηση της Bundesbank έρχεται να στηρίξει την καμπάνια που έχει αρχίσει ή ίδια η ΕΚΤ για την εξοικείωση του ευρωπεριβάλλοντος με το νέο νόμισμα.

Βέβαια η «εισαγωγή» και η κυκλοφορία του ψηφιακού ευρώ σύμφωνα με την Buba θα πρέπει να συνοδεύεται από την μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων με τρόπο που να μπορεί να στηρίξει αυτό το… ψηφιακό άλμα.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Νάγκελ, σχετικά με τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων, θεωρεί ότι δύο πτυχές είναι καίριας σημασίας:

  • Πρέπει να καθοριστούν ποσοτικά όρια ως φράγματα πρόσκρουσης.
  • Τα κράτη μέλη πρέπει να ακολουθήσουν την πορεία που χαράσσουν τα φράγματα πρόσκρουσης.

Πρόσθεσε μάλιστα για να μην αφήσει περιθώρια παρεξηγήσεων για το πως το εννοεί, ότι «είναι απαραίτητο να εδραιώσουμε τα ποσοτικά όρια πιο σταθερά από ό,τι συμβαίνει σήμερα, καθιστώντας τους κανόνες σαφέστερους και διαφανέστερους. Η διακριτική ευχέρεια θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και οι εξαιρέσεις θα πρέπει να περιορίζονται σε σοβαρές κρίσεις…».

Όσο δε για την BIS και το πως βλέπει το θέμα ο κ. Carstens ήταν σαφής: «Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αγκαλιάσουν την καινοτομία. Έχουν μια ισχυρή και σημαντική εντολή, να παρέχουν ασφαλή και σταθερά χρήματα, και με τον πιο αποτελεσματικό και χρήσιμο τρόπο. Για να αγκαλιάσουν την εξέλιξη και τις δυνατότητές της, θα πρέπει να χτίσουν πάνω στα ισχυρά θεμέλια που υπάρχουν, αλλά να μην περιορίζονται από αυτά…».

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Περικοπές και στον προϋπολογισμό του 2025; – Στο στόχαστρο τα επιδόματα

admin

Επιθεώρηση Ταχιάου σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού μετά από περιστατικό με φωτιά σε όχημα

admin

ΗΠΑ: Μεγάλη πτώση στις νέες θέσεις εργασίας – Χαμηλό έξι μηνών

admin

Ακρίβεια: Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι – Τι δείχνει το «χρηματιστήριο» του οβελία

admin

ΟΗΕ: Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

admin

Χατζηδάκης: Σημαντικές συναντήσεις στην υπουργική διάσκεψη του ΟΟΣΑ

admin

Αγγίζει το 70% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

admin

Σε bulk carriers και tankers οι πρόσφατες επενδύσεις των Ελλήνων πλοιοκτητών

admin

Ευρωπαϊκή οικονομία: Δείχνει… σημεία ζωής, στο 0,3% η ανάπτυξη α’ τριμήνου 2024

admin

Ποιοι προορισμοί βούλιαξαν από τουρίστες το Πάσχα

admin

HEPI: Αισθητά κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης οι τελικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα

admin

Στουρνάρας: Πιο πιθανό σενάριο τώρα οι τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024

admin