Image default
Ευρώπη

Ρωσία: Θα θέσει ξανά σε λειτουργία τους αγωγούς που υπέστησαν ρήγμα;

Οι υποθαλάσσιοι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream της Ρωσίας που υπέστησαν ρήγμα πρόκειται να σφραγιστούν και να τεθούν εκτός λειτουργίας, καθώς δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για την επισκευή ή την επανενεργοποίησή τους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι αγωγοί Nord Stream 1 και Nord Stream 2, ο καθένας από τους οποίους αποτελείται από δύο αγωγούς, κατασκευάστηκαν από τη ρωσική κρατικά ελεγχόμενη Gazprom για την άντληση 110 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου ετησίως προς τη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Τρεις από τους σωλήνες έσπασαν από ανεξήγητες εκρήξεις τον Σεπτέμβριο, ενώ ένας από τους σωλήνες του Nord Stream 2 παραμένει άθικτος.

Είναι τεχνικά δυνατή η επισκευή των αγωγών Nord Stream;

Ωστόσο, οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχαν ήδη μέχρι τότε ακινητοποιήσει τον Nord Stream 1 και εμπόδισαν τον δίδυμο αγωγό του, ο οποίος επικρίνεται από τις ΗΠΑ και το Κίεβο για την αύξηση της εξάρτησης της Γερμανίας από τη Ρωσία, να τεθεί σε λειτουργία.

Παρ’ όλα αυτά, η Gazprom δήλωσε ότι είναι τεχνικά δυνατή η επισκευή των αγωγών που υπέστησαν ρήξη, αλλά δύο πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια δήλωσαν ότι η Μόσχα βλέπει λίγες προοπτικές βελτίωσης των σχέσεων με τη Δύση στο ορατό μέλλον ώστε να χρειαστούν οι αγωγοί.

Η Ευρώπη μείωσε τον τελευταίο χρόνο δραστικά τις εισαγωγές ενέργειας, ενώ οι εξαγωγές της κρατικά ελεγχόμενης Gazprom εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μειώθηκαν σχεδόν στο μισό το 2022 και έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των 101 δισ. κυβικών μέτρων. Μία από τις ρωσικές πηγές δήλωσε ότι, εάν το θαλάσσιο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες που χρησιμοποιεί η Ευρώπη για να αντισταθμίσει μέρος των ρωσικών προμηθειών της γίνει πολύ πιο ακριβό, η Ευρώπη θα μπορούσε να είναι και πάλι έτοιμη να αγοράσει περισσότερο από τη Ρωσία.

Σχετικα αρθρα

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin

Γιατί θολώνει το όνειρο για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

admin

HSBC: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη α’ τριμήνου – Αποχωρεί αιφινιδιαστικά ο Noel Quinn

admin

Καπιταλιστικά ρήγματα στην κομμουνιστική Κούβα

admin

Πού επενδύει το «χρυσό» 0,001%, του κόσμου;

admin

Γεν: Ενισχύεται σημαντικά μετά από παρεμβάσεις της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας

admin

Τελικό «πράσινο φως των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

Φόρους 800 εκατομμύρια ευρώ πλήρωσαν δυτικές τράπεζες που παραμένουν στη Ρωσία

admin