Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

ΕΚΤ: Ο “γόρδιος” δεσμός των επιτοκίων

Οι αγορές έχουν μια σκληρή ετυμηγορία για τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Οκτώ μήνες μετά την εκστρατεία της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2%, οι επενδυτεέι εξακολουθούν να πιέζουν τα στοιχήματα στα επιτόκια και να στέλνουν τις βασικές αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλά δεκαετίας.

Την ίδια στιγμή, μια συνοδευτική άνοδος των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα θεωρείται πλέον από ορισμένους ως όχι αρκετά επιθετική όσον αφορά τη σύσφιξη της πολιτικής.

Αυτή είναι μια ριζική αλλαγή από μόλις πριν από έναν μήνα, όταν πολλοί περίμεναν μια γρήγορη αντίδραση. Μετά από μια σειρά ισχυρών αναφορών για τις τιμές καταναλωτή σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ αυτή την εβδομάδα, τράπεζες από την Goldman Sachs Group Inc. έως την Bank of America Corp. έχουν προβλέψει υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ, με τις αγορές να τιμολογούν το υψηλότερο σημείο του 4%.

Η συζήτηση θερμαίνεται για το αν οι επενδυτεςι προεξοφλούν τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων ή αν τιμολογούν με διαρθρωτικά υψηλότερο πληθωρισμό παρά τις προσπάθειες της ΕΚΤ.

«Υπάρχει μια σαφής αποσύνδεση μεταξύ των επιτοκίων και της αγοράς του πληθωρισμού», δήλωσε ο Mohit Kumar, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της Jefferies. «Εάν η ΕΚΤ είναι τόσο επιθετική όσο η αγορά τιμολογεί, αυτό θα σημαίνει ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα πρέπει να μειωθούν».

Οι επενδυτές θα λάβουν περαιτέρω στοιχεία για τη νομισματική πολιτική αυτή την εβδομάδα, όταν η Λαγκάρντ θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ θα παραδώσει μια κατάθεση στη Γερουσία.

«Φαίνεται απίθανο η Λαγκάρντ να είναι σε θέση να σηματοδοτήσει μια επικείμενη επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων, για λίγο ακόμη», δήλωσε ο Mark Dowding, επικεφαλής επενδύσεων στην RBC BlueBay Asset Management.

«Υπάρχουν αυξανόμενοι κίνδυνοι ότι τα επιτόκια θα χρειαστεί να ανέβουν σημαντικά υψηλότερα, εάν η ζήτηση πρέπει να επιβραδυνθεί».

Μετά από μια μακρά περίοδο με ελάχιστες έως καθόλου πιέσεις τιμών στη ζώνη του ευρώ, η πενταετής, μελλοντική ανταλλαγή πληθωρισμού – ένας δείκτης για τις δεκαετείς προσδοκίες για τον πληθωρισμό – αρχίζει να ανταγωνίζεται την αντίστοιχη αμερικανική. Οι αναλυτές στρατηγικής της Commerzbank AG αναμένουν ότι οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες στην Ευρώπη θα πλησιάσουν τα υψηλά όλων των εποχών που σημειώθηκαν το 2008-09, καθώς λαμβάνονται υπόψη οι διαρθρωτικές πιέσεις στις τιμές.

Η πρόβλεψη υψηλότερου πληθωρισμού σημαίνει ότι θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων για να τον περιοριστεί. Τα πραγματικά επιτόκια – που μετρούν τη στενότητα των χρηματοοικονομικών συνθηκών – έχουν αρχίσει να υποχωρούν στη ζώνη του ευρώ, ένδειξη ότι οι αγορές δεν είναι πεπεισμένες ότι η ΕΚΤ κανει αρκετά, λένε οι αναλυτές.

«Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό που βασίζονται στην αγορά έχουν αυξηθεί αποφασιστικά», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale SA, Jorge Garayo. «Αναμένουμε από την ΕΚΤ να εντείνει τη επιθετική ρητορική της, ασκώντας περαιτέρω πίεση στις πραγματικές αποδόσεις σε όλη την καμπύλη».

Τα ομόλογα μεγαλύτερης ημερομηνίας θα μπορούσαν επίσης να τεθούν υπό μεγαλύτερη πίεση, καθώς οι επενδυτές βλέπουν ότι οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την ING.

Η πτώση των πραγματικών επιτοκίων μπορεί να προκαλέσει κάποιο άγχος στην ΕΚΤ. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στα πρακτικά της τελευταίας πολιτικής τους απόφασης τον Φεβρουάριο, χαιρέτησαν ένα πιθανό «τέλος μιας μακράς εποχής αρνητικών πραγματικών επιτοκίων» μετά το διετές πραγματικό επιτόκιο που έγινε θετικό για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση.

Στις ΗΠΑ, ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν επίσης αυξηθεί, τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν σημαντικά υψηλότερα – δείχνοντας μεγαλύτερη επίδραση από τη σύσφιξη της Federal Reserve τα επόμενα χρόνια.

«Προς το παρόν, η καμπύλη πραγματικών αποδόσεων των ΗΠΑ είναι πολύ υψηλότερη από αυτή του ευρώ, επειδή η Fed πιέζει τα επιτόκια πολύ περισσότερο», δήλωσε ο Vincenzo Inguscio, στρατηγικός αναλυτής αστάθειας στη Nomura. «Υπάρχει κίνδυνος να απαιτηθούν υψηλότερα ονομαστικά επιτόκια σε ευρώ. για τον περιορισμό του πληθωρισμού και αυτό θα ωθήσει τη μεταβλητότητα υψηλότερα».

Για την ΕΚΤ, η επόμενη βασική κίνηση που πρέπει να προσέξει είναι εάν οι χρηματαγορές τιμολογούνι πλήρως μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάιο, από το ποντάρισμα με πιθανότητα 90% τώρα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν ήδη σηματοδοτήσει μια αύξηση κατά μισή μονάδα αργότερα αυτόν τον μήνα.

«Η ανατιμολόγηση των προοπτικών του διαρθρωτικού πληθωρισμού φαίνεται να απέχει πολύ από το να έχει ολοκληρωθεί», έγραψε ο Christoph Rieger, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank.

Σχετικα αρθρα

Γουίλιαμς (Fed): Κρίσιμος ο στόχος για πληθωρισμό 2%

admin

Περιορισμός φοροδιαφυγής και αυξήσεις μισθών οι δυο κύριες πηγές αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού το 2024

admin

Το θετικό αποτύπωμα της επενδυτικής βαθμίδας σε ομόλογα και μετοχές

admin

Αυγενάκης: Δυναμικό πλάνο ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες για την προώθηση των συμφερόντων των αγροτών μας

admin

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Ποια περιοχή… ξεπούλησε – Τα επίσημα στοιχεία

admin

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει άμεσα τις πράσινες επενδύσεις

admin

Οι business της Ρωσίας με το φυσικό αέριο – Ο πόλεμος με Ουκρανία και ο νέος πελάτης

admin

Μεγαλώνει η απειλή για την οικονομία της Ευρώπης

admin

Γιατί η Ελλάδα πληρώνει πρόωρα μνημονιακό χρέος

admin

Ρεύμα: Ρεκόρ συμμετοχής των ΑΠΕ το 1ο τρίμηνο – «Βουτιά» των εισαγωγών

admin

Γερμανία: Περικοπές και στον προϋπολογισμό του 2025; – Στο στόχαστρο τα επιδόματα

admin

Επιθεώρηση Ταχιάου σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού μετά από περιστατικό με φωτιά σε όχημα

admin