Image default
Οικονομία

ΑΠΕ: Διευρύνονται τα όρια για «πράσινο» ρεύμα σε ΟΤΑ και κοινωφελή ιδρύματα

Αυξάνεται στα 100 κιλοβάτ η μέγιστη ισχύς φωτοβολταϊκών που μέσω ενεργειακού συμψηφισμού θα καλύπτουν ανάγκες νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα, εκκλησιαστικών νομικών προσώπων και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, καθώς και δημοτικών παιδικών σταθμών, σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κέντρων υγείας και νοσοκομείων που υπάγονται σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μεγαλύτερο μέρος από τον ηλεκτρικό «χώρο» των 2,5 GW που έχει «απελευθερωθεί» στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, για την κάλυψη των αναγκών διάφορων κατηγοριών καταναλωτών μέσω αυτοπαραγωγής «πράσινου» ρεύματος, θα μπορούν να δεσμεύσουν τελικά ΟΤΑ και κοινωφελή ιδρύματα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε πριν από λίγα 24ωρα στη Βουλή, οι φορείς αυτοί θα μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά net-metering συνολικής ισχύος 100 κιλοβάτ, ώστε από την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν τα συστήματα να μπορούν να ικανοποιούν μέρος της ζήτησης σε ρεύμα. Το συγκεκριμένο άρθρο, στη μορφή του πολυνομοσχεδίου που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προέβλεπε στα 80 κιλοβάτ το πλαφόν των συγκεκριμένων εφαρμογών.

Τη δυνατότητα εγκατάστασης ανάλογων φωτοβολταϊκών μονάδων θα έχουν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα, εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα, φιλανθρωπικά ιδρύματα, καθώς και οργανισμοί ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. Το ίδιο ισχύει και για Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, για την κάλυψη των αναγκών των δημοτικών παιδικών,
βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών, σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας
εκπαίδευσης, κέντρων υγείας και νοσοκομείων, δημοτικών και δημοσίων αθλητικών κέντρων.

Προτεραιότητα στην αυτοπαραγωγή

Υπενθυμίζεται ότι η «απελευθέρωση» ηλεκτρικού χώρου 2,5 GW στο δίκτυο διανομής, για την εγκατάσταση συστημάτων ενεργειακού συμψηφισμού μικρής ισχύος, δρομολογήθηκε το περασμένο καλοκαίρι με νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μέσω του σχεδίου νόμου, ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σε αύξηση των περιθωρίων ισχύος και των 250 υποσταθμών που υπάρχουν στο διασυνδεδεμένο σύστημα, ώστε να μπορεί να «υποδεχθεί» έως 2,5 GW καινούρια συστήματα net-metering, ισχύος σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις έως 10 kW το καθένα.

Η δυναμικότητα αυτή θα διατεθεί με συγκεκριμένη ποσόστωση στις τρεις κατηγορίες δικαιούχων (νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες). Έτσι, το 40% δεσμεύεται για φωτοβολταϊκά νοικοκυριών (δηλαδή συνολικά 1 GW), το 30% για συστήματα αγροτών και το 30% για ανάλογο εφαρμογές τον τριτογενή τομέα (επιχειρήσεις) και τις υπόλοιπες χρήσεις – όπως τα ΝΠΔΔ ή τους ΟΤΑ.

Η νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ ήρθε σε «απάντηση» της εξάντλησης των περιθωρίων για σύστημα ακόμη και μικρών συστημάτων net-metering στο δίκτυο, λόγω του καταιγισμού αιτήσεων από επενδυτές για φωτοβολταϊκά πώλησης της ηλεκτροπαραγωγής. Μάλιστα, τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν περιπτώσεις όπου νοικοκυριά δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν σύνδεση στο δίκτυο για το φωτοβολταϊκό που σχεδίαζαν να εγκαταστήσουν στην κατοικία τους και για το οποίο είχαν εξασφαλίσει επιδότηση από το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

«Χώρος» και για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες

Την ίδια στιγμή, η ρύθμιση «συγχρονίζεται» με το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες», αφού εξασφαλίζεται η δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο, για τα συστήματα που θα «κλειδώσουν» επιδότηση από τη δράση. Υπενθυμίζεται ότι θα επιδοτηθούν περίπου 300.000 συστήματα, από τα οποία το 40% θα αφορά κατοικίες και από 30% αγρότες και επιχειρήσεις. Επομένως, οι δικαιούχοι οικιακοί καταναλωτές θα κινηθούν στους 120.000, οι αγρότες στους 90.000 και οι επιλέξιμες επιχειρήσεις στις 90.000.

Η προδημοσίευση του Οδηγού βρίσκεται στην τελική ευθεία, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, η υποδοχή των αιτήσεων θα ξεκινήσει περί τα μέσα Μαρτίου. Στην περίπτωση των νοικοκυριών θα επιδοτηθούν με 40-60% αποκλειστικά συστήματα τα οποία συνδυάζονται με μπαταρία.

Η μέγιστη ισχύς οικιακού φωτοβολταϊκού που θα μπορεί να επιδοτηθεί θα είναι 7 kW για τριφασικές παροχές, με μπαταρία μίνιμουμ χωρητικότητας 7 kWh. Στις μονοφασικές παροχές, το πλαφόν ισχύος για το φωτοβολταϊκό θα είναι 5 kW, με ανάλογη αναπροσαρμογή της μίνιμουμ χωρητικότητας της μπαταρίας. Επομένως, αν ένα νοικοκυριό με μονοφασική παροχή επιλέξει φωτοβολταϊκό 5 kW, τότε η μπαταρία θα πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο 5 kWh.

Σχετικα αρθρα

Στα 18,16 δισ. ευρώ το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου το 2023

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση κύκλου εργασιών και όγκου στο λιανικό εμπόριο τον Φεβρουάριο

admin

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Εφικτοί οι στόχοι για ανάπτυξη, πληθωρισμό – Πού εφιστά την προσοχή

admin

Πρόγραμμα Σταθερότητας 2024-2025: Ανοδος ΑΕΠ 2,5% φέτος και 2,6% το 2025 –  Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του  ΑΕΠ

admin

Πληθωρισμός – Eurostat: Σταθερός στην Ευρώπη, μειώθηκε στην Ελλάδα

admin

ΕΣΕΕ: Από 89,04 έως 130,04 ευρώ το κόστος για το πασχαλινό τραπέζι

admin

Πρόγραμμα σταθερότητας: Ανάπτυξη 2,5% φέτος και 2,6% το 2026 – Μέτρα στήριξης 2,4 δισ. στη διετία

admin

Πασχαλινό τραπέζι: Αυξημένο έως και 19,3% φέτος το κόστος – Διψήφιες ανατιμήσεις στα αμνοερίφια

admin

Ανάπτυξη 0,4% σε ετήσια βάση στην Ευρωζώνη το α’ τρίμηνο του 2024

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινάει η αξιοποίηση του πρώην εργοταξιακού χώρου του έργου ζεύξης Ρίo – Αντίρριο

admin

ΟΔΔΗΧ: Με επιτόκιο 3,67% η δημοπρασία τρίμηνων εντόκων – Συνολικές προσφορές 1 δισ. ευρώ

admin

Οριακή μείωση 0,1% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Μάρτιο

admin