Image default
Οικονομία

ΔΕΔΔΗΕ: Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και ανανέωση του προσωπικού

Δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα εργαζομένων άνω των 60 ετών, με θεμελιωμένο δικαίωμα πλήρους κύριας σύνταξης. Ήδη έχουν προστεθεί 1.000 νέοι εργαζόμενοι στον Διαχειριστή, οι οποίοι θα αυξηθούν στους 1.300-1.400 μέχρι τον Ιούνιο, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, στο πρόσφατο 39ο εκλογο-απολογιστικό συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Στην ανανέωση του προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ, για τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των εργαζομένων του, στοχεύει το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που πρόκειται να θέσει άμεσα σε εφαρμογή ο Διαχειριστής. Την ίδια στιγμή, ο Διαχειριστής προχωρά σε προσλήψεις νέων εργαζομένων, ώστε να έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει έτι περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες του.

Το έμψυχο δυναμικό του ΔΕΔΔΗΕ αυτή τη στιγμή αριθμεί περί τα 5.500 άτομα, στα οποία αθροίζονται άλλοι 5.500 εργαζόμενοι ως έμμεσο προσωπικό. Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη του τον πολλαπλασιαστικό παράγοντα όλων των εταιρειών που συνεργάζονται με τον Διαχειριστή ή παρέχουν σε αυτόν υπηρεσίες, τότε ο Διαχειριστής στηρίζει συνολικά 28.000 με 30.000 θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, η πολυετής οικονομική κρίση που προηγήθηκε είχε ως συνέπεια να διακοπεί η ανανέωση του προσωπικού, αυξάνοντας αισθητά το μέσο όρο ηλικίας. Σε αυτό το πλαίσιο, με το νέο πρόγραμμα εθελούσιας δρομολογείται η ανανέωση του μεγάλης ηλικίας προσωπικού του Διαχειριστή, παρέχοντας ως κίνητρο αποχώρησης το ποσό των 20.000 ευρώ.

Τρεις κατηγορίες δικαιούχων

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε πρόσφατα από το Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ σε αυτό μπορούν να ενταχθούν τρεις κατηγορίες εργαζομένων του, ώστε να λάβουν το μπόνους των 20.000 ευρώ. Η πρώτη κατηγορία που μπορεί να το αξιοποιήσει αφορά υπαλλήλους που θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους κύριας σύνταξης, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, και επιπλέον έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας των 61 ετών και άνω. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση ένταξης έως το τέλος του Ιουλίου.

Δυνατότητα οικειοθελούς αποχώρησης με το μπόνους έχουν επίσης άτομα από το τακτικό προσωπικό θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους κύριας σύνταξης, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, και επιπλέον συμπληρώνουν εντός του έτους 2023 το όριο ηλικίας των 60 ετών. Το ίδιο ισχύει για υπαλλήλους που συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους και τουλάχιστον 15 έτη συνολικής υπηρεσίας στη ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ.

Για τις παραπάνω κατηγορίες, η προθεσμία υπαγωγής στο πρόγραμμα εκπνέει στο τέλος του τρέχοντος έτους. Επίσης, εκτός από το μπόνους, όλοι οι δικαιούχοι θα λάβουν και την κανονική αποζημίωση, με όριο τις 15.000 ευρώ.

Νέο έμψυχο δυναμικό

Το πρόγραμμα εθελούσιας συνδυάζεται με νέες προσλήψεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις κυρίως σε τεχνικό προσωπικό, που δημιούργησε το «πάγωμα» της ενίσχυσης του έμψυχου δυναμικού του Διαχειριστή, λόγω της κρίσης. Ενδεικτικό είναι ότι, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, στο πρόσφατο 39ο εκλογο-απολογιστικό συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. κατά την περίοδο 2012-2019 «έτρεξε» ένα μόλις πρόγραμμα προσλήψεων 158 ατόμων, το οποίο μάλιστα δεν έχει ολοκληρωθεί έως τώρα.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Μάνος, στον αντίποδα έχουν ήδη προστεθεί 1.000 νέοι εργαζόμενοι, ενώ μέχρι τον Ιούνιο θα αυξηθούν στους 1.300 με 1.400, οι οποίοι θα συμβάλουν να υλοποιηθούν τα επόμενα «κύματα» επενδύσεων που προγραμματίζει ο Διαχειριστής. Σύμφωνα με τον κ. Μάνο, οι επενδύσεις το 2022 ανήλθαν στα 311 εκατ., με σκοπό να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, όταν το 2019 δεν ξεπέρασαν τα 151 εκατ. ευρώ.

Εκτός από την ανάπτυξη του δικτύου διανομής, οι επενδύσεις αυτές προορίζονται και για τη «θωράκισή» του από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς για παράδειγμα το προηγούμενο έτος αυξήθηκαν κατά 100% οι υπογειοποιήσεις στην Αττική. Επίσης, ο Διαχειριστής έχει ήδη αυξήσει τις «ταχύτητες» συνδέσεων νέων έργων ΑΠΕ στο δίκτυο διανομής, ενεργοποιώντας πέρυσι 5.000 έργα συνολικής ισχύος 1,1 GW. Το 2019, οι νέες συνδέσεις αφορούσαν 400-500 έργα, συνολικής ισχύος λίγο μικρότερης από 250 MW.

Σχετικα αρθρα

Ακρίβεια: Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι – Τι δείχνει το «χρηματιστήριο» του οβελία

admin

ΟΗΕ: Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

admin

Χατζηδάκης: Σημαντικές συναντήσεις στην υπουργική διάσκεψη του ΟΟΣΑ

admin

Αγγίζει το 70% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

admin

Ευρωπαϊκή οικονομία: Δείχνει… σημεία ζωής, στο 0,3% η ανάπτυξη α’ τριμήνου 2024

admin

Ποιοι προορισμοί βούλιαξαν από τουρίστες το Πάσχα

admin

HEPI: Αισθητά κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης οι τελικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα

admin

Στουρνάρας: Πιο πιθανό σενάριο τώρα οι τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024

admin

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Τέλος στις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις

admin

Πρόωρα στη σύνταξη με πλήρεις αποδοχές

admin

Economist: Η μετανάστευση αυξάνεται προκαλώντας μεγάλες οικονομικές συνέπειες

admin

Οι εξοδούχοι του Πάσχα δεν γλίτωσαν από την ακριβή βενζίνη – Υψηλές τιμές στους πασχαλινούς προορισμούς

admin