Image default
Οικονομία

Τελική ευθεία για διορθώσεις του Ε9

Έως τις 31 Μαρτίου έχουν προθεσμία οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να δηλώσουν οποιαδήποτε μεταβολή επήλθε στην ακίνητη περιουσία τους κατά τη διάρκεια του 2022, υποβάλλοντας στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ τη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9.

Μόνο σε περίπτωση κληρονομικής διαδοχής οι φορολογούμενοι υποχρεούνται στην υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της λήξης της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς.

Όσον αφορά δε τις μεταβολές που υποχρεωτικά πρέπει να δηλωθούν μέσω του Ε9, είναι αυτές που αφορούν προσθήκη νέου ακινήτου λόγω αγοράς ή απόκτησης μέσω δωρεάς, γονικής παροχής ή κληρονομιάς, διαγραφή ακινήτου λόγω πώλησης ή άλλης μεταβίβασής του, μείωση ή αύξηση ποσοστού συνιδιοκτησίας, συνένωση ψιλής κυριότητας με επικαρπία, αύξηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων λόγω μετατροπής βοηθητικών χώρων σε χώρους κύριας χρήσης κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, οι διορθώσεις γίνονται χωρίς την επιβολή προστίμων, όμως εάν προκύψει μετά τις αλλαγές αύξηση της ακίνητης περιουσίας, τότε θα υπάρξει επανακαθορισμός του ΕΝΦΙΑ και αποστολή νέων εκκαθαριστικών.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η επικαιροποίηση της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων θα χρησιμοποιηθεί ως βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ του 2023, τα εκκαθαριστικά του οποίου θα αποσταλούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά στα τέλη Απριλίου.

Για να αποφευχθούν λοιπόν λάθη, ή εκ των υστέρων υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, οι ιδιοκτήτες για όποια μεταβολή επήλθε το 2022 θα πρέπει να ενημερώσουν έως τις 31 τρέχοντος το έντυπο Ε9, αφού με βάση την ισχύουσα νομοθεσία:

Για τη σύσταση, απόκτηση και κάθε άλλη μεταβολή στα δικαιώματα που υπάγονται στον ΕΝΦΙΑ ο φορολογούμενος οφείλει να υποβάλει τη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) εμπρόθεσμα μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους από την ημέρα της σύστασης, απόκτησης και κάθε άλλης μεταβολής.

Σε περίπτωση κληρονομικής διαδοχής, η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της λήξης της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομίας και επομένως όχι απαραίτητα μέχρι την 31η Μαρτίου. Η προθεσμία αποποίησης είναι 4 μήνες από τότε που ο κληρονόμος έμαθε την επαγωγή και τον λόγο της ή ένα έτος αν ο κληρονομούμενος είχε την τελευταία κατοικία του στο εξωτερικό ή αν ο κληρονόμος έμαθε την επαγωγή όταν διέμενε στο εξωτερικό. Στην επαγωγή από διαθήκη η προθεσμία δεν αρχίζει πριν από τη δημοσίευσή της. Σε περίπτωση αποποίησης της κληρονομιάς, ο συνεπεία αυτής καθιστάμενος κληρονόμος έχει ανάλογη προθεσμία για αποποίηση.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τα ανωτέρω, αν πριν από την παρέλευση της ημερομηνίας αποποίησης γίνει η αποδοχή κληρονομιάς και δεν έχει παρέλθει η 31η Μαρτίου του επόμενου έτους, τότε ο υπόχρεος υποχρεούται να δηλώσει την κληρονομιαία περιουσία εντός της προθεσμίας αυτής, δηλαδή μέχρι την 31η Μαρτίου.

Ο φορολογούμενος, σε περίπτωση που ακίνητό του βρίσκεται σε περιοχή που εντάσσεται για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων, οφείλει να ελέγξει στη δήλωση ΕΝΦΙΑ -πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου του οικείου έτους την τιμή ζώνης στην οποία εντάχθηκε ή δεν εντάχθηκε αυτό και στη συνέχεια, εάν τυχόν διαπιστώσει λάθος, να προβεί σε τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) χωρίς πρόστιμο μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου του οικείου έτους.

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Περικοπές και στον προϋπολογισμό του 2025; – Στο στόχαστρο τα επιδόματα

admin

Επιθεώρηση Ταχιάου σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού μετά από περιστατικό με φωτιά σε όχημα

admin

ΗΠΑ: Μεγάλη πτώση στις νέες θέσεις εργασίας – Χαμηλό έξι μηνών

admin

Ακρίβεια: Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι – Τι δείχνει το «χρηματιστήριο» του οβελία

admin

ΟΗΕ: Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

admin

Χατζηδάκης: Σημαντικές συναντήσεις στην υπουργική διάσκεψη του ΟΟΣΑ

admin

Αγγίζει το 70% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

admin

Σε bulk carriers και tankers οι πρόσφατες επενδύσεις των Ελλήνων πλοιοκτητών

admin

Ευρωπαϊκή οικονομία: Δείχνει… σημεία ζωής, στο 0,3% η ανάπτυξη α’ τριμήνου 2024

admin

Ποιοι προορισμοί βούλιαξαν από τουρίστες το Πάσχα

admin

HEPI: Αισθητά κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης οι τελικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα

admin

Στουρνάρας: Πιο πιθανό σενάριο τώρα οι τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024

admin